- La facturació d’aquest sector equival al 14% del PIB de Catalunya.
- Catalunya és la primera regió del sud d’Europa que més projectes d’inversió tecnològica ha captat durant el darrer quinquenni (2020-2024).
Les empreses catalanes del sector tecnològic i digital ja generen un volum de negoci de 39.646 milions d’euros (dades de 2023, les últimes disponibles), un 14% més que el 2022, xifra que equival al 14% del PIB català. Són dades de l'estudi El sector tecnològic i digital a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, que ha donat a conèixer aquest dimarts el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, durant una visita al pavelló d’ACCIÓ al 4 Years From Now (4YFN) dins del MWC, acompanyat pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres.
En el marc d’aquest informe, s’entén per sector tecnològic i digital tota aquella activitat econòmica que compta amb una component digital i/o tecnològica rellevant. Així, el principal sector inclòs dins d’aquest concepte és el sector TIC pròpiament, però s’hi afegeixen d’altres d’altament tecnològics com ara el dels videojocs, la indústria audiovisual, així com les empreses que desenvolupen solucions en alguna de les tecnologies de la indústria 4.0 o per donar servei a les smart cities, entre d’altres.
Radiografia del sector tecnològic i digital a Catalunya
Segons les conclusions de l’estudi, les companyies catalanes especialitzades en l’economia digital són 24.878 (dades de 2024), un 6% més que fa un any. L’informe també conclou que el sector tecnològic i digital digital dona feina a 198.462 persones (dades de 2023, +7% de creixement interanual).
Es tracta d’un sector jove i en creixement: la meitat d’aquestes empreses (el 50%) es van establir fa menys de 10 anys. El 9% són startups i un 8% exporten els seus productes i serveis de manera regular.
El sector tecnològic i digital, un imant per a la captació d’inversions
El potencial d’aquest sector també es reflecteix en la seva capacitat per generar atractiu en la inversió estrangera. De fet, les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya l’any 2024. D’altra banda, en el darrer quinquenni (2020-2024), Catalunya s’ha situat com la primera regió del sud d’Europa amb més projectes captats (el 5% del total).
Aquesta capacitat d’atraure inversió i talent internacional ha permès que Catalunya tanqués el 2024 amb 160 hubs tecnològics internacionals, un 9% més que l’any anterior, tal com recull l’informe Tech Hubs Overview, elaborat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona. D’aquestes 160 multinacionals que han apostat per Catalunya, un 88% han comptat amb el suport d’ACCIÓ.
El potencial tecnològic de Catalunya
El document també subratlla els actius que fan de Catalunya un hub tecnològic de primer nivell a escala mundial. Així, Catalunya és el millor ecosistema de startups del sud d’Europa i Barcelona la segona ubicació preferida pels fundadors per establir-hi les seves empreses emergents. L’estudi recorda que Catalunya ha estat reconeguda amb el segell de Regional Innovation Valley de la Comissió Europea i acull nombrosos esdeveniments tecnològics internacionals de renom com el MWC i l’ISE, infraestructures científiques i centres d’R+D (com el sincrotró ALBA, o el supercomputador MareNostrum), universitats i clústers, que completen l’ecosistema de l’economia digital i afavoreixen la transferència de tecnologia.
Impuls del Govern al sector en el marc del MWC
Precisament, des del Govern, a través d’ACCIÓ, es facilita enguany la participació de 52 startups als seus espais al 4YFN amb l’objectiu que coneguin potencials nous socis i clients, inversors locals i estrangers, que guanyin visibilitat i puguin obrir nous mercats internacionals. En aquest sentit, ACCIÓ impulsa diferents esdeveniments empresarials en el marc del 4YFN i també del MWC.
Així ACCIÓ organitza l’Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades on companyies catalanes i internacionals plantegen reptes tecnològics perquè startups catalanes o altres corporacions proposin la solució més innovadora. D’aquesta manera, es busca connectar les empreses emergents amb el teixit empresarial més consolidat. Enguany, entre d’altres, hi participaran multinacionals com Cupra, Fluidra, LG, Tous, Roca, Hyundai o Banco Mediolanum, que buscaran solucions per a projectes relacionats amb tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data, la internet de les coses, la mobilitat o la robòtica. Segons càlculs d’ACCIÓ, es preveu que durant el congrés se celebrin al voltant d’un miler de reunions entre companyies, startups i proveïdores de solucions. Aquesta activitat està organitzada per ACCIÓ com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea a Catalunya.
Pel que fa al 4YFN, ACCIÓ impulsa diversos esdeveniments adreçats a emprenedors i també a inversors, com ara una sessió d’elevator pitch perquè les startups que es troben al seu pavelló presentin els seus projectes, a banda d’impulsar ponències on empreses emergents de renom com ara Submer, Satelliot o Fractus explicaran les seves experiències, a més de sessions pràctiques com ara un taller centrat en la protecció de la propietat intel·lectual. També s’acolliran altres tipologies d’actes a l’estand d’ACCIÓ, com ara trobades de networking i sessions impulsades per entitats rellevants de l'ecosistema com Barcelona Health Hub, Norrsken o Netmentora.
Sobre ACCIÓ
ACCIÓ és l'agència pública del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que facilita el creixement de les empreses catalanes mitjançant l'impuls a la innovació, l'expansió internacional i l’estratègia empresarial. Ofereix acompanyament per fer projectes d'R+D, de transformació verda i tecnològica i en els processos d’internacionalització i obertura de filials a l’estranger. Amb un equip de 500 professionals i 40 oficines arreu del món, també és responsable d’atraure inversió estrangera a Catalunya i contribuir que les empreses generin un impacte positiu en l’entorn.
Es tracta d’un sector jove i en creixement: la meitat d’aquestes empreses (el 50%) es van establir fa menys de 10 anys. El 9% són startups i un 8% exporten els seus productes i serveis de manera regular