Catalunya compta amb un teixit social extens, plural i actiu conformat per entitats i organitzacions que sorgeixen de la lliure iniciativa ciutadana i canalitzen la solidaritat i la participació social dels catalans i catalanes cap a les persones, famílies o col·lectius afectats per una situació o necessitat de caràcter social.
El tercer sector és un actor clau, que canalitza els reptes socials i hi dona resposta, però que també dona veu a les demandes dels col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat i que desenvolupa un paper cabdal en el foment de la cohesió social i la cobertura dels serveis socials.
Segons el Baròmetre del Tercer Sector Social de Catalunya 2022, les entitats socials catalanes van acompanyar 1,9 milions de persones, i van fer més de 3 milions d’atencions. El sector aplega més de 7.500 entitats no lucratives i ocupa més de 100.000 persones.
El Govern de la Generalitat dóna suport i acompanya aquestes entitats per tal d’enfortir les seves activitats i millorar la seva estabilitat, fomentant que el tercer sector es consolidi com un sector fort, professionalitzat, dinàmic, arrelat a la comunitat i reconegut institucionalment. Aquest compromís es materialitza amb la signatura dels plans de suport, una estratègia conjunta del Govern i entitats per aportar solucions a les necessitats i reptes del sector.