A la comarca del Vallès Oriental podem trobar diverses entitats als principals pobles i ciutats que ofereixen múltiples serveis per emprendre, així com formació en tots els àmbits. Destaquen també alguns programes i iniciatives de producció ecològica i a empreses agroecològiques.

El Vallès Oriental és la comarca més extensa dins del conjunt metropolità de Barcelona, amb 734,96 km2, un territori que es caracteritza per la seva gran heterogeneïtat, ja que combina zones de gran implantació industrial i urbana amb zones amb un marcat caràcter rural.
Té un volum de població de 415.789 habitants, 564 hab./ km2 (padró 2021) i es manté com la cinquena comarca més poblada Catalunya. La seva capital és Granollers, amb 62.475 habitants (padró 2021).
El Vallès Oriental s’ha beneficiat del paper difusor de Barcelona i la saturació de la mateixa ciutat comtal. Aquests factors, juntament amb un desplaçament de la indústria a les comarques del seu entorn, han provocat que el Vallès Oriental experimenti un salt demogràfic i una important transformació de la seva estructura productiva.
També és una comarca amb una gran oferta comercial i gastronòmica i amb molt potencial turístic, gràcies als seus espais naturals (Parc Natural del Montseny i del Montnegre i el Corredor, Sant Miquel del Fai, el Parc Rural de Gallecs...)
Diversificació
Els municipis de Granollers, Cardedeu, la Garriga, Les Franqueses del Vallès, Parets del Vallès, Sant Celoni ofereixen serveis per emprendre (veure web a enllaços relacionats) a la comarca i són també els punts de referència per les diferents localitats veïnes.
Les entitats, públiques i privades, proporcionen doncs tot tipus d’assessorament i serveis per a persones emprenedores i amb un acompanyament integral: formació, mentoria, viver d'empreses, accés al finançament, seguiment, programes d'acceleració... Entre els anys 2019 i 2020 les entitats de la Xarxa Emprèn de la comarca van atendre 633 persones amb interès emprenedor, es van crear 214 empreses i 559 persones van rebre formació relacionada amb la temàtica. Sens dubte, tots els centres fan una tasca molt important en l’ecosistema emprenedor de la comarca.
Empenta sostenible, ecològica i més
Sens dubte, la diversificació en l’àmbit de l’emprenedoria ha estat notable durant aquests últims anys a tota la comarca. Destaquem, entre d'altres, l'empresa Sorbos, dedicada a la fabricació i venda de palletes comestibles i que acaba de guanyar el Premi PIMEC a l'empresa més competitiva del 2022; Tapa’t de Beewrap, on fan embolcalls de tela ecològics tractats amb cera d’abelles natural; l'Albert, un genet que ha creat la seva pròpia empresa d'importació i exportació de caballs (Fly and Co Horse Export) i alguns emprenedors i emprenedores d’agricultura ecològica com les cooperatives Tres Terres i Katasorola, Cal Cerdà i el Rajolí.
Sorbos, després del premi rebut, comentava públicament que "estem molt agraïts per aquest reconeixement que sens dubte ens impulsa a seguir treballant per aportar el nostre gra de sorra i assolir entre tots un món més sostenible i responsable".
Per la seva banda, Cecília, creadora de Tapa’t, explica al seu web com va començar tot: “Els embolcalls de cera d'abella van arribar de sobte a la meva vida. Els vaig descobrir a través d'Internet. Quan els vaig veure vaig pensar: Que pràctic! Ho vull a la meva cuina! I vaig començar a crear-los i a investigar, ja que no els havia vist mai en una botiga ni sabia si existien aquí. Vaig comprar tot el material necessari i a fer proves. He d'admetre que em va costar trobar la millor fórmula, però vaig fer-ho després de molta prova i error. Al principi va ser un desastre i la cuina va quedar plena de cera més d'una vegada. I els resultats que aconseguia no m'acabaven de convèncer".
Però l'emprenedora no es va rendir i confessa que "uns mesos després, investigant sobre els materials, punts de fusió i com aplicar-los, vaig trobar la fórmula que funciona, que agrada i que deixa totes les persones satisfetes. Els vaig anar regalant a família i amics perquè els provessin. No sabien ni què era, però quan els provaven sempre eren bones crítiques. Van revolucionar les cuines dels meus familiars i a tornar-se imprescindibles en els seus hàbits. Durant el procés de recerca, em vaig quedar sense feina. I sense dubtar-ho, aquell mateix dia, vaig decidir que era el moment de començar el meu projecte".
Entre els anys 2019 i 2020 les entitats de la Xarxa Emprèn de la comarca van atendre 633 persones amb interès emprenedor i es van crear 214 empreses
Enllaços relacionats
- Centre de Suport Empresarial i Tecnològic de Cardedeu (CSETC) (Opens in new window)
- Ajuntament de la Garriga (Opens in new window)
- Viver d’empreses de les Franqueses del Vallès (Opens in new window)
- Ajuntament de Parets del Vallès (Opens in new window)
- Ajuntament de Sant Celoni (Opens in new window)
- Can Muntanyola / Centre de Serveis a les Empreses (Granollers) (Opens in new window)
- Escola Pia de Granollers (Opens in new window)
- Fundació Universitària Martí l'Humà (Opens in new window)
- Serveis per Emprendre (Opens in new window)
Escriu "Vallès Oriental" en el cercador del web.
- Xarxa Emprèn (Opens in new window)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Katsarola Cooperativa (Opens in new window)
- Tapa’t Beewrap (Opens in new window)
- El Rajolí (Opens in new window)
- Cal Sardà (Opens in new window)
- Fly & Co Horse Export (Opens in new window)
- Sorbos (Opens in new window)
- Zealia (Opens in new window)