ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

L'economia digital a Catalunya

Informes sectorials

Un total de 19.148 empreses formen a Catalunya un dels sectors més dinàmics de la seva economia; amb 175.000 treballadors i una facturació que ja supera els 29.500 milions d’euros. Descobreix totes les dades del sector de l'economia digital a Catalunya.

RESUM EXECUTIU DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) i ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET

L’economia digital és una de les indústries globals més dinàmiques i amb un potencial de creixement enorme. Durant els darrers anys no ha deixat d’expandir-se amb dispositius i infraestructures tecnològiques cada cop més intel·ligents i connectats.

En el marc d'aquest estudi, s’ha considerat com a economia digital la combinació de les empreses incloses al sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la resta d’àrees digitals que permeten parlar de la digitalització de la indústria.

En total, aquesta indústria mou 5.200 milions de dòlars (facturació de 2021) al món i s’espera que el creixement anual sigui del 5,9% fins el 2023. Els serveis de telecomunicacions són el segment amb més presència al mercat de les TIC, amb un 27%, seguit del hardware amb un 21%. Els Estats Units és el país amb més despesa TIC i ja representa el 24,7% del total.

El sector a Catalunya

L’economia digital és una de les indústries més grans de Catalunya i d’ampli creixement internacional. De fet, Barcelona és la millor ciutat tecnològica del món que no és capital (Tech Cities, Savills Index 2019) i Catalunya es va convertir el 2019 en el primer laboratori obert de 5G d’Europa.

Un total de 19.148 empreses formen l’economia digital a Catalunya, un sector que representa el 13% del PIB amb una facturació de prop de 30.000 M€ i que dona feina a 175.000 persones. Per veure el creixement, és important tenir en compte que el sector TIC ha augmentat un 31% en els darrers 5 anys. Totes aquestes xifres sorgeixen de l’informe L'economia digital a Catalunya.

El paper de la inversió estrangera

Durant el període 2017 i 2021, Catalunya ha registrat 319 projectes d’inversió estrangera directe (un 81% més que el període anterior) que suposen una inversió de capital de 2.828 M€. Cal tenir en compte que les inversions tecnològiques representen el 37% del total de projectes d’inversió i que procedeixen de països com els EUA, Alemanya i França.

Un factor rellevant de creixement és a través de les inversions empresarials innovadores i tecnològiques: els digital innovation hubs. Empreses com HP, Microsoft, Pepsico, Lidl o Festo ja han obert nous centres dedicats al desenvolupament tecnològic a Catalunya.

 

Infografia del sector TIC a Catalunya

Les grans oportunitats del sector

L’economia digital genera bones oportunitats de negoci en un gran nombre de subsectors. En l’àmbit TIC cal destacar les oportunitats en el segment del teletreball, la salut digital o l’administració electrònica; i en l’àmbit digital destaquen la indústria 4.0 i les smart ciities.

A banda de les grans oportunitats, l’estudi també posa en valor la influència que tindran les tendències globals actuals sobre la indústria. És el cas del canvi climàtic i l’escassetat de recursos, la urbanització ràpida en moltes àrees, els avenços tecnològics, els canvis socials i demogràfics i els canvis de poder econòmics.

 

Consulta totes les dades en l’informe complet en anglès L'economia digital a Catalunya.