¿Qué tienes que saber?
És un distintiu que permet a les persones compradores tenir la garantia que estan adquirint autèntica artesania catalana.
Només tenen la consideració d’artesania aquelles activitats incloses dins el Repertori de famílies d'oficis artesans que comporten la formació, la creació, la producció i la transformació d’objectes.
El resultat ha de ser un producte artesà local, individualitzat i realitzat amb matèria primera natural o matèria industrial reciclada que combini la tècnica, la tradició i/o la innovació, i que en cap cas sigui susceptible d'una producció industrial, totalment mecanitzada o en grans sèries, per a la seva comercialització.
El formulari de sol·licitud permet realitzar en un document únic la presentació simultània de les sol·licituds dels distintius per als establiments de venda d’artesania catalana i de producte d’artesania (D’A), així com, els tràmits de carnet d’artesà/ana modalitat professional. Per garantir que esteu fent servir la darrera versió en el moment de la tramitació, cal que cada vegada que els hàgiu d’utilitzar us els descarregueu. Si reutilitzeu els documents per altres ocasions es pot donar el cas que presenteu una versió obsoleta. La seva presentació manuscrita no s’acceptarà com a vàlida.
A les persones artesanes que disposen d’un punt de venda directa al públic, propi i permanent, dels seus productes, s’hi dediquen professionalment, i realitzen una o diverses activitats incloses dins el Repertori de famílies d'oficis artesans.
Aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment.
S’ha d’aportar la següent documentació:
- Imatges de l'establiment:
- de l'exterior (on s'observi: el rètol, la façana i l'aparador)
- de l'interior
Les persones sol·licitants que no estan en possessió de l’acreditació professional de la condició d’artesà/ana també han d’aportar la següent documentació:
- una fotografia actual de la cara de la persona sol·licitant
- memòria gràfica per valorar el nivell de domini tècnic de l’activitat artesanal realitzada que ha de complir els següents requisits (si el document excedeix la mida màxima permesa de 24,41 MB consultar el document: instruccions complementàries enviament de fitxers):
- el format ha de ser preferentment audiovisual (vídeo)
- la peça/obra/producte ha de ser de complexitat tècnica elevada
- s’ha de poder identificar a la persona que realitza l’activitat
- s’han de poder observar tots els processos de treball propis de l’activitat artesanal (no cal que sigui una gravació contínua, es pot tallar per processos)
- s’ha de poder observar l’acabament de la peça/obra/producte
- en el cas de no disposar de la titulació oficial:
- memòria descriptiva del procés d'aprenentatge de l’activitat artesanal (transmissió familiar, formació autodidacta, formació no reglada: nom de l'escola, nom del curs, nombre d'hores realitzades, l'any que es va fer i breu descripció del contingut del curs)
- imatges de les peces/obres/productes de creació pròpia més representatives i tècnicament més complexes (només s'han de presentar si no es poden visualitzar a: web, Facebook, Instagram o Pinterest)
Ho poden sol·licitar les persones artesanes que:
- Disposin d’un punt de venda directa al públic, propi i permanent, dels seus productes
- Exerceixin una o varies activitats incloses dins el Repertori de famílies d’oficis artesans que comportin la formació, la creació, la producció i la transformació d’objectes, i que el seu resultat sigui un producte artesà local, individualitzat i realitzat amb matèria primera natural o matèria industrial reciclada que combini la tècnica, la tradició i/o la innovació, i que en cap cas sigui susceptible d'una producció industrial, totalment mecanitzada o en grans sèries, per a la seva comercialització
- Estiguin inscrites o duguin a terme l'/les activitat/s en una empresa inscrita en la Seguretat Social i en el Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors de l’Agència Tributària en l’activitat de fabricació i/o comercialització de l’/dels ofici/s que exerceixi, i al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i amb la Seguretat Social
- Desenvolupin l'/les activitat/s artesanal/s dins l'àmbit territorial de Catalunya
Validesa
El distintiu d’establiment de venda d’artesania catalana té validesa indefinida mentre tinguin vigència els motius pels quals va ser atorgat.
Causes de revocació
En el cas que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya detecti:
- un ús fraudulent del carnet: iniciarà l’expedient sancionador corresponent, d’acord amb el procediment i la tipificació de les infraccions previstes al Capítol II de la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris
- l’incompliment dels requisits exigits per tenir-lo: ho comunicarà a la direcció general competent en matèria d’artesania, per tal que s’ordeni la seva revocació, amb audiència prèvia de la persona interessada
Finalitat del distintiu
Garantir que s’està adquirint autèntica artesania catalana i promoure la seva comercialització.
Autorització i impressió del distintiu
Amb la resolució d’atorgament s’autoritza la utilització del distintiu.
La impressió del distintiu va a càrrec de la persona sol·licitant.
Abans de procedir a la impressió definitiva del distintiu atorgat, s’ha de presentar la prova prèvia a la Unitat de Comunicació del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, per a la seva autorització i conformitat.
Verificació dels requisits
La Comissió d’acreditació per tal de verificar el compliment dels requisits establerts per obtenir el distintiu pot determinar la realització de proves pràctiques, sol·licitar informació addicional o requerir la presentació de productes que permetin conèixer el domini de l’/dels ofici/s de la persona sol·licitant quan aquesta no estigui en possessió de l’acreditació professional de la condició d’artesà/ana.
Criteris de valoració de la Comissió d’acreditació
- Titulacions d'estudis finalitzats professionals i acadèmics, així com els cursos de l’ofici i/o de perfeccionament realitzats
- Memòria del procés de fabricació de l’especialitat sol·licitada
- El domini tècnic de l’ofici de la persona sol·licitant
- El temps d’exercici de l’ofici
- Els treballs realitzats per la persona sol·licitant
Conseqüentment, la Comissió d’acreditació del carnet d’artesà/ana pot determinar la realització de proves pràctiques, sol·licitar informació addicional o requerir la presentació de productes que permetin conèixer el domini de l’ofici de la persona sol·licitant.
Titulacions oficials acceptades
- Cicles formatius de grau superior d’ensenyaments artístics i disseny. S’admet de grau mitjà quan els estudis en qüestió no disposen de grau superior de l’especialitat.
- Graus en Art i Disseny, en Art o en Disseny
a) Branca d’Arts i Humanitats:
a.1) Arts i Disseny
a.2) Belles Arts
a.3) Disseny (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
b) Branca d’enginyeria i arquitectura (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
b.1) Disseny
b.2) Enginyeria agrícola
b.3) Enginyeria de tecnologia i disseny tèxtil
- Titulacions equivalents a graus adscrits a l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques (ESDAP)
- Titulacions equivalents a graus adscrits a l’Institut del Teatre (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
- Certificats de professionalitat del Servei d’Ocupació de Catalunya (nivells 2 i 3) de la família Arts i Artesania i aquelles especialitats de les famílies Arts Gràfiques; Fusta, Moble i Suro; Tèxtil, Confecció i Pell; i Vidre i Ceràmica, que tinguin vinculació amb les famílies d’oficis artesans del Repertori.
- Les titulacions d’estudis i acadèmics obtingudes fora de Catalunya es convaliden d’acord amb la Directiva de reconeixement de qualificacions professionals 2005/36/CE així com les posteriors modificacions, permetent els professionals d’un altre Estat membre accedir en les mateixes condicions que els nacionals.
Requeriment de productes que permetin conèixer el domini de l’ofici
Les persones sol·licitants que rebin el requeriment per aportar productes que permetin conèixer el domini de l’ofici, els han de lliurar a l’Òrgan Tècnic (Àrea d’Artesania - c. Banys Nous, 11 de Barcelona) presencialment de dilluns a divendres de 9 a 14 hores o mitjançant servei de missatgeria a ports pagats.
Excepcionalment, es poden lliurar als centres de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) les peces que reuneixin les següents característiques:
- que no siguin fràgils
- que no sobrepassin els 2 kg de pes
- que la major dimensió de llarg, d’ample i d’alt no excedeixi de 60 cm
No es poden lliurar productes a les oficines OGE-Cambra.
El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) i els centres de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) no es fan responsables de qualsevol tipus de desperfecte, sostracció o desaparició, inclosos els casos de força major que es puguin ocasionar als productes aportats, en les següents situacions:
- durant el temps que aquests romanguin a les seves instal·lacions
- enviament mitjançant valisa
- retorn mitjançant Correus
Productes lliurats a l’Àrea d’Artesania del CCAM:
El termini de temps fixat per recollir-los és d’un mes, a comptar des de l’endemà de rebre la notificació de resolució, superat aquest termini, s’entendrà que la persona propietària hi renuncia i cedeix els productes aportats al Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya perquè en faci l’ús que consideri oportú.
Productes lliurats a les oficines OGE:
Es retornaran a la persona sol·licitant mitjançant Correus.
Pasos a realizar
-
Primer paso
Sol·licitar
-
Segundo paso
Recibir respuesta de la administración
¿Cuándo se recibe la respuesta?El plazo máximo para dictar y notificar la resolución es de tres meses desde la fecha de presentación de la solicitud con la documentación exigida. Transcurrido este [...]
¿Cuándo se recibe la respuesta?
El plazo máximo para dictar y notificar la resolución es de tres meses desde la fecha de presentación de la solicitud con la documentación exigida. Transcurrido este plazo sin que se haya dictado y notificado la resolución a la persona interesada, la solicitud se entenderá desestimada por silencio administrativo.
¿Qué respuesta se recibe?
Comunicación de resolución firmada por el/por la jefe/a del Área de Artesanía del Consorcio de Comercio, Artesanía y Moda de Cataluña (CCAM) por delegación del/de la director/a del CCAM, a propuesta de la Comisión de acreditación.
Se notificará a la persona solicitante por correo certificado o por cualquier medio que permita tener constancia de su recepción, de acuerdo con lo que disponen los artículos 58 y 59 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, y al artículo 56 de la Ley 26/2010, de 3 de agosto.
Asimismo, se podrán utilizar medios electrónicos cuando las personas solicitantes lo hayan solicitado o consentido expresamente en el apartado habilitado a este efecto en el formulario de solicitud, de acuerdo con el artículo 43 de la Ley 26/2010, del 3 de agosto.
¿Se puede presentar un recurso?
Sí, contra la resolución, que no agota la vía administrativa, se puede interponer recurso de alzada delante de la persona titular del departamento competente en materia de artesanía en el plazo de un mes, a contar desde el día siguiente de recibir la notificación de la resolución, sin perjuicio que se pueda interponer cualquier otro recurso que sea procedente. -
Tercer paso
Descargar diseño y normativa gráfica

Trámites relacionados