Els organismes autoritzats de verificació metrològica tenen com a funció emetre les certificacions resultants de les verificacions realitzades en els instruments de mesura en servei.
Quan un instrument està funcionant o després de reparacions o modificacions (instruments en servei) ha de ser verificat periòdicament per un organisme autoritzat de verificació metrològica. Aquest organisme ha de comprovar que l’instrument mesura adequadament i que els errors en les mesures són inferiors als errors màxims permesos. Si l'instrument mesura adequadament, l’organisme de verificació metrològica aprova la verificació i se li posa una etiqueta amb la seva conformitat, en cas contrari, se li posa una etiqueta vermella d'inhabilitació per al servei.
Els organismes autoritzats de verificació metrològica estan sotmesos al règim jurídic d’autorització administrativa i han de complir amb els requisits i obligacions que preveu la seva reglamentació específica. La seva autorització implica la designació com a organisme autoritzat de verificació metrològica i la seva inscripció al Registre de Control Metrològic de l’Estat.
Els organismes autoritzats de verificació metrològica amb seu a Catalunya han de sol·licitar la designació d'organisme i inscripció al registre de control metrològic, segons preveu el tràmit administratiu habilitat a l’efecte, així com les modificacions en les dades de la seva comunicació inicial. Un cop autoritzats i designats, s’inscriuen d’ofici al Registre d’Agents de la Seguretat Industrial de Catalunya (RASIC) i d’aquest es comunica perquè s’incorporin al Registre de Control Metrològic (CEM) de l’Estat.
Els organismes autoritzats de verificació metrològica que no tinguin la seu social a Catalunya s’han inscriure al Registre de Control Metrològic (CEM) estatal a través d’una altra comunitat autònoma, però per actuar a Catalunya han de comunicar l’inici de la seva activitat mitjançant declaració responsable, segons preveu el tràmit administratiu habilitat a l’efecte, així com les modificacions en les dades de la seva comunicació inicial i s’inscriuen d’ofici al Registre d’Agents de la Seguretat Industrial de Catalunya. Les seves actuacions a Catalunya s’han d’emmarcar en la normativa de la Generalitat, que és l’administració competent en l’execució d’aquesta matèria en aquest territori.