ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Setmana de la Internacionalització 2015

Com pot fer negoci als mercats emergents el sector de l'automoció?

Tendències mundials i oportunitats concretes a la Xina i Mèxic

Creix la demanda internacional per a empreses auxiliars de l’automoció. Estàs preparat per treure’n partit?

La capacitat, experiència i competència del teixit empresarial català al sector de l’automoció està fora de dubtes. La crisi poc a poc va quedant enrere i la reactivació del negoci ve provocada, en part, pel creixement de la demana interna.

No obstant, on realment s’estan generant oportunitats per a les empreses del sector de l’automoció és internacionalment. La producció mundial d’automoció mundial passarà dels 81 milions de vehicles del 2013 als 116 milions al 2020, gràcies als espectaculars creixements a les economies en desenvolupament. Només la Xina representa el 50% del creixement mundial i Mèxic s’està convertint en el mercat de més creixement a Amèrica.

Temes a tractar:

  • Principals tendències del sector d’automoció al món
  • Necessitats i oportunitats que s’estan generant a dos dels mercats amb major creixement del món: la Xina i Mèxic

Ponents

Principals tendències en el sector d’automoció al món
Vicenç Aguilera, president del Clúster d’Automoció de Catalunya i del Circuit Barcelona-Catalunya. Ha estat una figura directiva clau a empreses com SEAT, Siemens o Ficosa.

El sector de l’automoció a la Xina, principal productor mundial
Gao Wei, director de l’Oficina de Comerç i Inversió de la Generalitat a Pequín.

El sector de l’automoció a Mèxic, liderant el creixement a Amèrica
Gabriela Gándara, directora de l’Oficina de Comerç i Inversió de la Generalitat a Mèxic DF.

vaguilera

Detalls complementaris

Els 15 principals productors de vehicles del món suposen el 88% de la producció mundial. Entre aquests països Xina i Mèxic lideren els creixements mundials.

Xina ja és el major productor d’automòbils a nivell mundial i també el major mercat de vehicles nous amb una producció de més de 23 milions d’unitats i un creixement del 7% respecte l’any anterior. Es preveu que la indústria automobilística segueixi creixent, entre un 6 % i un 10% anual fins el 2020. Això genera bones oportunitats per aquelles empreses estrangeres amb capacitat d’aportar tecnologia pròpia avançada, know how en disseny i qualitat, així com empreses d’enginyeria i disseny de plantes.

D’altra banda, Mèxic compta amb més de 1.100 empreses dedicades a la fabricació de parts i accessoris d’automoció. Al 2014 va ser el setè productor de vehicles del món. Els fabricants més importants del món hi tenen plantes d’assemblatge (Ford, GM, VW, Nissan, Mazda, Toyota i Honda) i gairebé totes aquestes empreses estan ampliant producció i/o creant plantes noves. En els darrers anys s’està observant un canvi de tendència: de les màquiles d’assemblatge s’està evolucionant cap a centres de enginyeria i disseny. Això ofereix noves oportunitats a empreses catalanes del sector.