Està dirigit a tothom que tingui interès en l’ús i implantació de la IA en la presa de decisions en organitzacions tant públiques com privades

La intel·ligència artificial juga un paper cada cop més important en la presa de decisions. Això planteja qüestions rellevants sobre la responsabilitat, la rendició de comptes o la transparència i, també, sobre la qualitat de les decisions i el seu impacte individual i col·lectiu.
Ens treu el poder de decisió la IA o bé aquesta representa una nova manera d’aprofitar el nostre poder de decisió? Sabem que els algorismes de la IA són una recepta digital, amb una llista de regles per aconseguir un resultat que pot augmentar capacitats però, també, pot fer perdre autonomia en la presa de decisions. Com a conseqüència, l’avaluació i supervisió dels sistemes d’IA és fonamental no tan sols per resoldre problemes sociotècnics sinó per garantir que les decisions públiques i privades basades en IA respecten uns principis ètics fermament arrelats i alineats amb les expectatives de les societats democràtiques.
Amb aquesta finalitat, el nou cicle de seminaris de l’OEIAC aborda, des de diferents disciplines, algunes de les principals consideracions ètiques i d’impacte social connectades amb l’ús i implantació de la IA en la presa de decisions en organitzacions tant públiques com privades.
Per tal d’aportar algunes respostes i per obrir més preguntes sobre el futur de la IA en la presa de decisions, l’OEIAC inicia aquest nou cicle de seminaris de transferència de coneixement amb persones convidades d’arreu que treballen i promouen el desenvolupament d’una IA que sigui compatible amb les nostres normes socials i culturals, i que estigui centrada en les persones.
El cicle de seminaris OEIAC començarà el dimarts 17 de maig i s’allargarà fins al mes de novembre. Aquest cicle està dirigit a tothom que tingui interès en l’ús i implantació de la IA en la presa de decisions en organitzacions tant públiques com privades.
Tots els seminaris seran virtuals i començaran a les 17h (amb uns 45 minuts de xerrada i 15 minuts de preguntes i comentaris) a través del canal YouTube de la Universitat de Girona.
Si voleu més informació sobre el cicle i rebre l'enllaç de connexió per a les ponències, només cal que ompliu aquest formulari d'inscripció.
Tots els seminaris seran gratuïts i retransmesos en directe a través del canal YouTube de la Universitat de Girona. Aquelles persones que vulgueu més informació sobre el cicle a través del correu electrònic, només cal que ens escriviu a suport.oeiac@udg.edu.
Programa
- 17 de maig (17h): ¿Deben temer las democracias a la inteligencia artificial?
Seminari a càrrec de Daniel Innerarity. Catedràtic de Filosofia Política, investigador “Ikerbasque” a la Universidad del País Vasco i titular de la càtedra Inteligencia Artificial y Democracia al Instituto Europeo de Florencia.
- 14 de juny (17h): Fairness and Transparency in Ranking
Seminari a càrrec de Carlos Castillo. ICREA Research Professor a la Universitat Pompeu Fabra i líder del Grup de Recerca sobre Web Science and Social Computing.
- 19 de juliol (17h): 'Ubiquitous accessibility': radically re-imagining optimisation and personalisation
Seminari a càrrec de Alexa Hagerty (University of Cambridge, Leverhulme Centre for the Future of Intelligence, Centre for the Study of Existential Risk) i Louise Hickman (Research Associate at the University of Cambridge, Minderoo Centre for Technology and Democracy).
- 13 de setembre (17h): TBA
Seminari a càrrec de Lucia Velasco. Directora del Observatorio Nacional de Tecnología y Sociedad (ONTSI).
- 27 de setembre (17h): Inteligencia Artificial para los Objetivos de Desarrollo Sostenible: una perspectiva de política pública feminista
Seminari a càrrec de Wanda Muñoz. UNESCO - Experta en Inclusión, Asistencia a Víctimas y Desarme Humanitario, Red de Seguridad Humana en América Latina - SEHLAC.
- 11 d'octubre (17h): Aspectes ètics, legals i socials de la intel·ligència artificial aplicada a l'àmbit de la salut: BIODATAÈTICA
Seminari a càrrec d'Itziar de Lecuona. Directora de l'Observatori de Bioètica i Dret a la Universitat de Barcelona.
- 25 d'octubre (17h): Desmitificant la intel·ligència artificial: Com es vulneren drets fonamentals?
Seminari a càrrec d'Ana Valdivia. Investigadora postdoctoral a la Universitat King's College London (UK).
Més informació aquí
Segueix en directe els seminaris al canal YouTube de la Universitat de Girona
El cicle començarà el dimarts 17 de maig i s’allargarà fins al mes de novembre