- Per expandir-se al mercat africà, Bluephage ha comptat amb el suport d’ACCIÓ a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Johannesburg.
- La companyia, spin-off de la Universitat de Barcelona, ha obtingut recentment el certificat B Corp pel seu compromís social, ambiental i de transparència empresarial.
L’empresa catalana Bluephage ha tancat un acord amb un distribuïdor sud-africà per introduir-hi el seu sistema d’anàlisi d’aigües que detecta la presència de bacteris a l’aigua. Es tracta del primer projecte de la biotecnològica de Barcelona al mercat africà, on comercialitzarà els seus ‘kits’ d’anàlisi en laboratoris o empreses de subministrament i tractament d’aigües de les principals ciutats del país.
Per tancar aquest acord, Bluephage ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Treball- a través de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Johannesburg. L’empresa ha tancat l’acord de manera totalment virtual a conseqüència de la pandèmia derivada de la COVID-19, que els ha impedit viatjar.
El sistema d’anàlisi desenvolupat per Bluephage es basa en l’estudi dels bacteriòfags, una tipologia de virus que infecta els bacteris. D’acord amb la directora comercial de l’empresa, Núria Guilera, “fins ara s’estudiava l’estat de l’aigua d’acord amb altres paràmetres microbiològics com els indicadors bacterians, però recentment s’està veient que la presència dels bacteriòfags és un indicador rellevant per conèixer la qualitat d’aquesta aigua, permetent fer una comprovació més detallada per determinar si es troba en bon estat”.
L’empresa catalana està treballant en el desenvolupament d’un ‘kit’ ràpid que permetrà analitzar aquests virus de manera gairebé automatitzada en qüestió de minuts, sense haver d’esperar 24 hores per obtenir els resultats. D’aquesta manera es pot “comprovar que el tractament que s’està aplicant a l’aigua és adequat i reaccionar de manera preventiva en cas que s’identifiquin aquests virus”, explica Guilera.
Segons la directora comercial de Bluephage el mercat africà els interessava particularment “perquè hi ha un ecosistema d’investigació molt potent en el camp dels bacteriòfags”. “Estem treballant en l’expansió internacional de l’empresa i veiem a Sud-àfrica una gran oportunitat per introduir la nostra solució a tot el continent, ja que segurament és un mercat més proper al nostre i amb un sistema de gestió de l’aigua similar”, explica.
L’empresa catalana ha aconseguit recentment el certificat B Corp pel seu compromís social i ambiental. Segons el CEO de l’empresa, Enric Queralt, “estem molt satisfets perquè som la primera empresa biotecnològica especialitzada en anàlisis d’aigua en aconseguir aquest reconeixement”. A més, segons Queralt, amb aquest certificat “es reforça el nostre compromís social d’ajudar a milions de persones de tot el món a obtenir aigua potable per beure, per a la higiene i pels usos agrícoles”.
Fundada el 2016, Bluephage és una spin-off de la Universitat de Barcelona amb cinc treballadors actualment i seu central a la capital catalana, a més d’una oficina a Madrid. Té presència internacional en diversos països europeus (Portugal, França i la República Txeca, entre d’altres) i està treballant una estratègia d’expansió per entrar en més mercats del continent, així com a Amèrica i Oceania, a banda de l’Àfrica.
Fundada el 2016, Bluephage és una spin-off de la Universitat de Barcelona amb cinc treballadors actualment i seu central a la capital catalana, a més d’una oficina a Madrid