A la Garrotxa trobem una gran diversificació en l'emprenedoria. En l'àmbit de la Xarxa Emprèn destaca DinamiG (Consell Comarcal i Ajuntament d'Olot) i també els serveis per emprendre que ofereix Adrinoc i altres entitats beneficiàries del programa Primer.

La Garrotxa és una comarca prepirinenca amb una extensió de 735,39 km2, disposa de 21 municipis i una població de 59.163 habitants (2021), dels quals més de 36 mil viuen a la seva capital, Olot.
El sector industrial té un pes important a la comarca, gairebé un 40% dels llocs de treball. D’aquest el sector de l’agroalimentari té 4.725 treballadors, quasi un 19% del total del sector. La ramaderia és un dels sectors que s'ha modernitzat més i ha col·laborat en l'expansió i el desenvolupament de l'esmentat sector.
L'agricultura ha anat disminuint en els últims anys i els camps de cultiu han estat reconvertits en pastures per a la ramaderia o en superfície forestal.
Tot i així, el sector serveis és el que aglutina més treballadors, 12.841. Dins d’aquest el més rellevant és el sector del comerç, seguit dels serveis de sanitat i serveis socials.
El turisme també ocupa un espai socioeconòmic molt rellevant a la comarca gràcies al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, de gran interès geològic i natural.
Dinamisme
L’Ajuntament d’Olot porta prestant serveis des del 1999, de manera ininterrompuda, a persones emprenedores, participant en diferents programes de suport a l’emprenedoria. Actualment, assessora les persones emprenedores en qualsevol de les diferents fases: ideació, planificació i posada en marxa del seu negoci i els acompanya per tal de fer-los créixer.
L'any 2016 es va crear un consorci entre l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa, DinàmiG (Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa), amb l'objectiu de potenciar l’activitat econòmica i la generació d’oportunitats per a les persones i empreses de la comarca.
DinàmiG treballa a partir del consens polític i territorial en col·laboració amb els actors del territori impulsant projectes innovadors. Els seus àmbits de treball són doncs l’emprenedoria, l’estratègia de desenvolupament del territori, l’ocupació, la dinamització empresarial, la formació i la promoció del territori.
En els últims 3 anys han atès 505 persones i s'han creat a 35 empreses, contribuint a la dinamització i al creixement de l’economia del territori.
Juntament amb el servei d’atenció a les persones emprenedores, des de DinamiG també s’organitzen diferents formacions específiques per emprendre (16 edicions de temàtiques relacionades amb el procés d’ideació, planificació i gestió d’un projecte empresarial) i esdeveniments anuals per donar visibilitat i reconèixer l’ecosistema emprenedor i empresarial del territori: "Garrotxa Emprèn" i els "premis 100% emprenedors", on es premien les noves activitats creades a la comarca, com a reconeixement i per donar a conèixer tant els nous projectes com a les persones i equips que els lideren.
L'entitat també realitza altres actuacions específiques per a determinats col·lectius, com són els joves dels centres educatius de la ciutat, on es promou l’actitud emprenedora i es donen a conèixer persones emprenedores i empresàries locals. En el darrer curs escolar s’han realitzat 17 tallers on han participat 315 estudiants. També s’estan fent diferents accions per a les dones emprenedores, amb l’objectiu d’apoderar el col·lectiu i identificar un grup estable amb el qual començar nous projectes d’acompanyament.
Per últim, des del 2019 a través de DinàmiG i altres entitats, es va crear un nou espai per l’emprenedoria, Ca-nyera Coworking, que compta amb 17 llocs de treball i que durant aquest 2022 ha assolit en plena ocupació. S’hi ubiquen empreses locals del sector serveis: arquitectura, comunicació, gestió de dades...
Desenvolupament rural
Dins la comarca, també destaca l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (Adrinoc), una entitat sense ànim de lucre creada per gestionar l’aplicació de la metodologia Leader en el seu àmbit territorial, que compta amb la representació dels principals agents públics i privats del territori.
L'associació, amb seu a Olot, es va crear el 2008 per a promoure el desenvolupament sostenible a la comarca de la Garrotxa i municipis rurals de les comarques de l’Alt Empordà, Gironès, Osona, el Pla de l’Estany i la Selva, en els seus àmbits industrial, comercial, agrícola, ramader, forestal, turístic i qualsevol altre tipus d’activitat, lligant el seu creixement als criteris de desenvolupament sostenible.
Dins les seves funcions principals, Adrinoc impulsa projectes empresarials o professionals que tinguin com a base una gestió responsable, així com la de generar oportunitats de futur per a les persones del territori per tal d’aconseguir un nivell de desenvolupament econòmic, d’ocupació i de benestar sostenible.
Sota la metodologia Leader, a part de gestionar ajuts per a inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis; Adrinoc també treballa en diferents projectes de cooperació per tal de dinamitzar el teixit productiu dels municipis rurals. La cooperació Leader aporta un valor afegit als territoris rurals perquè suposa una entesa entre diferents grups i agents per marcar un camí o objectiu compartit: la realització d’un projecte on tothom pot guanyar i on tothom aprèn.
Més concretament i per a l’emprenedoria, ofereix ajut financer a fons perdut per a inversions (prioritzant les inversions en petits municipis), accés a línies de finançament, informació d’altres possibles ajuts i formació per a emprenedors i empreses. Per exemple s’ha ofert formació en Responsabilitat Social Empresarial i Objectius de Desenvolupament Sostenible, s’han vehiculat cupons d’innovació per a petites empreses agroalimentàries i diagnosis d’acceleració, fomenten pràctiques universitàries en empreses de l’entorn rural, es promouen espais de coworking rural i la seva dinamització, etc. I darrerament s’està començant a impulsar iniciatives per a promoure un relleu en el sector agrari.
Primer
Resilience Earth és una cooperativa de la Garrotxa sense ànim de lucre que aposta per la resiliència comunitària, el disseny regeneratiu i l’economia social i solidària com a eines fonamentals per a la transformació social, ecològica i econòmica. Aquesta entitat, juntament amb Pandora Hub, és una de les 20 entitats beneficiàries de l'edició 2022 del Programa Primer (Departament d'Empresa i Treball) que ofereixen una preacceleració a través d'un itinerari dissenyat específicament pels emprenedors i emprenedores que accedeixen al seu programa.
El nom del programa de preacceleració dissenyat per l'entitat és Civic Hub Garrotxa, Innovació social Cívica i Social, que des del passat mes de setembre i fins al pròxim desembre aglutina durant 4 mesos a 30 participants (startups, moviments socials, ONGs, activistes i equips polítics) que acceleren i escalen els seus projectes i solucions digitals d'empoderament ciutadà o que volen treballar en solucions tecnològiques pels ODS. En total, s'ofereixen més de 100 hores en tallers virtuals i presencials en indrets singulars i naturals de la Garrotxa. Resilience Earth comenten que "després de més 5 anys codissenyant i coorganitzant amb entitats locals programes professionals i d'emprenedoria en zones rurals, ens hem adonat que la forma més efectiva de reactivar l'economia d'un territori és potenciant oportunitats i reptes locals rellevants. Per això Civichub és un programa especialitzat que converteix una fortalesa (innovació cívica) del territori on es porta a terme (la Garrotxa), en una palanca d'atracció i consolidació de talent i emprenedoria especialitzada en aquesta fortalesa. Realitzar un programa d’acceleració en emplaçament rural, no només permet una atmosfera relaxada per treballar de forma molt més productiva a prop de la natura, sinó que també es dona en una regió capdavantera i compromesa amb la innovació cívica, social i la participació comunitària. La Garrotxa és el lloc idoni per donar viabilitat i testejar projectes, iniciatives i solucions tecnològiques vinculades a la fortalesa local de la innovació cívica. Com a prova d'aquest dinamisme cívic, a la Garrotxa hi ha 1 entitat social per cada 3 habitants i el 80% dels municipis duen a terme processos participatius amb la ciutadania".
En total, en totes les edicions del Civic Hub hi han participat 240 participants, més de 30 moviments socials, startups d'impacte, grups d'acció local i equips de govern com "FairCoop", "Fairbnb", "Usody", "Som Mobilitat Garrotxa" o "La Iera" entre altres. Paralel·lament, es van constituir més de 10 empreses i entitats socials, 8 nous projectes col·laboratius i 5 oportunitats de treball materialitzades entre els participants, 3 emprenedors/es es van traslladar a viure a la Garrotxa i al cap de 6 mesos després els projectes participants van ser premiats amb més de 700.000 €
Emprenedors/es
Per part de Dinamig i Adrenoc han sorgit diversos projectes emprenedors, com és el cas de l'Artiga Coop, Tossols (taller i botiga de disseny de moda i confecció a Olot) i Cabanyes entre Valls (cabanes sobre els arbres mitjançant la modalitat de càmping)....
Avui, però volem destacar la Laura Serrano, impulsora del projecte Ninssa, situat a Sant Esteve d’en Bas i que va guanyar els premis 100% emprenedors de la Garrotxa 2021. Durant 20 anys va treballar en empreses del sector tèxtil, com a confeccionadora, dissenyadora i patronista i fa dos anys, arran de la pandèmia de la Covid-19 va decidir crear el seu propi negoci. Al principi fent mascaretes de tela, després bates i finalment compreses de tela i calcetes menstruals reutilitzables i sostenibles amb l'objectiu de millorar la salut femenina, el medi ambient i l'estalvi econòmic. Ella mateixa explica que "una compresa d'un sol ús triga entre 300 i 500 anys en descomposar-se. La durabilitat dels productes és d'entre 3 i 5 anys i ens diferenciem de d'altres cases per la part que està en contacte amb la pell, ja que conté òxid de zenc que és antibacterià i hipoal·lergènic i per la part absorbent feta de fibra cel·lulòsica que ve de l'escorça dels arbres..." Reconeix que "estic contenta de com està anant Ninssa i no tinc clar si vull créixer, sí pel que fa a col·laboradors/es, però no sé a nivell d'expansió, ja que actualment puc conciliar la meva vida laboral i familiar". El que no vol la Laura és deixar d'innovar i ens comenta que ja està fent proves per fer productes masculins.
Empreses i persones reconegudes
De la comarca i més concretament d'Olot, també n'han sorgit importants persones de renom, com l'executiva catalana Anna Navarro Descals, coneguda professionalment per Anna N Schlegel, vicepresidenta de l'empresa de construcció californiana Procore i cap d'estratègia de la catalana GPAInnova des del 2021. El 2020 va ser nomenada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight, i el 2021 la més admirada per la revista CIO Look. Viu a Califòrnia des del 1992. El 2020 també és la cap executiva de l'ONG Women in Technology amb cinc directives més. Va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2021.
I no ens oblidem de la societat cooperativa catalana del sector alimentari, La Fageda, creada l'any 1982 i que té l'objectiu d'integrar laboralment a les persones de la comarca de la Garrotxa amb discapacitat intel·lectual, trastorns mentals severs i que treballa per a la inserció laboral a l'empresa ordinària de persones amb certificat de discapacitat i joves amb risc d’exclusió.
La Fageda comercialitza iogurts, gelats, postres i melmelades, però sobretot és coneguda a tota Catalunya gràcies al seu producte estrella: els iogurts artesans, que van començar a fabricar el 1993. Els productes es comercialitzen a través de 2.000 punts de venda per les principals empreses de distribució i les institucions hospitalàries. Però els iogurts són sol una petita part del projecte: La Fageda disposa d'una fàbrica de productes làctics, una granja de vaques i un obrador de melmelades. També compta amb un equip complet de treballadors dedicats a la jardineria i un centre d'atenció al visitant que acull 50.000 persones cada any.
Ha rebut durant els últims anys diferents premis i distincions a la seva trajectòria i pel seu impacte positiu a la societat.
En els últims 3 anys, DiamiG ha atès a 505 persones i s'han creat a 35 empreses, contribuint així a la dinamització i al creixement de l’economia del territori
Enllaços relacionats
- DinamiG, Agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa (Daurís en nau unglet)
Consorci entre l'Ajuntament d'Olot i Consell Comarcal de la Garrotxa.
- Adrinoc, Desenvolupament Rural Integral (Daurís en nau unglet)
- RobOlot (Daurís en nau unglet)
- Resilience Earth (Daurís en nau unglet)
Impulsora de CivicHub, emmarcada dins el Programa Primer de preacceleració.
- Serveis per Emprendre (Daurís en nau unglet)
Escriu "la Garrotxa" en el cercador del web.
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Daurís en nau unglet)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Programa Primer (Daurís en nau unglet)
- La Fageda (Daurís en nau unglet)
- Anna N. Schlegel (Daurís en nau unglet)
- Ninssa (Daurís en nau unglet)
- Tossols (Daurís en nau unglet)
- Artiga Coop (Daurís en nau unglet)