La Conca de Barberà compta amb el Centre d’Iniciatives Empresarials, Concactiva, entitat de la Xarxa Emprèn, i espai on es concentren bona part dels recursos i serveis que s’ofereixen a les persones emprenedores de la comarca. Destaquen el Viver de Celleristes, l'Espai Cuina, un nou Obrador de Cerveses Artesanals...

La Conca de Barberà (Tarragona) disposa de 22 municipis, té una població de 20.104 habitants i la seva capital és Montblanc. Consta de dues parts clarament diferenciades: la Conca estricta, dedicada a la vinya, i la Baixa Segarra, on predomina el cultiu dels cereals. També podem trobar zones de gran interès turístic com el monestir de Poblet (patrimoni de la Humanitat), les muntanyes de Prades, el museu del vi de l'Espluga de Francolí, Font Major...
Així doncs, l'economia de la Conca de Barberà ha estat lligada des de sempre a l'agricultura i aquest sector encara predomina en l'actualitat. L'esforç dels viticultors de la zona ha aconseguit que els seus vins hagin estat reconeguts amb el segell de Denominació d'Origen Conca de Barberà.
Concactiva és l'Organisme Autònom de Desenvolupament (Consell Comarcal de la Conca de Barberà) que dona servei en matèria de promoció econòmica. L’entitat compta amb una trajectòria de 25 anys en l’assessorament, acompanyament a projectes emprenedors i suport a l’empresa. El seu objectiu és la promoció del desenvolupament econòmic, ocupacional i social de la comarca, inclosa la canalització i gestió de les ajudes procedents de diferents administracions.
Vivers especialitzats
La vinya i el cereal, com hem vist, tenen un pes rellevant en el paisatge i l’economia de la Conca de Barberà. Per aquest motiu, Concactiva posa a disposició de les persones emprenedores una xarxa de vivers d’empresa, alguns d’ells amb un alt grau d’especialització. Els vivers especialitzats suposen un efecte facilitador i catalitzador de projectes agroalimentaris. Una manera d’iniciar una activitat empresarial i minimitzar-ne els riscos incials que s'assumeixen.
La creació del Viver de Celleristes l’any 2007 va suposar l’inici d’un conjunt d’actuacions de suport a l’agroindústria i una línia estratègica territorial que s’ha desenvolupat fins a l’actualitat. L'esmentat viver és un espai rehabilitat de la primera cooperativa agrícola de l’Estat i que està destinat al suport a la creació i consolidació d’empreses elaboradores de vi. Aquest espai ha afavorit la creació de nous cellers així com la valoració del producte local.
Fruit de l’experiència de l’entitat, l’any 2016 va posar-se en funcionament un nou viver agroalimentari especialitzat d’empreses, en aquest cas l’Espai Cuina. Aquest espai disposa de la infraestructura i requisits legals perquè les persones emprenedores puguin desenvolupar un projecte empresarial propi, en aquest cas amb les claus sanitàries de transformació vegetal.
Aquest 2022 també es posa en funcionament l’Obrador de Cerveses Artesanes Baseactiva a Santa Coloma de Queralt. Un nou espai que està tenint molt bona acollida i que referma la importància dels vivers territorialitzats com una eina potent d’impuls a l’emprenedoria.
A banda, l’edifici de Concactiva compta amb despatxos, espai coworking i espais polivalents a disposició d’emprenedores i empreses que vulguin fer-ne ús.
Dades
Els anys 2019, 2020 i 2021 es van atendre de forma presencial i telemàtica a 286 persones en el servei d’informació i orientació. Els tècnics van assessorar un total de 157 persones i es van constituir 29 empreses a la comarca que van fer ús del servei.
Destaquen...
Des de l'entitat s’ha acompanyat projectes com els de la Mariona i l’Albert del celler Succés Vinícola, que va iniciar la seva activitat el 2011 i que actualment ja compten amb el seu celler propi i amb un alt volum d’elaboració i exportacions. Ells mateixos ens expliquen que "els nostres inicis van ser al Celler de Viveristes l'any 2011, tot i que nosaltres ja feia dos anys que fèiem vi al garatge de casa per fer proves de vinificacions... I no ens enganyem, per tenir vi pels caps de setmana, ja que llavors només teníem 19 anys, je je. La nostra experiència al viver va ser molt positiva i ens va facilitar molt arrencar el nostre projecte i a fer-lo estable en pocs anys".
També ens comenten les dificultats en què es van trobar el principi: "trobar l'equilibri entre la feina feta i la rendibilitat del negoci en els primers anys. Nosaltres no vam viure del celler fins 3 anys després de muntar l'empresa. L'any 2016 vam marxar del viver per instal·lar-nos en el nostre propi celler a Pira. Tot i que avui, després de 7 anys al celler de Pira, ja tenim planificat mudar-nos de nou a les antigues instal·lacions de la cooperativa agrícola de Pira, un espai preciós i que amb temps i molt esforç adequarem per tal de dur a terme la nostra activitat en òptimes condicions". Sens dubte, el nou celler és un dels primers reptes de futur que tenen: "volem enllestir les noves instal·lacions, poder tenir el celler a ple rendiment i probablement ampliar l'equip de treball... Tenim moltes idees al cap, però de moment amb l'espai que teníem i les mans que érem era complicat materialitzar-les. Ens ve molt de gust fer enoturisme i visites en un futur pròxim".
A la comarca, també destaquen altres projectes com el Menjamiques de la Clara Martin amb elaboracions de crema de garrofa i ús de productes de proximitat en totes les seves elaboracions i Montse Serraimà de Cultius Gaià on, entre d'altres, també fan xocolata de garrofes.
El pròxim 17 de setembre, juntament amb l’Oficina Jove del Consell Comarcal, es realitzarà la primera edició de la Fira de joves Empresaris/es “Sinèrgiques” de la Conca de Barberà. Experiència que ha de servir per donar a conèixer el talent emprenedor del territori i en pugui sortir una xarxa de contactes d’empreses.
Concactiva va atendre entre els anys 2019 i 2021 a 286 persones, en va assessorar 157 i es van constituir 29 empreses
Enllaços relacionats
- Concactiva (Abre en pestaña nueva)
Centre d'iniciatives empresarials de la Conca de Barberà.
- Serveis per Emprendre (Abre en pestaña nueva)
Escriu "Conca de Barberà" en el cercador del web.
- Xarxa Emprèn (Abre en pestaña nueva)
Cerca l'entitat de la teva comarca.
- Menjamiques (Abre en pestaña nueva)
- Cultius Gaia (Abre en pestaña nueva)
- Succés vinícola (Abre en pestaña nueva)
Vegeu els inicis al 2011 d'aquests joves emprenedors vinícoles amb el vídeo de @joventutcat