El sector de les ciències de la vida i la salut és un dels impulsors clau de la innovació.

Imatge científica
Ara ja fa uns mesos que es va publicar l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 de Biocat i CataloniaBio & HealthTech. Un informe que analitza de manera molt dinàmica i didàctica la situació dels àmbits de la salut de Catalunya i fixa la seva estratègia en perspectiva del sector de les ciències de la vida i la salut en constant creixement.
És un informe que ens ajuda a situar-nos en l’ecosistema de les ciències de la vida i la salut i en reflexionar sobre el paper de la innovació i l’emprenedoria (visions 2025 dels diferents reptes que es proposen a l’informe*):
- ...*(
- El 2025, l’ecosistema ha d’estar suficientment proveït de talent per fer front als requeriments i a les transformacions del sector.
- El 2025, Catalunya ha de disposar d’un pool significatiu de professionals amb alt potencial i un track record d’emprenedoria demostrat.
- El 2025, s’ha de tenir un sistema públic de salut capaç d’adoptar la innovació de valor, amb ordre de prioritat, de manera àgil, ràpida i transparent.
- El 2025, el sistema públic de salut ha de ser econòmicament sostenible i de qualitat, en part gràcies al retorn de l’impacte de la innovació.
- El 2025, s'ha d'aconseguir un sistema públic de salut capaç d'abraçar els motors de la transformació sobre la base del desenvolupament i l'adopció de la innovació.)...
Qui són Biocat i CataloniaBio & HealthTec?
- Biocat, és la institució que agrupa la comunitat de ciències de la vida i la salut a Catalunya. Creada el 2006 sota l'impuls del Govern de la Generalitat, la seva missió és maximitzar l'impacte econòmic i social de l'ecosistema de les ciències de la vida i d'innovació en salut de Catalunya.
- CataloniaBio & HealthTech és l'associació formada per més de 160 empreses i agents punters en la recerca, el desenvolupament i la innovació en el sector de les ciències de la vida a Catalunya. La seva missió és ajudar les companyies a generar noves solucions que millorin la salut de les persones, així com posicionar Catalunya en un dels principals hubs en salut a tot el món.
Segons l’informe, les ciències de la vida i la salut són un sector estratègic actualment a Catalunya, ja que tenen una representació del 73% del PIB amb una facturació de 19.767 M€ gràcies a la recerca, educació, innovació i l’emprenedoria. La pandèmia provocada pel SARS-CoV-2, fa reflexionar sobre el sistema de salut i posa el focus en la innovació com a repte de futur.
A l’informe s’evidencia que la recerca de Catalunya ha estat ràpida i de qualitat, i ha estat líder en nombre de projectes de recerca i en assajos clínics contra la COVID-19, però evidencia els punts febles i els punts clau a treballar, algunes necessitats detectades:
- La dificultat per generar innovació
- La necessitat de millorar la transferència de tecnologia
- La necessitat d’atracció i desenvolupament de talent
- La necessitat d’ incrementar la mobilització de capital i l’atracció d’inversió,
- La necessitat de mantenir un sistema públic de salut econòmicament sostenible i de qualitat
Qui forma part dels agents clau del gran ecosistema de Barcelona de les ciències de la vida i la salut?
Inversors
|
1. Alta Life Sciences 2. Asabys Partners 3. Caixa Capital Risc 4. Inveready 5. Invivo Ventures 6. Nina Capital 7. Ysios Capital Partners |
Hubs i centres de suport de l’ecosistema
|
8. AQuAS 9. Barcelona Health Hub 10. Barcelona Tech City 11. Biocat 12. CataloniaBio & HealthTech 13. Mobile World Capital Barcelona 14. WeLab |
Centres de recerca
|
15. Centre de Supercomputació de Barcelona (BSC-CNS) 16. Centre de Regulació Genòmica (CRG) 17. EURECAT Centre Tecnològic de Catalunya 18. ICFO 19. Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) 20. Institut de Recerca en Biomedicina (IRB Barcelona) 21. Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa 22. Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) |
Hospitals i instituts de recerca
|
23. Hospital Universitari de Bellvitge (inclòs IDIBELL i ICO L'Hospitalet) 24. Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (inclòs IGTP) 25. Hospital Clínic de Barcelona (inclòs IDIBAPS) 26. Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (inclòs IIB i IR Sant Pau) 27. Hospital del Mar (inclòs IMIM) 28. Institut Guttmann 29. Hospital Infantil SJD de Barcelona (SJD) 30. Vall d’Hebron Campus Hospitalari de Barcelona (inclòs VHIO, VHIR) |
Multinacionals
|
31. Almirall 32. Amgen 33. Boehringer Ingelheim 34. Esteve 35. Ferrer 36. Grifols 37. Centre d’Innovació en Ciències de la Salut de Nestlé 38. Novartis 39. Reig Jofré 40. Sanofi 41. Siemens Innovation Center |
Parcs científics i tecnològics
|
42. Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) 43. Parc Científic de Barcelona (PCB) 44. Parc del Sincrotró de Barcelona 45. Parc de Recerca i Innovació de la UPC (Parc UPC) 46. Parc Tecnològic del Vallès (PTV) 47. Parc de Recerca UAB (PRUAB) |
Universitats
|
48. Universitat Pompeu Fabra (UPF) 49. Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) 50. Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) 51. Universitat de Barcelona (UB) Escoles de negocis 52. ESADE 53. IESE |
Segons l’informe, les start-ups catalanes del sector de la salut van captar l'any passat 226 milions d'euros de finançament, un 83,7% més que el 2019 i més del doble que fa dos anys. Per primera vegada, la inversió provinent de fons de capital risc va superar els 100 milions d'euros. Les empreses biotecnològiques Ona Therapeutics, Mynoryx Thearpeutics i Oryzon són que les que han captat més recursos -142,6 milions d'euros en total.
- Ona Therapeutics Especialitzada en el descobriment i el desenvolupament de biològics terapèutics dirigits a cèl·lules iniciadores de metàstasi del tumor i al metabolisme dels lípids.
https://www.irbbarcelona.org/ca/innovation/get-to-know-us/ona-therapeutics
- NE Neuroelectrics Tecnologia que permet estimular el cervell i ajudar a recuperar-se als pacients amb problemes derivats d'accidents cerebrovasculars, epilèpsia o depressió.
https://www.neuroelectrics.com/
- Mynorix Therapeutics Startup de el sector Biotech que està especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs per a malalties rares o minoritàries.
Innovació i salut al 4YFN
La passada edició del Mobiel World Congres 2021 va estar marcada també per l’èxit dels projectes de les start-ups que es van presentar al 4YFN, algunes propostes van ser:
- Psicoterapia VR (PVR), sorgida del programa The Collider de la Mobile World Capital Barcelona, que té una aplicació mòbil a través de la qual es diagnostica el TEAF (trastorn de l’espectre alcohòlic fetal) . Realitat virtual acompanyada de guants hàptics –dispositiu que incrementa la sensació de realitat–, destinats a les teràpies dirigides a pal·liar els efectes del TEAF en nens i adolescents.
- Zoundream, la startup desenvolupa el primer traductor de plors d'infants basant-se en algoritmes de 'deep learning'
- Broomx, amb el seu projector MK360 per millorar la salut física i cognitiva d’ancians o en el tractament de l’esgotament mental del personal sanitari.
- Robinhat CAM amb Eurecat start-up que ha desenvolupat un casquet quirúrgic dotat amb càmera, perquè metges i cirurgians puguin gravar les intervencions i analitzar-les després.
- RheoDx, sorgida també del programa The Collider va presentar un dispositiu capaç de fer una anàlisi de sang amb només una gota i en tres minuts, mesurant la viscositat del fluid a través d'un xip amb sensors.
- Irisbond tecnologia touchless que rastreja el moviment ocular i permet demanar un cafè amb els ulls.
Recomanem la lectura completa de l’informe de Biocat i CataloniaBio & HealthTech i de l'informe d'ACCIÓ de les Ciències de la vida a Catalunya per endinsar-se una mica més en aquest àmbit que cada vegada ens dona més bones notícies, tant per l’economia com per la millora i qualitat de vida de les persones:
Font: https://informe.biocat.cat/index.php?_ga=2.84935321.1222310843.1627297395-885061892.1627297395#home
https://www.leconomic.cat/article/1997548-la-salut-desti-de-molta-innovacio-vista-al-4yfn.html
L’augment d’empreses relacionades amb les ciències de la vida i la salut a Catalunya és degut principalment a la creació de noves start-ups. L‘augment més important ha tingut lloc en start-ups de biotecnologia i tecnologies mèdiques.