El passat 20 de setembre es va celebrar la sessió de cloenda del Grup de Treball Dona i Empresa (GTDE) a la seu de Juno House (Barcelona). Una jornada que va servir per avaluar i donar a conèixer els resultats del treball del grup entre 2020 i 2022 i extreure les millors pràctiques de les dues edicions.

Des del seu plantejament inicial, l’objectiu del Grup de Treball Dona i Empresa (GTDE) ha estat reduir la bretxa de gènere, generar impacte i millorar els resultats de consolidació de les empreses creades per dones amb una orientació pràctica a resultats i un enfocament participatiu.
A cada una de les dues edicions celebrades s'ha reproduït un itinerari que partia de sessions d'anàlisi de les desigualtats, passava per la identificació de bones pràctiques i metodologies, per més endavant entrar en la fase de cocreació d'iniciatives amb impacte sobre les dones emprenedores. El repte era activar noves iniciatives a partir de recursos i experiències existents, però encara no connectades.
Enguany, es celebrava una jornada de cloenda que posava punt final a la iniciativa i que va comptar amb la presència del director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, la Cap d’Àrea d’Emprenedoria i Formació, Anna Miquel i dues taules rodones on es va debatre les bones pràctiques del Grup i reptes de l’emprenedoria femenina formades per: Elena Casas (Ajuntament de Gavà), Meritxell Carbonell (Creacció), Josep M. Tarrat (Consell comarcal Pallars Jussà), Thais Ruiz (FemTech), Judith Colell (Asociación de mujeres cineastas y de medios audiovisuales i Acadèmia del Cinema Català) i Irene Tarradellas (Impact Hub); ambdues moderades per Paula Mattio (Aleph Comunicación) i Esther Cid (Randstad Professionals) respectivament.
Les intervencions van estar marcades pels agraïments, idees i projectes que han sorgit del GTDE. "No es pot entendre l’emprenedoria sense que sigui una emprenedoria d’impacte, amb propòsit, sostenible i amb valor cap a la comunitat- i les dones emprenedores acostumen a crear projectes d’aquest tipus” sentenciava Irene Tarradellas d’Impact Hub.
La cineasta Judith Colell també comentava que “les dones som un 50% de la població i hem de deixar de banda la síndrome de l’impostor. No ens serveix l’excusa de ‘no hi ha dones’, perquè som i hem de ser-hi...”
Thaïs Ruiz explicava que la seva iniciativa FemTech neix de la necessitat “de superar la cultura dels brothers i dels geeks al món tecnològic, on les dones tenen les mateixes capacitats i s’han de sentir fortes... tirar endavant”.
Entre els múltiples projectes que han sorgit del grup, destaquen les dues noves xarxes de dones emprenedores: Xarxa Emprenedores Pallareses (XEP) impulsada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb 32 dones emprenedores i la Xarxa Emprendona de Creaccio, Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement d’Osona (10 dones) on està previst que arranqui el pròxim mes d’octubre.
Per la seva banda, a la mateixa jornada, Lluís Juncà, director general d’Innovació i Emprenedoria destacava que “aquestes dones líders, emprenedores i activistes han de ser la nostra brúixola pels reptes que tenim. No ens podem aturar ara. El compromís que les entitats que han participat al GTDE han demostrat és un dels resultats que més satisfacció ens produeix. S’ha creat una veritable xarxa”.
Juncà també va comentar que “les dones emprenedores són clau pel futur de la nostra societat, sense la seva aportació no podrem construir un món més sostenible, divers i equitatiu. És la nostra obligació moral donar-les suport, acompanyar-les i també inspirar-les. Vull subratllar el nostre compromís com àrea per continuar treballant en aquesta línia, a través de nous formats innovadors i esperem que també exitosos. Deixem com a llegat el web Dona Emprèn, recursos i tots els programes i xarxes noves que s’han endegat aquest any”.
Per últim, el director general d’Innovació i Emprenedoria afirmava que “amb aquests dos anys intensos de treball, esperem haver pogut fer un pas endavant en l’objectiu de la igualtat que tots i totes ens mereixem. L’ecosistema emprenedor de Catalunya ha de ser un referent d’aquesta igualtat i junts ho aconseguirem”.
Dos anys del GTDE
El Grup de treball Dona i Empresa (GTDE) ha estat una iniciativa liderada per la Direcció General d’Innovació i Emprenedoria que emana del «Parlament de les Dones», ple que es va celebrar al Parlament de Catalunya l'any 2019 per revisar de manera integral els progressos obtinguts i els reptes pendents amb relació a la igualtat de gènere.
En aquesta línia, el setembre de 2020 es va constituir la primera edició del Grup de Treball amb una composició que responia a la voluntat de generar sinergies i complicitats entre les entitats diverses de suport a l’emprenedoria, però amb un paper proactiu a favor del talent femení. En aquest sentit, han estat membres del GTDE:
- Departaments i agències de la Generalitat relacionades amb l’emprenedoria i les polítiques de gènere. (3 departaments el 2020 i 7 al 2021).
- Entitats de la Xarxa Emprèn i d’altres programes d’emprenedoria de la Generalitat que assessoren persones emprenedores. (15 entitats per cada període).
- Personal de les entitats de representació patronals i sindical en el vessant de suport al treball autònom (5 organitzacions).
Com a objectius concrets a assolir a través del grup de treball es va plantejar:
- Analitzar les diferències existents entre homes i dones en el procés emprenedor però amb èmfasi en la consolidació empresarial.
- A partir de l’anàlisi feta, desenvolupar eines concretes de suport perquè les entitats del grup de treball responguin amb major efectivitat a les necessitats específiques de consolidació i creixement de les empreses creades per dones.
En cadascuna de les dues edicions del programa, els diferents representants de les organitzacions han assistit a reunions plenàries d’anàlisi, aprofundiment i debat sobre els temes prioritaris identificats i a banda, han participat en sessions de cocreació i han rebut o prestat suport en l’activació de projectes de foment del talent femení sorgits en el seny del grup de treball.
La metodologia de treball, per tant, ha estat predominantment orientada a la pràctica, a augmentar l’impacte de les iniciatives pròpies de les entitats participants en el grup, i a crear noves iniciatives, fruit de la col·laboració i de l’anàlisi d’oportunitats i mancances en l’àmbit de l’emprenedoria femenina a Catalunya.
Com a resultat, en el període 2020-21 es va prestar suport a un total de 15 noves iniciatives, i en el 2021 aquesta xifra es va ampliar a 24.
Entre les iniciatives sorgides i acompanyades hi ha la creació de fins a 2 noves xarxes d’emprenedores al territori: Xarxa Emprenedores Pallareses (XEP) impulsada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà amb 32 dones emprenedores i la Xarxa Emprendona de Creacció, Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement d’Osona (10 dones) on està previst que arranqui el pròxim mes d’octubre.
També s’ha impulsat la publicació d’una pàgina web de suport a les dones emprenedores, d’una col·lecció de manuals per reduir la bretxa de gènere a l’ecosistema emprenedor i el desenvolupament de diferents jornades i nous programes d’acompanyament, coaching i mentoria per dones emprenedores.
El resultat més rellevant, no obstant això, segons els diferents participants en les edicions de la iniciativa, és el coneixement i les sinergies i contactes generats entre les entitats participants en el grup a través de les diferents sessions.
La Direcció General d'Innovació i Emprenedoria, tanmateix, continuarà la línia de treball iniciada mitjançant aquesta iniciativa, que ha implicat un increment del pressupost de gènere del 700% entre 2020 i 22, amb una motivació clara per reduir la bretxa de gènere de l’emprenedoria femenina a Catalunya.
La sessió de cloenda del dia 20 de setembre, posa fi a l’edició 2021-22 del programa però també a la iniciativa, que es considera que ja ha assolit els resultats esperats.
El GTDE en xifres*
- 46 entitats participants
- 24 sessions
- 16 sessions d’aprofundiment
- 8 ponències i sessions de cocreació
- 22 ponents convidades
- 19 productes propis
- 7 infografies
- 10 manuals
- 2 webs
- 24 iniciatives incubades
*Veure enllaços relacionats
En les dues edicions del grup han participat 46 entitats, 22 ponents convidades, 24 iniciatives incubades i s'han creat 2 noves xarxes de dones emprenedores. La col·laboració i el coneixement són els aspectes més valorats de la iniciativa