- Es tracta dels Nuclis Internacionals d’ACCIÓ -que impulsen projectes empresarials conjunts entre empreses catalanes i companyies o entitats d’Alemanya, Israel i Xile- i de la convocatòria d’ajuts Eranet promoguts per la Comissió Europea.
- Segons el Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, un 24,4% de les empreses catalanes que innoven cooperen amb socis internacionals.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, ha obert la convocatòria de dues línies d’ajuts d’1,2 milions d’euros en total per fomentar nous projectes d’R+D entre empreses catalanes i socis d’altres països. L’objectiu és crear consorcis internacionals per dur a terme projectes empresarials d’R+D d’alt impacte de qualsevol sector, que donin lloc a nous productes i serveis d’alt valor tecnològic o a la millora de processos de producció.
Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, "l’objectiu de l’administració pública és donar suport a projectes empresarials d’R+D que comporten risc però que si tenen èxit, suposen un pas endavant pel teixit productiu del país". I fer-ho des d’una perspectiva internacional, apunta Romero, "permet a l’empresa catalana accedir a alts nivells d’innovació i tecnologia, nous enfocaments i un know how complementari". Per tot això, pel conseller delegat d’ACCIÓ, els projectes cooperatius "no sumen, sinó que multipliquen".
Una de les línies són els Nuclis Internacionals d’ACCIÓ, ajuts que es destinen a empreses catalanes que duguin a terme projectes cooperatius d’R+D amb companyies o entitats d’Alemanya, Israel i Xile. És el fruit dels acords gestionats per les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya a Berlín, Tel Aviv i Santiago de Xile amb les agències públiques homòlogues d’ACCIÓ en aquests països. Les agències treballaran conjuntament amb ACCIÓ per detectar empreses dels seus països amb projectes que encaixin amb les característiques de l’empresa catalana, i a la inversa.
D’altra banda, la segona línia són els ajuts Eranet promoguts per la Comissió Europea i finançats en el marc del programa Horizon 2020. Són projectes que s’hauran de dur a terme entre empreses catalanes i socis de regions de països com Alemanya, Irlanda, Israel, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Països Baixos, Turquia, Rússia o altres territoris de l’Estat espanyol.
Actualment, segons el Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, el 25,4% de les empreses catalanes han adquirit o desenvolupat R+D el 2016 (per sobre del 24,1% del 2015). A més, el Baròmetre de la Innovació detecta que el 58% de les companyies que han fet R+D el 2016 hi ha destinat més recursos que el 2015, mentre que un 37,2% hi ha invertit els mateixos recursos i només un 4,6%, menys. Aquest estudi estadístic, presentat recentment, també posa de manifest que un 24,4% de les empreses catalanes considerades innovadores coopera amb socis internacionals.
Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “l’objectiu de l’administració pública és donar suport a projectes empresarials d’R+D que comporten risc però que si tenen èxit, suposen un pas endavant pel teixit productiu del país”