L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha celebrat aquesta setmana la Jornada de ciberprotecció per a les administracions locals, al Palau de Congressos de Girona.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha celebrat aquest matí la Jornada de ciberprotecció per a les administracions locals, al Palau de Congressos de Girona. L'acte ha comptat amb la intervenció del secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella.
En una societat en creixent digitalització, les ciberamenaces poden suposar un llast per a l’economia, la societat digital i per a la ciutadania. En aquest sentit, tenir unes institucions més segures i ciberprotegides constitueix un dels objectius estratègics del Govern i de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
Així ho ha constatat el director general de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, qui ha remarcat que “el cibercrim ha evolucionat i ho continuarà fent” i per tant com d'important és “implementar una cultura de ciberseguretat en l’àmbit de l’administració local”.
“La cultura de ciberseguretat” que ha defensat Torruella implica una conscienciació en aquest àmbit “entre les persones que treballen a l’administració”, així com “comptar amb la seva ajuda per difondre a la resta de la ciutadania aquesta cultura de la ciberseguretat”.
L’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya per als anys 2019-2022 -que elabora i implementa l’Agència-, té l’objectiu de fer de Catalunya un país cibersegur.
En aquest camí, una de les actuacions que contempla l’Estratègia, i que avui es presenta en la jornada, és desplegar el Model de ciberseguretat per a les Administracions Locals de Catalunya.
El servei de ciberprotecció en l’àmbit local és un dels eixos prioritaris en l’estartègia de ciberseguretat del país, i el projecte al qual l’entitat destina més finançament: l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya impulsa i finança el servei Catalonia-SOC amb una inversió de 2 milions d’euros pels propers dos anys.
Segons Torruella el servei Catalonia-Soc “millora la capacitat de respondre a les principals amenaces de forma més eficient i efectiva”.
El Catalonia-SOC, el servei públic i gratuït que ofereix solucions de ciberseguretat i cobertura davant les amenaces digitals als 948 municipis de Catalunya i als 42 consells comarcals existents, compta, actualment, amb 3.452 usuaris dels ens locals i des de principis d’any han gestionat 4 incidents.
Durant la jornada s’han presentat casos pràctics d'organitzacions que ja s'han adherit al Model i l’han implementat amb èxit, a través de la taula rodona en la qual han participat: Marc García, cap de l’Àrea TIC de l’Ajuntament de Girona, Sílvia Bartrolí, gerent del Consell Comarcal del Gironès i Laura Casadevall, cap de sistemes del Consell Comarcal de la Garrotxa.
Finalment, l’acte s’ha conclòs amb l’explicació pràctica del servei de ciberseguretat per a les administracions locals, Catalonia-SOC.
L’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya per als anys 2019-2022 que elabora i implementa l’Agència, té l’objectiu de fer de Catalunya un país cibersegur.