ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
Horizon 2020
 • Comparteix a Linkedin
 • Imprimeix

Horizon 2020

La teva R+D té un lloc a Europa

L’Horizon 2020 és l’actual programa de la Comissió Europea per finançar la recerca, la innovació i la competitivitat.

Amb un pressupost global de 77.000 milions d’euros, les empreses catalanes poden aprofitar les seves últimes convocatòries (2018-2020) per donar un impuls a la seva R+D.

A ACCIÓ t’ajudem a formar part d’un projecte europeu d’innovació i recerca!

Requisits

En aquest programa hi tenen cabuda empreses, centres tecnològics i entitats públiques. Per participar-hi cal complir la següent normativa:

 • Ser una entitat jurídica de la UE, països associats o tercers països
 • Els projectes han d’aportar valor afegit a l'àmbit europeu
 • Les activitats han d’enfocar-se en l’R+D i una innovació real respecte a les existents
 • Els consorcis han d’estar formats per un mínim de tres entitats independents de tres països. També existeixen altres instruments on no és necessari formar consorci per participar-hi
 • El pressupost total dels projectes és superior als 500.000 euros en la majoria de projectes
 • La durada d’un projecte s’estima entre un i cinc anys
 • L’enfocament dels projectes han d’alinear-se a les directrius proposades
 • Les convocatòries i Work Programmes es publiquen cada dos anys
 • La subvenció és a fons perdut del 70% o del 100%, segons la convocatòria

Parla amb nosaltres i trobarem el millor encaix per al teu projecte!

Estructura

El programa europeu s’estructura en tres pilars principals, els quals engloben les següents temàtiques i línies estratègiques que la Comissió Europea prioritza per donar resposta a:

 

SME Instrument

Dins de l’Horizon 2020 la Comissió Europea disposa d’un programa específic de subvencions a fons perdut per a pimes amb projectes innovadors de gran impacte i amb un alt potencial de creixement. Es tracta de l’SME Instrument, que a diferència de la majoria de convocatòries de l’Horizon 2020, permet a les pimes presentar els seus projectes de forma individual.

L’SME Instrument obre convocatòries periòdiques cada tres mesos i es divideix en dues fases d’accés:

 • FASE 1: Estudi de concepte i viabilitat. Ajut de 50.000 € per validar la viabilitat del projecte, avaluar riscos, explorar la propietat intel·lectual i fer estudis de mercat o de disseny, entre d’altres. Aquesta fase està especialment recomanada per a pimes que necessiten definir i consolidar el seu model de negoci en el mercat europeu, no només en el mercat local.
 • FASE 2: R+D, demostració i aplicació comercial. Ajut del 70% per a projectes entre 0,5 i 2,5 milions d’euros per finançar el desenvolupament, els prototips, les proves o el pilotatge, entre d’altres. Aquesta fase permet desenvolupar el projecte i portar-lo al mercat amb l’ajuda d’un coach per maximitzar les opcions d’èxit.

 

Les pimes que obtenen un SME Instrument també es beneficien del suport de la Comissió Europea amb una major visibilitat en fires internacionals i, alhora, gaudeixen de més atractiu per als inversors.

Coneix algunes de les empreses catalanes a qui l’SME Instrument ha canviat la vida:

Descobreix els projectes que s’estan finançant amb l’SME Instrument i consulta’ns per conèixer-ne tots els detalls!

 

Com trobo socis?

Des d’ACCIÓ t’oferim un assessorament gratuït i personalitzat perquè puguis participar a l’Horizon 2020 i portar el teu projecte a Europa. Et proporcionem informació sobre les característiques del programa, les convocatòries que més s’adeqüen a la teva idea de projecte i t’acompanyem en el procés de preparació de la proposta. Consulta’ns!

Alhora, també t’oferim serveis específics per cercar socis per als teus projectes o per detectar projectes on puguis formar part del consorci. Si tens un projecte d'R+D, t’ajudem a donar-te a conèixer publicant el teu perfil i fent-ne difusió a través la xarxa Enterprise Europe Network (EEN). Consulta els perfils publicats a la xarxa EEN i troba aquells projectes que estiguin buscant un soci amb el teu perfil per formar part del consorci.

Dóna’t d’alta al servei d’alertes de socis i rebràs per correu electrònic les darreres cerques de socis per a projectes d'R+D que més encaixin amb el teu interès. Podràs formalitzar una expressió d’interès per poder posar-te en contacte amb el soci europeu i optar a participar en el seu consorci.

Finalment, al cercador d’esdeveniments pots consultar les diferents trobades d'intercanvi tecnològic en el marc de diverses fires internacionals, com per exemple Brokerage Event, Company Mission, Info-Day, Exhibition, Workshop, etc.

Informació al dia

A ACCIÓ pots gaudir de tot el necessari per participar als projectes europeus. No et perdis tot el que t’oferim:

Sessions pràctiques d’orientació i revisió de propostes 2018

 

Presentacions

Consulta els continguts d’algunes de les sessions i jornades informatives sobre l’Horizon 2020 organitzades per ACCIÓ, la Comissió Europea, CDTI i altres entitats:

 

Activitats de networking

Participa en les activitats i trobades d'intercanvi tecnològic que s’organitzen arreu d’Europa enfocades en l’Horizon 2020 (brokerage event, missions empresarials, fires, tallers, seminaris, conferències, etc.). Consulta els principals esdeveniments:

 

Butlletí d’innovació

Estigues al dia dels continguts més destacats relacionats amb l’Horizon 2020. A través de la subscripció al butlletí d’Innovació d’ACCIÓ, t’enviarem les notícies més destacades de les activitats de la Comissió Europea, informació sobre jornades informatives, cursos, tallers de treball de propostes, convocatòries obertes, cerques de socis, etc.

Horizon 2020: experiències i publicacions