El Consell Comarcal de la Terra Alta, entitat de la Xarxa Emprèn, és el gran referent en emprenedoria de la zona, tot i que estableix diverses col·laboracions amb diferents entitats de la comarca, com per exemple, el Centre Empresarial.

La comarca de la Terra Alta està situada a la part més meridional de Catalunya, fent frontera amb l’Aragó. Amb una extensió de 743,4 km2 i una població d’11.401 habitants, distribuïda en 12 municipis, forma part de les comarques amb menor densitat del país (15,3 hab./km2).
La seva particular orografia ha propiciat un obstacle en alguns moments de cara al seu desenvolupament, tot i que ha sabut fer-se un lloc amb el turisme, els serveis i la indústria agroalimentària. Això ha fet que d’una comarca tradicionalment dedicada al sector primari, es vagi passant cap al secundari i terciari.
Sense dubte, les possibilitats emprenedores de la zona han augmentat gràcies a diferents causes: la implantació del regadiu, l’impuls de la DO del vi i DOP de l’oli, la gestió de les iniciatives comunitàries Leader, l’entorn privilegiat del parc natural dels Ports, el fet de pertànyer a la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, la posada en funcionament de la Via Verda de la Terra Alta i els espais de la Batalla de l’Ebre, entre d'altres.
El Consell Comarcal
El Servei d'Emprenedoria del Consell Comarcal de la Terra Alta és qui encapçala el suport a l’emprenedoria comarcal. Ofereix informació i assessorament a totes les persones emprenedores des de la constitució de l’empresa fins a la seva posterior consolidació.
Un dels programes més destacats és el programa Terra Alta Més, un projecte que facilita unes accions de formació, dinàmiques de grup i altres suports específics molt lligats a la valoració del producte local i el turisme a la comarca.
Entre els seus serveis, l'entitat també ofereix suport a les empreses ja constituïdes que volen millorar o reorientar el seu negoci, formació especialitzada, convenis amb entitats financeres i assessorament sobre el programa Leader (eina de finançament). A més, és l'únic punt de Reempresa de la comarca; un gran recurs per lluitar contra el tancament d’empreses i el despoblament.
Entre els anys 2018 i 2021, ha atès 331 persones interessades en emprenedoria i empresa, ha assessorat directament a 186 emprenedors/es i es van crear 26 empreses.
Ecosistema emprenedor
Com a referent en el camp de l’emprenedoria, el Consell també ha teixit diferents sinergies amb els recursos que ofereix l’ecosistema de la comarca per tal oferir un servei més complet a les persones ateses. Els principals punts d’aquest ecosistema són: l'Oficina Comarcal de Joventut, el SIAD (Servei d’Informació i Ajuda a les Dones), l'Associació d’Hostaleria i de Turisme Rural de la Terra Alta i l'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre.
Destaca especialment la col·laboració amb el Centre Empresarial de la Terra Alta (Gandesa), un lloc destinat a la promoció econòmica i a la dinamització empresarial del territori i que també ofereix a les persones emprenedores la possibilitat d’establir-se en aquest viver d’empreses i el seu espai de coworking (Vitis).
Memòria històrica
Quant a emprenedors/es, ens hem fixat en l'Enric Ubalde (31 anys) de Corbera d’Ebre que ofereix a través de la seva empresa, "Marcats pel 38", serveis turístics directament lligats amb la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre. És pagès, educador social i ens explica per què va emprendre aquest projecte: "he crescut amb les històries del meu padrí (tiet), que m'explicava les històries dels avis i de la gent del poble i vaig veure que cada cop m'agradava més el tema. Aquest va ser el motor". Ell mateix comenta que "no vaig viure la guerra ni la duresa immediata de la postguerra. Però, tot i això, puc afirmar que encara ara, la Batalla de l’Ebre i els seus vestigis són una realitat per a les noves generacions a la nostra comarca. Gairebé tots hem nascut amb familiars que hi van lluitar i tenim històries familiars relacionades". I també afegeix que "encara ara, les generacions posteriors hem nascut i crescut directament en espais on es va lliurar la batalla, jugant a les trinxeres i als refugis, trobant metralla i artefactes sense explotar per tots els nostres termes. Avui en dia, un nen que neix avui a Corbera, o a molts altres pobles de la Terra Alta, veurà i viurà tot això.
La missió del seu projecte és clara: "donar veu a aquestes històries que amaguen els nostres pinars i a les històries familiars que s’han amagat a un calaix i que mereixen ser recuperades, dignificades. Ens mereixem entendre la duresa del conflicte i les conseqüències reals que aquest provocava, i encara provoca, al territori. Després de tants anys ja és hora de començar a parlar". Finalment, reconeix que "els inicis van ser complicats, ja que vaig començar en plena pandèmia, però ara ja ens coneix més gent i anem avançant." Fins ara, l'Enric ja ha acompanyat a més de 1.000 persones explicant les històries personals de la Batalla de l'Ebre.
Entre els anys 2018 i 2021, el Consell Comarcal ha atès 331 persones interessades en emprenedoria i empresa, han assessorat 186 emprenedors/es i es van crear 26 empreses
Enllaços relacionats
- Consell Comarcal de la Terrra Alta (Opens in new window)
- Centre Empresarial Terra Alta (Opens in new window)
- Programa Terra Alta Més (Opens in new window)
- Oficina Jove de la Terra Alta (Opens in new window)
- Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre (Opens in new window)
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Opens in new window)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Serveis per Emprendre
Escriu "Terra Alta" al cercador.
- Marcats pel 38 (Opens in new window)