Articles i altres publicacions
Aquest document reflexiona sobre els efectes de la crisi econòmica i financera, així com d'altres transformacions profundes i d'altres crisis subjacents, com la climàtica, l'energètica o l'alimentària. Examina els escenaris que es configuren arran la crisi, els nous reptes que sorgeixen i les oportunitats empresarials que apareixen per a l'empresa catalana.
Informe Anual 2010. Reglobalització. Transformacions de fons i noves oportunitats en un món postcrisi
Analitza la magnitud, l’impacte i la profunditat dels canvis (econòmics, polítics, etc.) que s’estan produint actualment. Creu que ja s’albiren els possibles escenaris cap a un món reglobalitzat i examina les forces subjacents que configuren l’entorn econòmic i empresarial. Estudia aquestes forces subjacents per tal de preveure noves oportunitats.
Dibuixa un mapa d’oportunitats a nivell global per a l’empresa catalana. Agrupa les oportunitats empresarials per regions: l’Europa de l’Est i Rússia, l’Amèrica Llatina, l’Àsia emergent, les economies avançades i l’àrea formada per l’Àfrica, la Mediterrània i l’Orient Mitjà.
Intenta predir com les trajectòries d’aquestes forces subjacents es poden veure afectades. Detecta senyals de noves forces emergents que caldrà explorar els propers mesos. Dibuixa un context empresarial nou, canviat, sense volta enrere cap als escenaris precrisi, amb nous reptes, la necessitat de noves estratègies i també amb noves oportunitats de negoci.
Aquesta versió de l’Informe Anual OME 2010, concebut com a una eina per a la reflexió, incorpora les idees i visions d’experts experts locals, internacionals i de les empreses participants en el 5è Fòrum Internacional de Prospectiva de l’Observatori de prospectiva de Mercats Exteriors. Hi ha les opinions, entre d’altres, dels catedràtics Carlota Pérez i Joan Tugores, de l’economista Douglas Griffin o el professor Peter Bishop.