ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

"Portugal és un mercat natural per als catalans per similitud cultural i facilitat de comunicació"

Idees d'experts   Teresa Godina

Per què han d'invertir a Portugal les empreses catalanes i quines facilitats els ofereix aquest país respecte a d'altres de la zona? Parlem amb la directora del CPN de Lisboa, Teresa Godina, per donar resposta a aquesta i d'altres qüestions.

Imatge

Teresa Godina

Per què han d'invertir a Portugal les empreses catalanes i quines facilitats els ofereix aquest país respecte a d'altres de la zona?

Portugal és un país natural per a l'exportació de productes catalans no només per la proximitat, sinó també per la similitud cultural entre els dos països i la facilitat de comunicació ja que el portuguès és de fàcil comprensió per als catalans, i el castellà (no el català) és una llengua fàcil per als portuguesos. Portugal es converteix, així, en un país atractiu no només per a les pimes, sinó també per a les grans empreses, tot i que realment gairebé totes ja hi estan implantades.

El 2010 hi havia més de 1.200 empreses espanyoles a Portugal, que representen una inversió del voltant de 60.000 milions d'euros, equivalent al 9% del PIB lusità i donen feina a 82.000 persones. El mateix any Portugal va ser la quarta destinació de les exportacions catalanes per darrere de països com França, Alemanya i Itàlia. En el mateix període, Catalunya va exportar a Portugal 3.806,6 milions d'euros, que representen prop del 23% del total de les exportacions espanyoles a Portugal; i va importar 1.458,3 milions d'euros. Relativament al total de les exportacions catalanes, Portugal va tenir una variació positiva del 10%.

Quins sectors i quines oportunitats ofereix el mercat portugués en aquests moments?

En realitat no hi ha sectors prioritaris ja que pràcticament tots ells tenen encara una quota de mercat per introduir productes, ja sigui major o menor. És una qüestió de detectar les oportunitats que el mercat ofereixi.

Quines estratègies han seguit les empreses que s'han implantat amb èxit a Portugal i en què es diferencien aquestes de la resta?

Com un primer pas s’han de detectar els canals de distribució que a Portugal són el de l’importador / distribuidor. Tan sols després d’haver adquirit una quota de mercat que ho justifiqui, és quan les empreses haurien de pensar més enllà i implantar-se. Hi ha productes que ho exigeixen i altres no.

Quina competència es trobaran les empreses catalanes a Portugal i què han de millorar de la seva estratègia?

Les empreses catalanes es troben amb tot tipus de competència: del mercat espanyol i del mercat internacional. Per tant, les empreses catalanes han de ser competitives per poder entrar amb èxit no tan sols en aquest sinó també en altres mercats exteriors.

Idees Força

La similitud cultural i la proximitat dels idiomes fan de Portugal un mercat natural per les empreses catalanes.

Al voltant del 23% d’exportacions espanyoles a Portugal vénen de Catalunya.

És recomanable pensar a implantar-s’hi un cop s’ha assolit una bona quota de mercat.

Pàgines relacionades