La reactivació econòmica i empresarial ja és una realitat. La celebració del Mobile World Congress al recinte Fira Gran Via de Barcelona ha suposat un punt d’inflexió en l’escenari de pandèmia de la Covid-19. La ciutat ha obert de nou les portes del major esdeveniment de telefonia mòbil a nivell global. Alhora, això ha servit per prendre-li el pols a la situació de l’emprenedoria a Catalunya.

Autoria imatge: Mobile World Congress
La primera convocatòria híbrida de l’esdeveniment ha combinat un saló físic amb diversos actes virtuals. Més de 20.000 persones han assistit presencialment al recinte i al voltant de 100.000 espectadors diaris han participat a les visites online a l’exposició, retransmeses en directe i a la carta. Tot un paral·lelisme de la realitat híbrida digital i física que ha deixat la pandèmia entre la població.
El 5G s’alia amb la salut i la medicina
L’aposta per la salut ha estat una de les grans protagonistes a l’agenda d’actes del saló. L’esforç per superar els reptes sanitaris que ha generat la Covid-19 ha suposat també un impuls en la telemedicina. Segons Biocat, més de 40 empreses de salut catalanes han participat en l’esdeveniment, cosa que ha convertit Barcelona en una de les principals ciutats europees en inversió en salut digital.
N’és un exemple el projecte Pediatric Emergencies in Maritime Environments, impulsat pel Mobile World Capital Barcelona. La tecnologia 5G s’aplica així al context d’una emergència sanitària marítima per millorar-ne l’atenció en els primers minuts. La prova pilot ha recreat l’emergència cardíaca d’un pacient menor d’edat en una embarcació prop del Port de Barcelona. Un dispositiu pediàtric subcutani alerta el SEM i l’Hospital Sant Joan de Déu quan detecta una anomalia en els seus ritmes cardíacs. La tecnologia 5G permet al SEM atendre el pacient al mar i transmetre dades en temps real a l’hospital.
Aquest projecte “posa de manifest els avantatges i oportunitats que ens ofereix la tecnologia 5G en el camp de la salut i les assistències mèdiques. Aquest pilot pretén ser un abans i un després en l’atenció d’emergències en entorns marítims i, al capdavall, salvar vides gràcies a la tecnologia”, explica l’Eduard Martín, CIO i director de 5G del Mobile World Capital Barcelona.
La revolució quotidiana de la internet de les coses
La connectivitat ha estat un altre dels imprescindibles a la convocatòria. La tecnologia 5G ha fet possibles projectes com el de Sateliot, la constel·lació de satèl·lits de baixa òrbita que permetrà estendre la cobertura dels operadors mòbils des de l’espai. Una fita històrica, atès que actualment el 90% de la terra es troba fora de l’àmbit purament urbà i no disposa de comunicacions mòbils.
El març del 2021, l’empresa llançava a l’espai el seu primer nanosatèl·lit, l’Enxaneta, finançat per la Generalitat de Catalunya. Uns mesos després, al Mobile World Congress, s’ha validat el projecte, duent a terme amb èxit les primeres comunicacions des del satèl·lit a la terra amb protocol 5G del món. L’empresa es convertirà així en el primer operador de telecomunicacions satel·litàries que oferirà connectivitat global per a l’univers de la internet de les coses. “D’aquí a 10 anys, l’‘és que no tenia cobertura’ no existirà”, assegura el Jaume Sanpera, CEO de Sateliot.
Aquest assoliment encarrila el futur de la internet de les coses. “El 2025, per cada telèfon mòbil connectat, hi haurà 10 coses connectades. Aquesta connectivitat causarà una absoluta revolució en àmbits com l’agricultura i la ramaderia, gràcies a la col·locació de sensors i a la intel·ligència artificial, que interpreta les dades”, explica Sanpera. El mateix passarà amb la conservació de la vida salvatge, el control de contaminants a les aigües i la vigilància d’incendis en boscos crítics. Fins i tot infraestructures com ponts i vies de tren es monitoritzaran. “Tot canvia”, conclou.
El comerç tradicional es transforma
La vida quotidiana ha estat una de les grans afectades de l’emergència sanitària provocada per la Covid-19. La transformació tecnològica s’ha accelerat en la majoria de sectors, inclòs el comerç, que s’està adaptant a les noves necessitats digitals. Sense anar més lluny, les transaccions a través del comerç electrònic a Catalunya s’han incrementat més d’un 40% des del 2015, segons dades de l’informe El comerç electrònic a Catalunya 2020 d’ACCIÓ.
El Mobile World Congress ha visibilitzat noves solucions per respondre a aquesta demanda. És el cas de FreshAI, el resultat de la idea d’un fill de paradistes del mercat de les Tres Torres per traslladar el mercat a casa. Mitjançant la col·locació de càmeres d’alta resolució i sistemes d’intel·ligència artificial, els clients poden comprar producte fresc online, veient en temps real l’oferta de la parada, i fins i tot comunicar-se amb el venedor. “L’experiència de compra és molt més atractiva, molt semblant a la que es pot obtenir anant físicament al mercat”, explica l’Anton Gomà, CEO de Ctrl4 Enviro, que participa en el projecte.
“La tecnologia està totalment destinada a formar part del sector. El comerç físic té un gran recorregut al davant, però l’e-commerce és indiscutible. La necessitat del doble canal serà cada vegada més important”, afirma Gomà. I així ho conclou també l’informe d’ACCIÓ, que destaca les oportunitats de negoci globals que suposen tecnologies com el Click & Collect, el lliurament amb robots i drons, les xarxes socials com a canal de venda o el big data per personalitzar el servei.
El triomf de l’emprenedoria catalana
En el context del mateix Mobile World Congress ha tingut lloc la celebració del 4 Years From Now. Aquesta plataforma de negoci, emprenedoria i innovació ha proporcionat un espai d’exposició i reconeixement a un ecosistema de start-ups en plena ebullició, especialment a Catalunya. Així ho evidencia l’anàlisi anual del Barcelona & Catalonia Startup Hub, que identifica un 13,5% més de start-ups durant el 2020 respecte al 2019, malgrat la crisi sanitària.
El congrés ha posat sobre la taula la importància del talent i la tecnologia per transformar el futur. Les empreses catalanes han tingut una presència destacada amb estands físics en diversos espais del pavelló, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya. Amb un estand propi, una dotzena de start-ups beneficiàries de l’ajut Startup Capital han mostrat els seus projectes a través de tallers especialitzats i pitch sessions. La Generalitat de Catalunya també ha acompanyat una trentena de start-ups en tres hubs físics sobre connectivitat, indústria 4.0 i salut.
La nova Direcció General d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya dona pes a l’emprenedoria i busca impulsar la creació de negocis a través de polítiques i estratègies d’innovació. El disseny de fórmules de col·laboració publicoprivada, l’oferta d’instruments per a la creació d’empreses i la promoció d’eines de finançament pretenen fomentar i consolidar la cultura empresarial del país.
Fonts:
L’esdeveniment ha evidenciat el paper vital de la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria en la recuperació global i el compromís del sector per fer-ho possible