Els criteris per a la formació teòrica en línia en matèria de seguretat industrial són:
- La possibilitat de fer la formació en la modalitat en línia o virtual ha de constar de forma específica en l’autorització de l’entitat docent pel camp reglamentari corresponent.
- Únicament es pot realitzar en la modalitat en línia, la part teòrica de la formació.
- Encara que la modalitat de formació sigui en línia, l’examen ha de ser presencial mentre no s’estableixi per resolució de l’òrgan competent en matèria de seguretat industrials les condicions que s’hauria de complir per a poder realitzar també els exàmens en la modalitat en línia.
- Els formadors/tutors en la modalitat en línia han de complir els mateixos requisits que els formadors presencials i, addicionalment, han de disposar d’un certificat de nivell mitjà en les TIC d’acord amb el web https://actic.gencat.cat/ca/inici/ o equivalent.
- Per garantir el seguiment i qualitat en la modalitat en línia, la planificació de l'acció formativa ha d’establir un mínim de dedicació del tutor-formador de 10 hores setmanals per cada 20 alumnes, incloent les activitats presencials requerides.
- Les entitats docents han de disposar d’un projecte formatiu en el que es detalli la planificació didàctica i de l’avaluació, la metodologia de l’aprenentatge, les tutories presencials si procedeixen, així com el seguiment i els instruments d’avaluació.
- Les entitats docents han de disposar d’una plataforma d’aprenentatge amb capacitat suficient per a gestionar i garantir la formació de l’alumnat, permetent la interactivitat i el treball cooperatiu, així com la disponibilitat d’un servei tècnic de manteniment que ha de complir dels següents requisits:
- Eines de gestió de continguts, de comunicació, col·laboració i seguiment, així com integració d’eines d’administració i gestió per als processos d’inscripció i registre. Hauran de permetre la comprovació de que cada alumne hagi realitzat les hores teòriques mínimes requerides.
- Dispositius d’accés simultani per a tots els possibles usuaris, garantint un ample de banda de la plataforma que es mantingui uniforme en totes les etapes del curs.
- La plataforma d’aprenentatge ha d'assegurar la disponibilitat d'accés les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana, i ha de tenir prou capacitat per gestionar i garantir la formació de l'alumnat, permetent la interactivitat i el treball cooperatiu, així com la disponibilitat d'un servei d'atenció a l'usuari i de manteniment.
- La plataforma d’aprenentatge ha de comptar amb un manual d'instruccions d'ús que puguin consultar-se en línia i que reculli les operacions bàsiques del seu funcionament perquè els alumnes i tutors-formadors puguin seguir el procés d'aprenentatge a través de la mateixa.
Als efectes d’aquest punt es considera que les entitats docents que donen cursos en línia a través de la plataforma telemàtica acreditada pel SOC / SEPE compleixen amb els requisits anteriors.
- Per tal de realitzar el seguiment i control de les accions formatives la plataforma virtual inclourà el desenvolupament informàtic que permeti a l’òrgan competent en matèria de Seguretat Industrial o als Serveis Territorials corresponents obtenir de forma automàtica els informes que a tal efecte es determinin. En particular cal que disposi d’un nom d’usuari per l’òrgan competent en matèria de Seguretat Industrial i cadascuns dels Serveis Territorials per a accedir a la plataforma.
Les entitats docents han de disposar del material del curs complet que rebrà l’alumne i que ha d’incloure els continguts que marca la normativa vigent. Els materials i suports didàctics que configuren el curs complet han de:.
- Ajustar-se a l'establert en la programació didàctica i en la planificació de l'avaluació de cada mòdul formatiu.
- Disposar de:
- Desenvolupament i disseny dels continguts en format multimèdia (utilitzant gràfics o imatges, animacions, àudio, vídeo, simulacions, biblioteca), de manera que es mantingui una estructura i funcionalitat homogènia.
- Activitats d'aprenentatge que ha de dur a terme l'alumnat a través de la plataforma virtual, indicant les eines que s'utilitzaran en la seva realització (fòrum, xat, biblioteca virtual, vídeos, correu electrònic).
- Activitats d'aprenentatge que, en el seu cas, s’han de realitzar en les tutories presencials, indicant els espais, instal·lacions i equipaments necessaris.
- Activitats d'autoavaluació, que han d’estar integrades en cada mòdul i que han de permetre a l'alumnat conèixer el seu propi progrés.
- Instruments d'avaluació que s’han d'utilitzar durant el procés d'aprenentatge i la prova d'avaluació final presencial del mòdul. Cada instrument s'ha d'acompanyar del seu corresponent sistema de correcció i puntuació.
- El curs complet ha de disposar, a més, d'una Guia per a l'alumne, amb tota la informació relativa al desenvolupament del curs, i d'una Guia per als formadors/tutors, que pugui ser utilitzada com a guia d'aprenentatge i avaluació de cada curs, amb les actuacions necessàries per al desenvolupament de les seves funcions.
La comunicació dels cursos en la modalitat en línia ha de seguir els mateixos criteris que els establerts per els cursos presencials.