
Lala, explica’ns una mica quina és la teva trajectòria personal?
Fa 24 que treballo a l’Ajuntament d’Amposta, sent funcionària, com a tècnica d’Indústria i Empresa. Tot i que em vaig llicenciar en filologia clàssica especialitat llatí, el meu recorregut professional (pla d'ocupació, AODL i tècnica Indústria i Empresa funcionària) a l’Ajuntament ha estat en temes de Promoció Econòmica de la ciutat (teixit empresarial, comerç, turisme, tercer sector,...) i com a tècnica de la Xarxa Emprèn del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, on treballava el teixit emprenedor de la comarca del Montsià en accions d’informació, orientació i assessorament a persones emprenedores, així com en la programació de diferents accions formatives, accions de sensibilització de l’emprenedoria, mediació a l’accés al finançament entre altres.
Des de fa 6 anys amb inquietuds pels temes tecnològics, m’endinso en l’ecosistema innovador i començo a tenir contactes amb el món dels Fablabs, la cultura maker, la indústria 4.0, etapa on em formo en les noves metodologies (Design Thinking, Desig Doing..) i eines d’innovació social digital.
Em vaig presentar a diferents hackatons d’innovació disruptiva aconseguint el Dream Prize al RACC Innovation Challenge l’any 2018.
Vaig organitzar la I Trobada makers Terres de l’Ebre 2019 per donar visibilitat a la comunitat maker i establir contactes i sinergies entre tots ells.
El Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya em va seleccionar l’any 2019 per formar part del «Boston Innovation Ecosystem Seminar» on vaig poder copsar de primera mà amb un grup de persones del sector emprenedor i de l’educació de tot Catalunya, totes les tendències punteres en innovació tecnològica a nivell mundial. Aquell viatge em va obrir la ment per saber que a Terres de l’Ebre hi ha molt potencial innovador i que l’havíem d’extraure. El fablab TE és l’eina per portar-ho a terme.
M’agraden els reptes, soc molt emprenedora i actitud no me’n falta.
Quan em diuen que una cosa és complicada d’aconseguir, encara hi poso més interès en aconseguir-la!
Explica’ns... què és un Fablab?
És un laboratori de fabricació digital amb la finalitat d’apropar la tecnologia digital a la ciutadania en general, per tal que qualsevol persona pugui crear, fabricar i transformar les seves idees en alguna cosa material.
El Fablab TE forma part de la www.fabfoundation, xarxa mundial de Fab Labs impulsada pel Centre de Bits i Àtoms del MIT i que actualment hi compta amb més de 2.000 Fab Labs arreu del món.
Com va sorgir la idea?
Com a tècnica de la xarxa Emprèn, una de les tasques a fer dins de les accions del Programa és la sensibilització de l’emprenedoria i va ser el 2016 que vaig organitzar una xerrada sobre innovació tecnològica i la indústria 4.0 aplicada a les empreses, on vam parlar sobre Fab labs (en aquell moment jo encara no sabia què eren) makers, impressores 3D, etc.
Per a mi aquesta xerrada va esdevenir un abans i un després en el terreny professional i concretament de la innovació. Vaig començar a interessar-me pel tema, em vaig formar de manera autodidàctica i anava a tots els esdeveniments d’innovació que podia (de fet encara ho segueixo fent). A partir d’aquí i juntament amb el tècnic de la xerrada, proposem a l’equip de govern de l’Ajuntament la possibilitat d’impulsar un Fab lab a Amposta amb una resposta del tot positiva. Val a dir que ha estat un projecte a llarg termini, però aquest mes de novembre les instal·lacions del Fablab TE ja seran una realitat.
Vull remarcar un fet que m’ha ajudat moltíssim per tenir una perspectiva territorial sobre la innovació tecnològica, el «Boston Innovation Ecosystem Seminar», organitzat per la Xarxa Emprèn i que va ser el punt d’inspiració per adonar-me que a Terres de l’Ebre havíem de crear un ecosistema innovador, salvant evidentment les distàncies amb Boston. Havíem de passar a l’acció a un lloc allunyat (Amposta i Terres de l’Ebre) de la gran metròpoli com és Barcelona, on es concentra gairebé tot l’ecosistema innovador de Catalunya.
Amb una agenda atapeïda de visites a universitats, xerrades amb start-ups i tours guiats per centres d’innovació, haig de mencionar amb un especial interès la visita al maker space «Artisian’s Asylum», al Media Lab del MIT, un centre de recerca amb una visió a llarg plaç on la seva filosofia és l’antidisciplina, fet que incrementa la creativitat i per tant la innovació i per últim al «The Center for Bits and Athoms MIT» on el mateix Neil Gershenfeld, impulsor del primer Fab Lab, ens va explicar de primera mà la filosofia dels fab labs, destacant que tan important és el prototip com la creativitat, la comunitat i la connectivitat. Va destacar el paper de l’educació des de ben petits en les noves tecnologies i l’interès dels joves en solucionar problemàtiques quotidianes i prototipar als fablabs tot allò que no es troba al mercat.
Una oportunitat única a la qual sempre estaré agraïda.
Què significa tenir un Fablab a les Terres de l’Ebre?
Som un centre d'Innovació Social Digital, un laboratori obert, on empoderem a la ciutadania en les noves tecnologies, oferim formació especialitzada i ajudem en els processos de creativitat, generació d'idees i validació de prototips. Això significa que apropem la innovació a la ciutadania, democratitzant les noves tecnologies per compartir coneixement i ser un referent de connexió entre tots els agents del territori.
Quins serveis oferireu i per a qui són aquests serveis?
El Fablab TE estarà obert a tothom, tant per a aquells que entenguin de tecnologia, com per als que no. Hem comprat una àmplia gamma de maquinària digital (impressores 3D, CNC, plòters de tall), electrònica (arduinos, Beebots, Raspberry, Oculus Quest 2), robòtica (Braç robòtic col·laboratiu), informàtica (workstations, portàtils) i eines elèctriques i manuals (serres, torn, perforadores, radials, etc...)
Els usuaris que seran des d’estudiants, passant per empreses, persones emprenedores, makers, i ciutadania en general, podran utilitzar aquestes eines per poder treballar els prototips.
Però tan important és el prototip com el treball previ, per la qual cosa també oferirem metodologies per generar processos de disseny i oferim la possibilitat de contactar amb altres Labs que formen part de la xarxa mundial de Fablabs, la Fabfoundation, impulsada pel Centre de Bits i Àtoms del MIT
Oferirem formació especialitzada i tecnològica per la ciutadania en general, així com tallers, xerrades i altres esdeveniments relacionats amb la innovació social digital.
Treballarem diferents àmbits com el mon educatius, teixit empresarial/emprenedor i comunitat maker, sota el paraigües de la INNOVACIÓ SOCIAL DIGITAL
Quins objectius es persegueixen, quina és la importància del Fablab?
L’objectiu general principal és apropar la tecnologia a la ciutadania. Els objectius estratègics son considerar el Fablab TE com un lloc de referència en innovació tecnològica a les Terres de l’Ebre, en intel·ligència col·lectiva i col·laborativa i un laboratori d’innovació obert, tot això amb el compromís dels 17 ODS. L’Ajuntament d’Amposta està adherit a l’Acord Nacional per a l’agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a Catalunya.
Quins projectes teniu en marxa al Fablab?
Formem part del Col·laboratori CatSud, un projecte impulsat pel Dpt de Polítiques Digitals i de la Fundació I2Cat, on estem els labs de Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona per tal de connectar-nos, establir sinergies i treballar conjuntament. Arran d’aquest projecte hem impulsat un grup de treball dels principals agents de Terres de l’Ebre per detectar necessitats del món educatiu, teixit empresarial, centres de recerca i administracions per tal de donar resposta. Al mes de juliol van organitzar la I Makeathon Terres de l’Ebre on vam implicar al dos únics clústers de Catalunya del sector de l’hàbitat i a la comunitat maker per treballar reptes i donar solucions tecnològiques per millorar la qualitat de vida dels usuaris i clients d’aquest sector.
També estem establint sinergies amb centres de recerca i la comunitat maker per treballar reptes mediambientals com son el canvi climàtic, la regressió del Delta entre altres.
Quins reptes us plantegeu?
Dins els Fablab treballarem aquells reptes que estiguin emmarcats dins dels 17 ODS com he dit abans i que tinguin impacte positiu en el teixit empresarial, el mon educatiu i la ciutadania en general.
Ens vols explicar alguna cosa més?
El Fablab, tot i que té prevista la seva obertura per al mes de novembre, haig de dir que ja fa temps que està treballant en el seu contingut. Una cosa que m’ha ensenyat el sector de la innovació és que encara que no tinguis tots els mitjans a disposició, has de començar treballant per petites que siguin les coses. Per això fa temps que estem establint contactes, sinergies, activitats diverses sense tenir les instal·lacions obertes. Us espero al Fablab TE!
Lala Escrivà Pons, és la Directora del Fablab TE, un centre d'Innovació Social Digital a Terres de l'Ebre que entrarà en funcionament aquest mes de novembre. Durant molts anys ha estat tècnica de la Xarxa Emprèn i vinculada al món de l'emprenedoria i la innovació ha descobert una passió, el món dels fablabs i la cultura #maker