• Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Radiografia de les smart cities a Catalunya

Informes sectorials

Les 270 empreses que conformen el sector de les smart cities a Catalunya ja generen el 3% del PIB del país amb incidència en múltiples àmbits com la mobilitat, la il·luminació o la gestió de residus. Totes les dades es recullen en aquest informe sectorial elaborat per ACCIÓ
15/11/2016
Radiografia de les smart cities a Catalunya

Radiografia de les smart cities a Catalunya

Barcelona és la segona smart city del món (Juniper Research, 2016), fet que situa Catalunya com una de les àrees amb més projecció en aquest sector. Així ho confirmen les dades de l’informe Smart Cities a Catalunya, que recull les seves principals xifres i oportunitats. 270 empreses amb gairebé 7.000 milions d’euros de facturació que donen feina a més de 100.000 persones són una bona carta de presentació.

El sector el formen totes les empreses que ofereixen solucions intel·ligents per a les ciutats. Una definició àmplia que situa totes les ciutats del món com a clientes potencials. Tanmateix, és un factor clau entendre les especificitats de la demanda local en cada cas.

De fet, una ciutat es converteix en intel·ligent quan s’utilitzen les noves tecnologies per optimitzar l’eficiència i l’efectivitat dels seus processos, les seves activitats i dels seus serveis. Unes solucions que poden tocar àmbits tan diversos com la salut, l’enllumenat, la gestió i manteniment d’instal·lacions, el govern electrònic, el medi ambient, la mobilitat, els residus, la seguretat o el turisme.

El sector a Catalunya

Segons dades de 2015, a Catalunya hi ha 270 empreses que operen en el sector de les smart cities. Es tracta d’un sector amb companyies madures, atès que el 74% tenen més de 10 anys de vida. A més, un 82% són pimes i un 84% es concentren a l’àrea de Barcelona.

En el mateix 2015, totes aquestes companyies han facturat pràcticament 7.000 milions d'euros (un total 6.969,3 milions d’euros); xifra que representa el 3% del PIB català. Ho han fet donant feina a 116.163 persones; el 61% d’elles ocupades en empreses de prestació de serveis.

Per àmbits, a Catalunya els que tenen més pes dins de les smart cities són la mobilitat, la il·luminació i els residus.

Pol d’atracció

El de les smart cities a Catalunya és un sector obert al món. No en va, el 51% de les empreses catalanes que hi treballen són exportadores i un 17% tenen filial a l’estranger. Moltes d’elles aprofiten les oportunitats en drons, mobilitat intel·ligent, vehicle connectat i energia que generen els atractius destins d’Europa (Londres, Hèlsinki, Hamburg o Amsterdam), els Estats Units, Colòmbia, la Unió dels Emirats Àrabs i Corea del Sud.

Però no només les companyies catalanes viatgen pel món, sinó que les empreses internacionals del sector també veuen a Catalunya un bon lloc on establir-s’hi. Entre 2011 i 2016 Catalunya ha rebut 41 projectes d’inversió estrangera directa per un valor de 1.371 milions d’euros que han generat més de 3.200 llocs de treball.

Consulta aquestes i moltes més dades a l’informe Smart Cities a Catalunya.

Serveis relacionats

Pàgines relacionades