Avui entrevistem a Ismael Garcés, tècnic a “La Guaita” (Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Castelldefels) qui porta més de 15 anys al costat dels emprenedors/es.

Ismael, explica'ns qui ets i quina és la teva trajectòria professional.
La meva trajectòria professional ha estat gairebé sempre vinculada als serveis de l’Administració Pública Local. Vaig entrar a treballar a l’Ajuntament de Castelldefels l’any 1995, després de superar unes oposicions. En un principi vaig entrar fent serveis d’Auxiliar Administratiu en diferents departaments.
De manera paral·lela, vaig treure’m els estudis de la Diplomatura en Ciències Empresarials, Primer Grau en Sociologia i la Llicenciatura en Ciències del Treball.
Des de 2006, vaig començar a prestar els meus serveis, ja com a tècnic, a l’Àrea de Promoció Econòmica (La Guaita). Donats els meus estudis, de seguida em vaig especialitzar en el marc de l’emprenedoria i l’empresa.
Personalment, puc dir que em sento afortunat de poder exercir una feina que està relacionada amb allò que vaig estudiar (no tothom pot dir el mateix). D’altra banda, afegir que és una feina molt interessant, en bona part perquè mai no s’acaba d’aprendre coses noves.
Quin tipus d’idees de negoci venen a vosaltres?
Els tipus d’idees de negoci que venen a assessorar-se als nostres serveis d’emprenedoria, tenen molt a veure amb la realitat socioeconòmica de la nostra població.
Castelldefels té unes característiques econòmiques molt centrades en l’hostaleria, la restauració i el petit comerç. I, lògicament, molts dels nostres usuaris estan interessats en negocis que anomenaríem “d’autoocupació”, així com projectes evidentment individuals (professionals freelance) que donen serveis als anteriors.
Tanmateix, val a dir que Castelldefels té un índex de treballadors autònoms significativament alt, si ho comparem amb altres poblacions. Les raons d’aquest fet poden tenir a veure amb el tipus de negocis que comentàvem abans (hostaleria i comerç), així com el fet que és un municipi amb un alt nivell de renda per càpita, bona qualitat de vida i molt ben ubicada respecte a la ciutat de Barcelona.
Això no impedeix que també disposi d’espais enfocats a activitats de molt alta tecnologia, com ara el Parc Mediterrani de la Tecnologia, on hi ha ubicades empreses com l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) i un bon nombre d’empreses tecnològiques amb serveis d’alt valor afegit.
En qualsevol cas, si fem cas als tipus d’activitats que més acostumem a donar d’alta (com a Punt PAE que som), entre els cinc primers llocs parlaríem de: perruqueries, formació, restaurants, agències de publicitat i agents comercials. Però els tipus d’activitat poden ser molt diversos.
Val a dir que el Punt PAE-CIRCE de Castelldefels és el que més tramitacions d’alta d’empreses fa de la província de Barcelona (si deixem de banda la ciutat de Barcelona).
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
En termes generals, la nostra feina està enfocada a l’atenció directa i individualitzada a les persones emprenedores. Un dels principals reptes, en aquest sentit és fer entendre què significa muntar un negoci i quins són els principals aspectes que s’han de tenir en compte. Més enllà de les possibles subvencions que puguin existir (que és una de les coses que més ens demanen).
Tractem de fer molta pedagogia per tal que la persona emprenedora faci una planificació acurada del negoci que vol muntar, cosa que no sempre aconseguim. Són molts els usuaris que volen un servei immediat i solucions ràpides a la seva situació.
Hi ha moltes coses que els usuaris s’haurien de llegir pel seu compte, però moltes vegades comprovem que no l’hi dediquen massa temps a aquestes tasques tan necessàries.
Aquesta feina és apassionant perquè hom no deixa d’aprendre mai. Però també pot ser una mica angoixant pel mateix motiu, i és que cada activitat i cada usuari té les seves particularitats. La dificultat està a fer entendre l’essencial de cada projecte, establint una mena de “full de ruta” que els serveixi de guia per aclarir tots els seus dubtes.
Per complementar aquesta informació, també fem algunes accions formatives que impartim nosaltres mateixos. Aquesta és una manera de fer incís en aspectes que no podem aprofundir en una visita individualitzada. El repte, en aquest sentit, és aconseguir que els usuaris, a més d’inscriure’s als cursos, en vinguin a fer-los.
En qualsevol cas, també tenim d’altres feines més del Back Office, com ara anàlisi d’indicadors, programació d’activitats d’altres programes i les justificacions tècniques, com ara la del Programa Catalunya Emprèn (ja m’enteneu).
Com veus el sector de l’emprenedoria?
En termes generals, veig que l’emprenedoria està vivint una mena d’època d’esplendor (per dir-ho d’alguna manera, si se’m permet l’expressió). Porto prop de 15 anys atenent persones emprenedores i cada cop veig que hi ha més gent que veu d’una manera més nítida l’opció d’emprendre. Abans feia la sensació que això de muntar una empresa era cosa de gent amb molt poder adquisitiu i/o amb moltes ganes de guanyar diners.
Actualment, emprendre és una opció bastant més plausible i, per part de l’Administració Pública, s’han fet molts avenços per facilitar la creació d’empreses d’una manera fàcil i ràpida. Tot i això, crec que encara hi ha molt marge de millora en aquest sentit.
També és veritat (no ens enganyem) que molta gent es veu en la necessitat de muntar un negoci, donada la dificultat de trobar feina per compte aliena (sigui per l’edat o per altres motius més estructurals).
En el mateix sentit, cada cop hi ha més empreses que són reticents a contractar persones per compte aliena (a causa dels costos d’estructura que han de suportar) i ofereixen feines per autònoms. D’aquesta manera el funcionament de l’empresa pot ser més flexible, ja que s’estalvien costos d’estructura, costos de gestió i, a més, paguen només pel servei rebut.
A quin tipus de problemes s'enfronten els castelldefelencs que volen emprendre?
Més enllà dels castelldefelencs, els principals problemes que acostumen a enfrontar-se les persones que volen emprendre un negoci estan generalment relacionats amb la manca de finançament, els tràmits burocràtics i les conseqüències fiscals un cop estiguin en marxa. Diria que a Castelldefels, els principals problemes estan enfocats, també, en aquests tres principals aspectes.
No obstant això, segons les nostres dades, la veritat és que no tenim tants usuaris que necessitin finançament aliè per muntar els seus negocis. Bona part de les persones emprenedores financen els seus projectes amb la capitalització de l’atur i amb els seus propis estalvis. Molts d’altres, no requereixen grans inversions, com ara els professionals freelance.
Quant a la burocràcia, els nostres serveis estan molt centrats a ajudar-los en tots els passos a fer. Amb els serveis com el Punt PAE, s’han facilitat moltes d’aquestes traves burocràtiques. Tot i això, en funció de l’activitat, n’hi ha tràmits que poden ser molt cars i feixucs. Per exemple, en el cas de Castelldefels, els imports que s’han de pagar per les llicències d’activitats, són bastant més cars que molts municipis dels voltants.
Finalment, són moltes les persones que tenen dubtes sobre les conseqüències del dia a dia, un cop vulguin iniciar la seva activitat. Volen conèixer l’import de les quotes d’autònoms que pagaran, quines obligacions fiscals hauran de tenir en compte i, sobretot, a quines subvencions es poden acollir.
En termes generals, la nostra feina és intentar minimitzar i/o facilitar la solució d’aquests problemes als quals s’enfronten les persones emprenedores.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Aquesta pregunta ja me l’he fet jo moltes vegades. I, si hem de ser honestos, la veritat és què hauria d’escoltar els meus propis consells com a assessor d’emprenedoria. I és que, en essència, es tractaria de fer alguna cosa que sàpiga fer bé i que m’apassioni.
Crec que oferiria serveis d’assessorament a persones emprenedores i/o empreses. Acompanyat, això sí, de serveis de gestoria i formació especialitzada.
Soc conscient que hauria d’oferir serveis basats en la meva experiència i expertesa. Bé és veritat que els treballs de gestoria no serien precisament els que més m'apassionen, però veig que hi ha moltes persones emprenedores que no estan ben assessorades per les seves gestories, o que els hi cobren uns imports un xic excessius per segons quines gestions.
D’altra banda, el meu coneixement del funcionament de l’Administració (en termes generals), podria ser un valor afegit respecte a altres serveis similars. En especial, haig de dir que el vessant formatiu és potser la que més m’apassiona. La possibilitat de transferir part dels meus coneixements a la gent que ho necessita em sembla molt engrescadora i, a més, la gent és molt agraïda quan rep una formació que els és d’utilitat.
Ens vols explicar alguna cosa més?
Com a tècnic d’assessorament dels diferents programes d’emprenedoria de la Generalitat, així com dels programes d’altres entitats supramunicipals (com ara la Diputació), crec que seria molt interessant que totes les institucions dedicades a oferir serveis a l’emprenedoria (almenys les principals), es posin d’acord per oferir un programa únic.
Bona part de la feina dels tècnics es dedica a la justificació tècnica del servei i, en nombroses ocasions, aquesta feina és molt feixuga i confusa. Especialment, quan cada entitat ens demana les dades d’una manera diferent (com ara els indicadors que es poden interpretar de diferent manera). Seria atractiu unificar criteris d’actuació de manera que totes les entitats “parléssim” el mateix idioma.
En aquest sentit, crec que parlo en nom de tot el personal tècnic d’assessorament a l’emprenedoria.
D’altra banda, també haig d’afegir que, en termes generals, els serveis d’emprenedoria estan molt ben valorats pels nostres usuaris. Especialment per les persones emprenedores estrangeres, que valoren molt positivament la nostra ajuda i orientació (en particular, aquelles persones que són ateses en anglès, com que no parlen ni castellà, ni català).
Espero poder continuar oferint els meus serveis a l’ecosistema de l’emprenedoria i l’empresa.
“Els serveis d’emprenedoria estan molt ben valorats pels nostres usuaris, especialment per les persones emprenedores estrangeres, que agraixen la nostra ajuda i orientació”
Related links
- La Guaita, centre de suport a l'emprenedoria (Opens in new window)
- Dona Emprèn (Opens in new window)
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Opens in new window)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Ajuntament de Polinyà-Can Gavarra (Opens in new window)
- Ajuntament de Sant Quirze del Vallès-Regidoria de Promoció Econòmica (Opens in new window)
- Ajuntament de Terrassa-Servei d’Empresa i Emprenedoria (Opens in new window)
- Cecot-Oficina d’Emprenedoria (Opens in new window)
- Cambra de Comerç de Terrassa (Opens in new window)