L’objectiu principal de les polítiques de suport a la indústria i a l’empresa és facilitar un entorn competitiu que impulsi el creixement de l’activitat empresarial, fomenti la cohesió social i consolidi l’estat del benestar. En aquest sentit, el Govern, conjuntament amb altres agents econòmics i socials, ha impulsat el Pacte Nacional per a la Indústria per planificar el desenvolupament industrial de Catalunya a llarg termini. ACCIÓ és un dels principals organismes encarregat de l’execució d’aquesta estratègia.
Pacte Nacional per a la Indústria 2017
Aquest acord neix l’any 2017 amb la finalitat d’augmentar el pes de la indústria en l’estructura econòmica de Catalunya i té la voluntat d’impulsar la transformació del model industrial del país per fer-lo sostenible, fomentar la innovació i la internacionalització i crear ocupació de qualitat. El pacte reafirma la voluntat del Govern i dels agents econòmics i socials de reafirmar la indústria com a sector clau per a la resta de sectors i la seva capacitat d’adaptació a les necessitats i les noves realitats de l’entorn empresarial.
L'any 2017, el pacte identifica 116 actuacions i preveu un pressupost total, fins al 2020, de 1.844 milions d’euros (468 milions dels quals es destinen a l’activitat de l’any 2017), tot i que es preveu una mobilització total de més de 3.000 milions d’euros.
Pacte nacional per a la indústria 2022
Donant continuïtat a aquesta estratègia, el setembre de 2022, el president de la Generalitat i el conseller d'Empresa i Treball van signar amb les patronals Foment del Treball i Pimec, i els sindicats CCOO i UGT, el Pacte nacional per a la indústria (PNI 2022-2025).
El nou Pacte preveu més de 3.200 milions d’euros i té l’objectiu de rellançar i transformar el model industrial del país. D’aquest pressupost, per al període 2022-2025, 2.817 milions d’euros estan compromesos per la Generalitat, i la resta correspon a fons europeus encara no confirmats.
El Pacte per a la indústria 2022 té un total de 152 actuacions que s’estructuren al voltant de cinc grans àmbits:
- Sostenibilitat, energia i economia circular
- Digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització
- Ocupació de qualitat, condicions de treball i formació de les persones treballadores a la indústria
- Infraestructures i sòl industrial
- Finançament i dimensió empresarial.
El procés d’elaboració ha estat basat en la concertació entre els representants del Govern i les organitzacions empresarials i sindicals i ha estat validat també per representants de col·legis professionals, grups parlamentaris, associacions municipalistes, universitats, cambres de comerç, cooperatives i centres tecnològics.