L'equip @emprencat us desitja unes Bones Festes i un Feliç Any 2023. Us convidem a la lectura del balanç de l'any 2022, un any ple de reptes i novetats.

L’últim butlletí de l’any de l’Àrea d’Emprenedoria i Formació celebra un 2022 ple de bones notícies i reptes per afrontar noves metes amb multitud de recursos, serveis i suport per impulsar el talent emprenedor.
Catalunya encapçala el rànquing d’emprenedoria a Espanya
L’Informe GEM Catalunya 2021-2022 situa Catalunya com la comunitat autònoma líder en l’activitat emprenedora a Espanya, amb una taxa del 7,2%. Aquest estudi de referència internacional en matèria d’emprenedoria analitza i compara l’activitat emprenedora de 50 països. L’informe està promogut pel Departament d’Empresa i Treball i la Diputació de Barcelona i elaborat conjuntament per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i el departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sota la direcció de Carlos Guallarte.
Per analitzar la distribució sectorial, l’últim informe d'ACCIÓ sobre l'ecosistema de les startups de Catalunya entra més en detall. De les 1.900 startups que hi havia a Catalunya l'any 2021 (un 11% més que l’any anterior), les de salut representen el 16%, els serveis de software per a empreses el 13% i les tecnologies de la comunicació i informació (TIC) el 7%. Destaquen també les empreses que treballen en els àmbits dels viatges i l’oci (6%), les fintech (5%), el foodtech (5%) i l’energia (5%).
Segons l'informe, les empreses catalanes ocupen 19.300 persones (dades 2020, les últimes disponibles), un 10% més que el 2019.
L’ecosistema de Barcelona s’ha consolidat com un dels hubs tecnològics referents del sud d’Europa. La disponibilitat de talent, la qualitat de vida i les comunicacions amb les principals ciutats europees són alguns dels factors que les empreses valoren per establir la seva activitat a la capital catalana.
Programes per impulsar l’esperit emprenedor
El Departament d’Empresa i Treball ha destinat 6 milions d’euros a l’impuls de l’emprenedoria a través de dos programes: Emprèn Cat i Primer de preacceleració.
El Programa Emprèn Cat està dotat amb 4,9 milions d’euros per al període 2022 – 2023. Els objectius d’aquests ajuts són fomentar l’activitat emprenedora i la cultura empresarial, estendre l’efecte de concentració emprenedora al territori, integrar i alinear actors públics i privats per incrementar la competitivitat de l’ecosistema i promoure la innovació en l’ecosistema emprenedor.
El programa s’articula a partir de dues línies: D’una banda, millorar els serveis centrats en l’itinerari de la persona emprenedora i empresària, i de l’altra, generar nous recursos de promoció per respondre als reptes que es troben els emprenedors i emprenedores i potenciar les seves oportunitats al territori.
En la darrera edició, la convocatòria 2022-2023, s’han proposat subvencionar 91 entitats d'arreu de Catalunya i un total de 126 projectes.
Per la seva banda, el Programa Primer de preacceleració ha rebut una dotació d’1,12 milions d’euros per incentivar l’emprenedoria territorial especialitzada. Així, aquest programa vol estendre a tot Catalunya l’efecte de hub tecnològic de Barcelona de concentració d’startups, i amb aquesta voluntat, promou i incentiva la participació d'entitats representatives de tot el territori, per tal d'assolir un creixement més sostenible i sense desigualtats territorials.
El programa té les següents característiques:
- Focalització en uns àmbits concrets i especialitzats.
- Formació relacionada amb els reptes i oportunitats detectades prèviament.
- Utilització de palanques o bancs de proves per impulsar els projectes.
- Desenvolupament de projectes basats en Innovació, tecnologia i/o nous models de negoci.
- Mentories realitzades per experts en acceleració d’startups.
Creació d’startups que neixen en l’àmbit local i s’orienten a mercats globals.
Les 15 preacceleradores que integren un total de 29 entitats beneficiàries (7 comarques) de l'edició 2022 ofereixen una preacceleració a través d'un itinerari dissenyat específicament pels emprenedors i emprenedores que accedeixen al seu programa. L’acompanyament als emprenedors s’ha fet a través de programes de formació especialitzada, mentoria, jornades de debat i activitats de treball en xarxa (networking), principalment per fomentar l’esperit emprenedor.
Durant el 2022 hi van participar un total de 350 persones.
La previsió per a l’edició 2023 ampliar el nombre d'entitats beneficiàries i la línia de finançament destinada al programa Primer, que compta amb el cofinançament de la Unió Europea.
La formació també ha ocupat un espai destacat durant el 2022. S'han dut a terme 8 actuacions (30 sessions, 99 hores) i se n'han beneficiat 178 professionals de la Xarxa Empren. Unes actuacions que algunes d'elles han tingut la col·laboració del Centre d’Orientació, Emprenedoria, Acompanyament i Innovació per a l’Ocupació de Catalunya (COE-CAT).
Actuacions de suport a l'emprenedoria femenina
Des de l'Àrea d'Emprenedoria i Formació també s'han impulsat actuacions de suport a l'emprenedoria femenina com el Grup de Treball Dona i Empresa (GTDE), el web Dona Emprèn, Hacks per a dones emprenedores, un recopilatori de 300 dones emprenedores amb motiu del Dia Internacional de la Dona, així com articles especials pel Dia Internacional de la Dona Emprenedora.
Despertant l’esperit emprenedor dels joves
Per acabar l’any, s’ha donat el tret de sortida a la cinquena edició de l’iFest amb el lideratge dels departaments d’Educació, Cultura, Recerca i Universitats, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Empresa i Treball. Un programa d’emprenedoria i innovació que ofereix acompanyament als i les joves amb l’objectiu de promoure el seu talent i fomentar la creació de solucions innovadores als reptes de la societat. Aquests reptes provenen de la ciència, la tecnologia i la disrupció i estan estretament vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Els participants en l’iFest són joves estudiants d’FP, batxillerat i universitats, anomenats players, que es constitueixen en equips i que en la categoria júnior compten amb un/a docent o leader (shaker) que els guia en tot el projecte.
Aquests equips han de resoldre diferents reptes reals, plantejats per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i d'altres plantejats per diferents empreses que, a través de la tecnologia i la innovació, volen tenir impacte en la societat. La metodologia utilitzada es basa en quatre fases: Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació. Aquesta metodologia fomenta la creativitat i condueix els projectes cap a la disrupció. Durant el procés, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva. El procés ja està en marxa i durarà diversos mesos amb l’objectiu d’arribar a una solució final el màxim d’innovadora i viable que la presentaran en una competició en format Demo Day i els equips guanyadors participaran en una acceleració a Catalunya i a l'estranger.
Traslladem les millors pràctiques internacionals al nostre territori
En aquesta línia, la Direcció General d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria també ha promogut aquest 2022 una nova edició dels International Ecosystem Seminars. Es tracta d’una iniciativa perquè actors de l’ecosistema emprenedor, com el personal de la Xarxa Emprèn, mànagers de programes d’emprenedoria o professors d’FP i universitats, coneguin i estableixin relacions amb ecosistemes emprenedors internacionals de referència. Els seminaris inclouen una agenda de ponències, taules rodones, mostres de startups i visites a espais emblemàtics.
Enguany s’ha dut a terme el Portugal Innovation Ecosystem Journey, enfocat a conèixer el dinàmic ecosistema emprenedor de la regió lusitana, a través de diferents territoris innovadors i creatius.
Al web de Xarxa Emprèn i als seus diferents apartats trobareu múltiples seccions, notícies i articles d'interès de l'ecosistema emprenedor. L’Àrea d’Emprenedoria i Formació continuarà treballant aquest 2023 per acompanyar a les persones emprenedores en la creació de nous projectes més competitius, amb un model de negoci que respongui als reptes socials i ambientals amb solucions sostenibles, per assegurar-ne l’èxit.
Bones festes!
L'equip @emprencat celebra un 2022 ple de novetats i reptes per afrontar noves metes amb multitud de recursos, serveis i suport per impulsar el talent emprenedor.
Enlaces relacionados
- Nota Premsa Porgrama Emprèn Cat i Primer (Abre en pestaña nueva)
- Informe GEM 2021 2022 (Abre en pestaña nueva)
- Xarxa Emprèn (Abre en pestaña nueva)
- Programa Primer (Abre en pestaña nueva)
- Dona Emprèn (Abre en pestaña nueva)
- International Ecosystem Seminars (Abre en pestaña nueva)
- Grup de Treball Dona i Empresa (Abre en pestaña nueva)
- Dia de la Dona / #SomDonesEmprèn (Abre en pestaña nueva)
- Dia Mundial de l'Emprenedoria (Abre en pestaña nueva)
- Dia Internacional de la Dona Emprenedora (Abre en pestaña nueva)
- iFest (Abre en pestaña nueva)