La Cambra de Comerç de Terrassa, la Fundació Cecot Innovació i els ajuntaments de Polinyà, Sant Quirze del Vallès i Terrassa són les entitats de la Xarxa Emprèn que treballen per impulsar l’emprenedoria en aquesta comarca

Enfo / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0
El Vallès Occidental és, després del Barcelonès, la segona comarca més poblada de Catalunya. Limita amb el Bages i el Moianès (al nord), el Vallès Oriental (a l'est), el Baix Llobregat (a l'oest) i el Barcelonès (al sud).
La indústria vallesana, de gran rellevància, es concentra en la zona sud de la comarca, coincident amb la zona més plana. Les principals ciutats industrials són Sabadell i Terrassa (que en comparteixen la capitalitat), Rubí i Cerdanyola del Vallès. Les indústries més importants són la tèxtil, mecànica, metal·lúrgica, de maquinària, de material elèctric, de la construcció, química, paperera, d'arts gràfiques i alimentària. A més, en els últims anys, s'ha produït un important desenvolupament del sector comercial i de serveis. A la zona nord l'economia és predominantment rural.
Els ajuntaments de Terrassa, Sant Quirze del Vallès i Polinyà, la Fundació Cecot Innovació i la Cambra de Comerç de Terrassa són les entitats de la Xarxa Emprèn que ofereixen una atenció integral als emprenedors d’aquest territori, impulsant-ne així el desenvolupament econòmic de la comarca. Informació i orientació inicial, assessorament i acompanyament en tot el procés de creació i consolidació empresarial, formació especialitzada, activitats de networking, accions i programes de sensibilització i foment de la cultura emprenedora són només alguns dels serveis que tenen al seu abast les persones que recorrin a aquestes entitats a l’hora de posar en marxa els seus projectes.
Així, l’Ajuntament de Polinyà, a través del Centre d’Empreses i Emprenedoria de Can Gavarra, treballa per impulsar la renovació i la transformació de la realitat econòmica del municipi vers aquells sectors de més valor afegit i major intensitat tecnològica. Per això, fa una clara aposta per les polítiques d’innovació i cooperació empresarial, amb l’objectiu final de generar riquesa i nous llocs de treball. Per aportar algunes dades, en els darrers cinc anys s’han realitzat 209 accions d’informació i orientació a persones emprenedores, 176 assessoraments i 208 seguiments tècnics per a la consolidació de les seves empreses. Entre els serveis diferencials que ofereix aquest consistori, destaca el seu viver d’empreses, on donen cabuda a emprenedors que necessitin un espai on ubicar-se i gaudir alhora de tota una sèrie de serveis bàsics i especialitzats. En aquest sentit, cal remarcar l’impuls del projecte Empresa Saludable, a través del qual promociona aquest concepte per integrar-lo als valors i a la cultura empresarial amb un enfoc transversal i ampli.
Pel que fa a Sant Quirze del Vallès, la regidoria de Promoció Econòmica d’aquest consistori posa l’accent en aquelles activitats orientades a fomentar la cultura emprenedora entre la població en general i els joves en particular. Concretament, i des de l’any 2012, els instituts del municipi poden gaudir d’una formació específica d’emprenedoria en llengua anglesa en el marc del programa Be an Entrepreneur, que sumant l’alumnat de 2023, compta amb un acumulat aproximat de 1000 participants. Aquest projecte cerca fomentar l’esperit emprenedor a través d’un programa integral de 13 sessions formatives enfocades a entendre el funcionament del món empresarial global, tot aportant als joves un conjunt de coneixements, estratègies i capacitats que, en conjunt, els acompanyin a contemplar la creació dels seu propis negocis com una opció de futur. D’altra banda, es realitzen activitats específicament destinades a dones emprenedores amb l’estreta col·laboració de l’Associació de Dones Emprenedores i Empresàries de Sant Quirze del Vallès (ADEESQV), amb qui comparteixen l’objectiu de generar espais on intercanviar experiències, donar visibilitat als projectes empresarials impulsats per dones i oferir recursos per fomentar l’emprenedoria femenina.
Quant a l’Ajuntament de Terrassa, el seu Servei Municipal d’Emprenedoria i Economia Social destaca per la seva intensa activitat en mentoria (formen part del projecte de la Diputació de Barcelona SOS Mentoring, en el marc del qual han obtingut diversos reconeixements). Un altre element distintiu d’aquesta entitat és la seva aposta per incorporar els valors i la mirada que aporta l’economia social i solidària al mon empresarial. Així, a banda de disposar d’un assessorament especialitzat en aquest àmbit, treballen amb una bateria de valors d’impacte social, ambiental i de bon govern que ofereixen a projectes que, tot i que no tinguin la fórmula d’economia social, sí que poden incorporar aquest valor afegit en els seus serveis o productes, alineant-se així amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En els darrers cinc anys, 2.562 persones emprenedores han estat ateses per l’Ajuntament de Terrassa, que ha ajudat a crear fins a 448 empreses.
El Departament d’Emprenedoria i Creixement Empresarial de la Fundació Cecot Innovació, de la seva banda, estructura els seus serveis de promoció de l’emprenedoria i el suport i creixement a startups i PIMES a través de diverses àrees: de creació d’empreses, de transmissió empresarial, de consolidació i creixement, així com d’una oficina de finançament. En els darrers cinc anys ha atès a gairebé 700 persones emprenedores i ha ajudat a engegar més de 110 noves empreses. Per a aquells projectes més disruptius, aquesta entitat ha creat la preacceleradora Healthcare Vallès en el marc del Programa Primer (subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat amb el cofinançament del Fons Social Europeu). Aquest programa ofereix un itinerari formatiu i de mentoria a les persones emprenedores, així com la possibilitat de mantenir contacte i acompanyament d’empreses del sector de la salut del Vallès. Al llarg del 2023, 12 startups han pogut gaudir dels serveis de Healthcare Vallès, tres de les quals (Improfit.ai, Regemed i Sentir) van ser seleccionades per presentar els seus projectes al 4YFN del Mobile World Congress de 2024 (més informació al següent enllaç).
Per últim, la Cambra de Comerç de Terrassa incideix en la importància de realitzar un acompanyament personalitzat al nou emprenedor des de la concepció de la idea fins a la materialització i creixement, oferint serveis que van des de la digitalització a la internacionalització, passant per mentories, assistència i un programa d’acceleració de startups amb menys de cinc anys d’existència o un prototip validat. També ofereix un espai de coworking amb accés a l’equip d’experts de la Cambra, recursos i espais col·laboratius. Entre els seus projectes singulars destaca el programa Erasmus for Young Entrepeneurs, que ofereix als nous emprenedors l’oportunitat de realitzar una estada a l’empresa d’un empresari consolidat a un país de la Unió Europea durant un període d’entre 1 i 6 mesos i d’entre 1 i 3 mesos als països de l’EYE Global (Estats Units, Canadà, Singapur, Israel, Taiwan i Corea del Sud). L’objectiu del programa és la transferència d’experiència entre nous emprenedors i empresaris experimentats, així com la creació de xarxes de negoci a nivell internacional. En els darrers cinc anys, la Cambra de Terrassa ha assessorat de manera integral més de 1.600 persones emprenedores i més de 280 empreses han estat creades amb èxit.
Al web Serveis Per Emprendre trobem altres entitats que ofereixen recursos per al foment de l’emprenedoria al Vallès Occidental, com els ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès, Santa Perpètua de la Moguda, Cerdanyola, Rubí, Castellar i Sant Cugat o la Cambra de Comerç de Sabadell.
Alguns projectes destacats
Entre els projectes emprenedors d’aquesta comarca recolzats per les entitats de la Xarxa Emprèn, n’hem volgut seleccionar quatre pel seu impacte tecnològic i social.
Així, amb el recolzament de la Cambra de Comerç de Terrassa, destaca Wecaria, plataforma de mobilitat centrada en l'extracció i enriquiment de dades de vehicles en temps real i que ha rebut diversos reconeixements per la seva innovació. Co-fundada per Xavier Espinal i Marc Busom, la seva solució de software s’adreça a conductors, empreses i companyies de renting i flotes. “Tenia experiència en el sector de l'automoció i vaig identificar una oportunitat per aprofitar les dades dels vehicles. El treball en empreses com Magneti Marelli, Wallbox i l'empresa familiar (un grup de concessionaris i tallers) m’aportava el coneixement profund del sector i això va ser clau per decidir-me a emprendre”, recorda Espinal. Pel que fa al suport rebut per part de la Cambra, remarca “la formació i assessorament amb tallers sobre gestió empresarial, finances i màrqueting, la tutoria personalitzada, l’oportunitat de connectar amb inversors, socis i clients potencials participant en esdeveniments i missions internacionals, l’accés a línies de crèdit i subvencions per a emprenedors, així com la possibilitat d’ubicar l’oficina a les seves instal·lacions”.
També relacionada amb el sector de l’automòbil, trobem Kapture.io, spinoff de l’empresa familiar centenària Tecnomatrix que va comptar amb el suport de l’Ajuntament de Polinyà. Fundada per Xavier Conesa, Kapture.io es dedica al desenvolupament de recursos tech per al sector de la indústria de l’automoció d’arreu del món: “És una iniciativa 100% indústria 4.0, ja que permet digitalitzar les auditories i pautes de control de producte o de processos industrials, captar les dades dels controls que van executant els operaris i transformar aquestes dades, un cop agregades en panells BI, en coneixement dels processos per poder prendre decisions a temps real que generen estalvis de costos”, explica Conesa, qui afegeix: “Posar en marxa Kapture.io representava tot un repte, ja que era un canvi de paradigma”. Per això donen molt de valor al recolzament rebut per part del Centre d’Empreses i Emprenedoria de Can Gavarra. “Està dotat de tots els serveis i acompanyaments que pot necessitar un emprenedor. Flexibilitat en les gestions, en la disponibilitat de les àrees de treball, assessorament a tots nivells, disponibilitat de sales de reunions o per a grans esdeveniments i presentacions a clients... I tot en un entorn envoltat d’altres empreses i emprenedors amb una filosofia similar a la nostra. En definitiva, hi vam trobar l’entorn necessari de tranquil·litat, fora de les oficines de Tecnomatrix, per arrencar”, conclou.
Vinculada al servei d’emprenedoria de l’Ajuntament de Terrassa, destaquem Amuntfibro, projecte nascut el 2022 de la mà de Mar Gómez amb l’objectiu d’ensenyar a gestionar el dolor a persones que pateixen dolor crònic, ajudant-les a guanyar benestar i a dur una vida activa i plena. “Amb una experiència personal de més de 20 anys enfrontant la fibromiàlgia , he après sobre aquestes malalties, comprenent la seva naturalesa i desenvolupant habilitats per superar el seu impacte en diferents aspectes de la vida. A través d’una metodologia pròpia, que implica canvi de mentalitat i d’estil de vida, la persona aprèn a superar les dificultats i limitacions associades al dolor”, explica. Quant al suport rebut per part del consistori egarenc, afirma: “Va contribuir significativament a convertir la meva idea en realitat. Juntament amb Frederic Terrades, tècnic en creació d'empreses, vam avaluar la viabilitat del projecte i elaborar el pla econòmic, la qual cosa va simplificar enormement el procés. Una vegada completat, a través del programa SOS Mentoring, em van assignar una mentora, la Tona Codina, qui em va ajudar a desenvolupar el pla de màrqueting. Posteriorment, es van mantenir en contacte per conèixer els resultats i oferir-me qualsevol servei addicional que pogués necessitar. En tot moment em van guiar i van secundar, la qual cosa va fer possible posar en marxa la idea de negoci”.
Per últim, preaccelerada per “Healthcare Vallès” de la Fundació Cecot Innovació, destaquem el cas d’Improfit.ai, startup que va participar a la darrera edició del 4YFN de la mà del Programa Primer i que exemplifica com la Intel·ligència Artificial pot tenir un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones. Fundada per Andreu Casadellà, aquesta plataforma fa ús de la visió per computació permetent al pacient fer rehabilitació des de casa seguint les indicacions gamificades dels metges i/o fisioterapeutes que segueixen la seva evolució. Healthcare Vallès és un programa molt interessant i molt recomanable! I és que a banda de la part teòrica (formació i mentoria), es realitzen visites a empreses referents del sector salut del territori. Aquest contacte amb l’ecosistema va ser molt important per establir sinergies”, explica (entrevista a Andreu Casadellà disponible al següent enllaç).
Enllaços relacionats
- Serveis per Emprendre (Obre en una nova finestra)
Escriu "Vallès Occidental" en el cercador del web i hi trobaràs entitats públiques i privades que ofereixen serveis d'Emprenedoria, viver d'empreses, espais de coworking, borses de negocis i serveis...
- Entitats de la Xarxa Emprèn (Obre en una nova finestra)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Com adherir-se a la Xarxa Emprèn (entitats) (Obre en una nova finestra)
L'Ordre EMT/56/2023, de 24 de març, permet que les entitats de l'ecosistema emprenedor català puguin formar part de la Xarxa Emprèn, rebin o no subvencions.
- Ajuntament de Polinyà-Can Gavarra (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Sant Quirze del Vallès-Regidoria de Promoció Econòmica (Obre en una nova finestra)
- Ajuntament de Terrassa-Servei d’Empresa i Emprenedoria (Obre en una nova finestra)
- Fundació Cecot Innovació (Obre en una nova finestra)
- Cambra de Comerç de Terrassa (Obre en una nova finestra)