La Direcció General de Turisme impulsa el procés de categorització dels establiments de turisme rural, com una opció voluntària, que permet identificar i classificar els allotjaments en funció de les prestacions i serveis que ofereixen. La finalitat és donar a conèixer l'oferta de turisme rural de qualitat certificat per tal de facilitar la promoció i atraure el turisme, inclòs el turisme internacional.
El model s'estructura en cinc categories, d'una a cinc espigues, que valoren els següents paràmetres:
- Entorn de la casa i edificació.
- Estances interiors (zones comunes, habitacions i banys).
- Mobiliari, decoració i parament.
- Espai exterior.
- Condicions de comercialització.
- Serveis que s'ofereixen a l'hoste.
- Proposta d'activitats a l'entorn (culturals, en el medi, familiars, d'agroturisme, esportives, turisme actiu, de salut, gastronòmiques, etc).
Als establiments de turisme rural que s'adhereixin al model, se'ls adjudicarà una categoria que va d'una a cinc espigues depenent de les característiques, prestacions i serveis de l'establiment.