
Demo day iFest (edició 2019)
Ara ja fa uns anys que a Catalunya es van començar a impulsar programes de mentoria per donar resposta a diferents reptes, ja siguin oferts per empresaris o reptes que diferents entitats o l’administració planteja i que finalment es materialitzen en prototips que es defensen en competicions anomenades Demo Day.
Les hackatons o les competicions, o els diferents formats d’esdeveniments disruptius que van sorgint, són una font de transformació educativa que moltes organitzacions ja estan començant a aprofitar, són una proposta molt interessant per implicar persones d’una manera molt intensa i disruptiva en la resolució creativa de reptes on es viu una experiència col·laborativa molt emocionant i única. Aquesta vivència pels més joves és un aprenentatge vivencial de molt valor.
En el cas dels joves, una de les primeres persones en fer ressò d’aquestes metodologies de reptes i de portar la disrupció de Sillicon Valley va ser Xavier Verdaguer, amb els seus diferents programes d’Imagine CC . Verdaguer promou l'emprenedoria en la fase més inicial a través d'experiències immersives i dels viatges. Els dreamers es converteixen així en joves capaços de pensar en gran i generar solucions disruptives.
La Generalitat de Catalunya a través de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació en aquest sentit organitza cada any l’iFest. En les primeres edicions es va plantejar com una competició de 3 hores on els joves donaven resposta a reptes de problemes reals i poc a poc es va convertir en un programa més ambiciós, en un programa formatiu, de mentoria i de coneixement de l’ecosistema emprenedor. Les primeres edicions de l’iFest es van reunir a més de 3.000 joves a Fira de Barcelona i posteriorment a més 7.000 joves al Palau Sant Jordi. Els grans objectius de l’iFest i d’aquest tipus de competicions es basen en traslladar la consciència als joves que poden fer grans coses en els propers anys, que la societat espera les seves aportacions. El més important reconèixer el seu talent i donar-los eines per pensar diferent. I per últim apoderar els futurs líders de la nostra societat per aplicar les tecnologies exponencials als grans reptes de la humanitat, iniciant una etapa i un moviment de reptes i tecnologies exponencials.
En aquest sentit, el Departament d’Educació organitza també les 24 hores innovació, un esdeveniment únic organitzat i finançat pel Departament d’Educació i per la Fundació Bankia por la Formación Dual, per apropar el talent de la FP a l’empresa i permetre la interacció dels alumnes amb diferents organitzacions, al voltant d'un repte estimulant i innovador.
A un nivell més d’estar-tups també disposem de programes de reptes com l’ SmartCatalonia Challenge una competició que promociona la innovació oberta per tal de resoldre reptes territorials a Catalunya. Aquesta iniciativa promoguda també per la Generalitat de Catalunya connecta les problemàtiques d'entitats públiques amb les propostes que ofereix l'ecosistema smart de Catalunya, per tal de poder crear solucions TIC que millorin la qualitat de vida dels ciutadans.
Parlem de més iniciatives i programes com el cas del Building Opportunities for Leadership and Development (BOLD) Internship Program de Google, un exemple de programa més enfocat a la participació del personal directiu.
O també el Open Innovation Forum, un programa d'innovació oberta que permet les empreses llançar els seus reptes d'innovació i obtenir propostes de solucions de la mà de grups i centres de recerca.
Algunes iniciatives més locals situen a territoris petits líders en innovació llençant programes com Talent a les aules i l’Innobus. Talent a les aules, és un programa de l’Ajuntament de Gavà i Viladecans per animar a descobrir el talent de la gent jove i utilitzar-lo per a tirar endavant projectes d’autoocupació laboral. Es tracta d’un concurs per a l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior en què, per parelles, poden presentar un projecte de negoci i rebre mentoratge d’empresaris locals experts. L’Innobus, és un programa impulsat per Innobaix, l’AMB i amb la participació de Talent Factory que s’enfoca a joves amb estudis universitaris (o a punt d’acabar-los), que estiguin buscant feina o vulguin millorar la seva situació laboral. El programa ofereix una increïble experiència per conèixer empreses innovadores en sectors d’alt nivell i treballar reptes amb metodologia LearnThinking.
Altres formats de convocatòries de premis com el premi aGOe a l’Emprenedoria i Creativitat, organitzat per l’Associació Gironina d’Orientació Empresarial, reconèixen als millor/s projecte/s, empresa, negoci... que resulti de les idees presentades a concurs, ja no només joves sinó empreses.
L’Ajuntament de Girona, a través de l’Estació Espai Jove, i la Fundació Jaume Bofill, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, van engegar el projecte EDhack Krea. Una experiència de treball col·laboratiu a través d’una hackató entre ciutadans per desenvolupar projectes i trobar solucions a reptes per a la comunitat. Es tracta d’una mena de laboratori creatiu en el qual tothom pot col·laborar aportant les seves experiències, coneixements i habilitats per crear projectes i donar solucions.
Un cas molt interessant i de caire més internacional és la competició que organitza Technovation, una organització sense ànim de lucre centrada en l’educació tecnològica que sumeix el repte de fomentar l’interès de les nenes i les adolescents d’entre 10 i 18 anys per a que es converteixin en emprenedores i líders en l’àmbit tecnològic a través del programa Technovations Girls.
Les universitats també aposten per les competicions de reptes i les hackatons, la UAB va organitzar UAB-Reptes una competició per implicar les persones estudiants de grau en la resolució dels desafiaments socials que existeixen al Campus i promoure el treball i la col·laboració en equips multidisciplinaris per generar noves idees que hi donin resposta. I també Startup Lab UAB, un concurs de projectes emprenedors de caràcter social i sostenible
La UPC i les nombroses hackatons que s’organitzen InnovaCity Hackathon, HACKUPC, etc... on els universitaris treballen conjuntament per buscar solucions a algun repte social amb una forta base tecnològica o en l'oportunitat per a les empreses de trobar talent jove a través dels reptes que llancen a les persones que hi participen.
La Fundació Caixa d’Enginyers organitza el Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal, un concurs per el desenvolupament de propostes emprenedores relacionades amb la ciència, la tecnologia, la innovació i la sostenibilitat, amb especial interès en projectes dels àmbits de l’enginyeria i el medi ambient.
Algunes plataformes com Telanto o Demola ofereixen reptes constants per tal que es puguin donar resposta i Bechallenge ofereix una plataforma per poder plantejar reptes seguint una metodologia concreta. Una plataforma d’aprenentatge experiencial que t’ajuda a descobrir, dissenyar i connectar reptes reals a l’entorn educatiu.
Moltes empreses privades s’han sumat a les propostes d’aquest tipus d’esdeveniments i de competicions permetent als joves gaudir d’experiències úniques d’aprenentatges amb el seu suport.
Ben segur que hi ha moltes iniciatives i molts esdeveniment adreçats als col·lectius més joves que no hem citat però és evident que la capacitat educativa i transformadora d’aquests esdeveniments ajuden a donar via lliure al talent i a apoderar als joves per donar resposta a problemes reals de la humanitat amb impacte social a través de les tecnologies.
la capacitat educativa i transformadora dels Challenges i les hackatons