Avui es presenta la nova edició del Digital Talent Overview 2021, la tercera edició d'aquest estudi, que analitza els principals indicadors respecte l'evolució de la bretxa de talent digital a Europa, Catalunya i Barcelona.

Barcelona Digital Talent no ha fet més que impulsar iniciatives des de que es va crear al 2019 i avui presenta el Digital Talent Overview 2021, estudi que analitza la situació del talent digital.
Barcelona Digital Talent és una iniciativa impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball Nacional, Barcelona Global, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya, que té per objectiu convertir Barcelona i Catalunya en capitals del talent digital, atraure, generar i retenir el talent digital.
Barcelona Digital Talent va comptar en els seus orígens al 2019 amb un pressupost de 1,5 milions d'euros, per treballar en quatre àmbits: desenvolupar capacitats digitals, captar talent internacional, adaptar els programes formatius a la demanda de les companyies i potenciar l'interès i la formació de les noves generacions.
Amb tota aquesta activitat, Barcelona Digital Talent aspira a reduir la bretxa que actualment separa la demanda de professionals digitals dels perfils disponibles a la ciutat de Barcelona i a impulsar la competitivitat del mercat per transformar Barcelona en capital del talent digital, a l'altura d'altres pols europeus. Per a aconseguir-ho, Barcelona Digital Talent aposta per la formació en competències digitals i l’atracció i captació de nou talent digital.
Segons Barcelona Digital Talent “ l’any 2025, el 50% de les professions actuals deixaran d’existir tal com les coneixem. L’evolució de l’economia cap a models digitals ha accelerat la demanda de nous perfils professionals, la qual cosa representa un nou repte per al mercat laboral.”
Avui es presenta la nova edició del Digital Talent Overview 2021, la tercera edició d'aquest estudi, que analitza els principals indicadors respecte l'evolució de la bretxa de talent digital a Europa, Catalunya i Barcelona.
Durant la sessió de presentació del Digital Talent Overview 2021 d’avui que ha comptat amb Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, Joana Barbany, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Jordi Meya, Director de la Comissió de Talent a CTecno, Oliwia Puppel, Head of Talent Acquisition a SEAT , Joan Manel Martin, Managing Director de la Fundació i2CAT i Tiago Santos, General Manager a Ironhack, s’han destacat els principals indicadors:
La pandèmia va afectar al món laboral i durant el 2020 el conjunt de les ofertes de treball van caure al voltant del 45% aproximadament però en canvi, la demana de perfil digital també es va moderar però només una tercera part.
Jordi Arrufí també remarca la capacitat que tenim com a ecosistema de generar nou talent digital, ja que en el 2020 es van general 6.700 nous professionals digitals a Barcelona, un 9% més que l’any anterior el que vol dir que creixem a bon ritme.
A més a més també es destaquen els dos motors de generació de talent la FP que creixen un 20% respecte als titulats de l’any anterior i en el cas d’universitats parlem d’un 5%.
Dades més concretes de l’informe que ja està disponible:
- L'ocupació d'especialistes TIC a Europa creix 6 vegades més que a la resta de les professions, en concret en el període 2011 - 2019, l'ocupació d'especialistes tecnològics a Europa ha crescut un 40%, xifra que contrasta amb el 6,9% de creixement de l'ocupació en el conjunt de l'economia europea per al mateix període.
- Per altra banda, continua sent palesa l'escassetat de dones especialitzades en tecnologia i segueix sent un repte per a l'economia europea. El 2020, 1 de cada 5 professionals digitals era una dona a Europa.
- Catalunya, es manté com a pol de talent digital, amb una alta concentració en el hub de Barcelona ja que el sector TIC va generar 14.700 llocs de treball el 2020 a Catalunya, fins a un total de 129.000 professionals. Aquesta evolució ha suposat un increment de l'12,8% respecte a l'últim trimestre del 2019, tendència que contrasta amb la caiguda de l'3,1% que ha experimentat l'ocupació al sector TIC en l'economia espanyola.
- Pel que fa a perfils digitals, Catalunya comptava a finals de 2020 amb més de 88.000 professionals. El 95% d'aquests es concentren a la demarcació de Barcelona, que a més va aglutinar el 97% de les ofertes d'ocupació digitals en l'últim trimestre de 2020.
- Dos de cada deu ofertes de treball el 2020 eren digitals. Aquesta xifra dobla la proporció de 2018, quan suposaven una de cada deu ofertes. L'ecosistema de Barcelona ha generat 6.700 nous professionals el 2020, fet que suposa un increment anual de el 9% en el volum total de talent digital.
- L'FP i els graus TIC generen el 65% de el nou talent digital. L'FP ha suposat un autèntic motor de generació de talent TIC. El 2020 es van graduar 2.700 alumnes en aquests estudis, un 20,5% més que l'any anterior. La baixa demanda entre el col·lectiu de dones (només un 7% de les matrícules) segueix sent un dels principals reptes en aquests estudis.
Ja podeu descarregar l’informe a la web de Barcelona Digital Talent.
Més informació a: https://barcelonadigitaltalent.com/ca/