- Gràcies a la col·laboració entre ACCIÓ i NST ja s’han dut a terme quatre projectes tecnològics entre empreses catalanes i sud-coreanes.
- Catalunya consolida d’aquesta manera la seva relació amb un dels països líders d’entre les economies més innovadores del món.
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa-, i el National Research Council of Science and Technology (NST), la principal entitat d’R+D de Corea del Sud, han renovat aquest dimarts l’acord de col·laboració entre ambdós països signat l’any 2017 per fomentar la cooperació tecnològica. L’entitat coreana, que disposa de gairebé 12.000 investigadors entre els seus 15.000 treballadors, compta amb un pressupost anual de 3,3 bilions d’euros.
Durant els tres anys de vigència de l’acord, la col·laboració entre ACCIÓ i l’NST ja ha facilitat la creació de quatre projectes col·laboratius, dos dins del programa de Nuclis d’R+D Internacionals i dos més en el marc del Tecniospring d’ACCIÓ. D’aquesta manera, l’acord obre la porta a una major cooperació tecnològica entre ambdós països. Amb la renovació signada aquest dimarts, aquesta col·laboració s’amplia tres anys més per estendre el seu abast.
L’acte de signatura, que s’ha hagut de realitzar de forma virtual ateses les afectacions produïdes per la COVID-19, ha rubricat la voluntat de les dues parts d’allargar aquest acord per tres anys més. Per part d’ACCIÓ hi ha participat el seu conseller delegat, Joan Romero, mentre que per part de l’NST ha signat el seu president, Kwangyun Wohn.
El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha destacat en la seva intervenció que “des de la signatura del primer acord hem consolidat una relació exitosa que s’ha traduït en importants projectes”. Alhora, Romero ha afegit que l’acord també ha permès “realitzar diverses actuacions conjuntes” com la “Catalonia Innovation Session” que va organitzar l’NST durant la missió institucional del Departament d’Empresa i Coneixement a Corea del Sud el passat març del 2019.
L’extensió d’aquest acord de col·laboració permetrà establir nous espais de cooperació tecnològica entre ambdós països en àmbits clau per a la recuperació econòmica com la sostenibilitat i la digitalització. Uns eixos “necessaris per activar mecanismes que impulsin l’activitat econòmica; i que aquest acord ens ofereix un marc excepcional per desenvolupar nous projectes en aquesta línia”, segons Romero.
Els avantatges de l’acord
En el marc d’aquest memoràndum d’entesa, empreses i entitats catalanes i coreanes tenen l’oportunitat de treballar projectes conjunts en àmbits com les TIC, les energies renovables i el sector ferroviari. A més, empreses i centres tecnològics de Corea del Sud i Catalunya poden beneficiar-se de les línies d’ajuts Tecniospring i els Nuclis d’R+D empresarial.
El programa Tecniospring permet a les start-ups, empreses i entitats catalanes amb el segell TECNIO accedir a ajuts del 100% per contractar personal d’R+D experimentat durant dos anys, en aquest cas de Corea del Sud. L’objectiu és impulsar l’accés del teixit empresarial català a la innovació, intensificar la transferència tecnològica i augmentar els índexs d’R+D de les empreses i centres catalans. Per la seva banda, els Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental és un programa d’ajuts que promou la realització de projectes d’R+D individuals o cooperatius entre empreses, ja sigui a escala local com internacional.
ACCIÓ i l'NST perllonguen el seu acord de cooperació fins al 2023 per seguir impulsant projectes col·laboratius d'innovació tecnològica amb especial interès en àmbits com la sostenibilitat o la digitalització