¿Qué tienes que saber?
El carné de artesano/ana es una acreditación voluntaria, expedida por la Generalitat de Catalunya, que puede solicitar cualquier persona física que desarrolla su producción artesanalmente como reconocimiento del dominio técnico, de calidad y diseño de unos o más oficios.
La obtención del carné de artesano/ana comporta la inclusión en una base de datos de las personas artesanas reconocidas por la Administración.
Para garantizar que se está utilizando la última versión de los formularios en el momento de la tramitación, es necesario que cada vez que se tengan que utilizar, se descarguen. Si se reutilizan los documentos para otras ocasiones, puede ser que se presente una versión obsoleta.
Solo tienen la consideración de artesanía aquellas actividades incluidas dentro del Repertorio de familias de oficios artesanos que comportan la formación, la creación, la producción y la transformación de objetos.
El resultado tiene que ser un producto artesano local, individualizado y realizado con materia prima natural o materia industrial reciclada que combine la técnica, la tradición y/o la innovación, y que en ningún caso sea susceptible de una producción industrial, totalmente mecanizado o en grandes series, para su comercialización.
Los formularios de solicitud permiten realizar en un documento único la presentación simultánea de las solicitudes de carné de artesano/ana, de distintivo de producto De Artesanía (D'A) y de distintivo para los establecimientos de venta de artesanía catalana.
A las personas físicas que desarrollen actividades relativas al conocimiento de oficios del Repertorio de familias de oficios artesanos, en función de la clasificación siguiente:
- Carné de artesano/ana profesional: puede optar a esta modalidad de carné la persona que se dedique profesionalmente, siempre que ella o la empresa donde realiza la actividad estén inscritas en el Censo de empresarios, profesionales y retenedores de la Agencia Tributaria en la actividad de fabricación y/o comercialización de el/los oficio/os que ejerza, así como que estén al corriente de sus obligaciones tributarias y con la Seguridad Social, y que acrediten un mínimo de dos años de experiencia profesional en el caso de no disponer de alguna de las titulaciones indicadas a la orden de desarrollo. También se pueden acoger las personas que ejercen su actividad profesional mediante la docencia continuada en las enseñanzas de oficios artísticos.
- Carné de artesano/ana divulgativo/iva: puede optar a esta modalidad toda persona que no ejerce profesionalmente ninguna actividad productiva y comercial de oficios artesanos pero que difunde la actividad artesanal por medio de demostraciones y de tareas formativas o divulgativas y/o que haya finalizado alguno de los estudios incluidos a la orden de desarrollo.
Es pot presentar en qualsevol moment.
Documentació a adjuntar al formulari de sol·licitud:
- annex de dades específiques a la sol·licitud de carnet d'artesà/ana i/o distintius d'Artesania emplenat
- 1 fotografia mida DNI de la persona sol·licitant
- memòria gràfica per valorar el nivell de domini tècnic de l’ofici sol·licitat que ha de complir els següents requisits (si el document excedeix la mida màxima permesa de 5 MB consultar el document: instruccions complementàries enviament fitxers):
- el format ha de ser preferentment audiovisual (vídeo)
- la peça/obra/producte ha de ser de complexitat tècnica elevada
- s’ha de poder identificar a la persona que realitza l’activitat
- s’han de poder observar tots els processos de treball propis de l’activitat artesanal (no cal que sigui una gravació contínua, es pot tallar per processos)
- s’ha de poder observar l’acabament de la peça/obra/producte
- imatges de les peces/obres/productes de creació pròpia més representatives i tècnicament més complexes (si es poden visualitzar a: Web, Facebook, Instagram, Pinterest... indiqueu els enllaços al formulari “Annex de dades específiques a la sol·licitud de carnet d'artesà/ana i/o distintius d'Artesania”, i com és una documentació obligatòria, a l’apartat “Documentació annexa” del formulari de sol·licitud adjunteu un PDF on consti que s’han facilitat els enllaços a les imatges al formulari)
Les persones sol·licitants que no disposin de la titulació oficial, també han d’aportar:
- memòria descriptiva del procés d'aprenentatge seguit en l'/els ofici/s sol·licitat/s (transmissió familiar, formació autodidacta, formació no reglada: nom de l'escola, nom del curs, nombre d'hores realitzades, l'any que es va fer i breu descripció del contingut del curs)
Ho poden sol·licitar les persones que:
- Desenvolupin l'activitat artesanal dins l'àmbit territorial de Catalunya
- Demostrin el domini d'un ofici inclòs en el Repertori de famílies d'oficis artesans
- L'hagin exercit durant un mínim de dos anys
En el cas de sol·licitar el carnet d’artesà/ana professional, s’ha de complir una d’aquestes situacions:
- Estar inscrit/a en la Seguretat Social i en el Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors de l’Agència Tributària en l’activitat de fabricació i/o comercialització de l’/del ofici/s atorgat/s, i al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i amb la Seguretat Social
- Dur a terme l'activitat en una empresa inscrita en la Seguretat Social i en el Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors de l’Agència Tributària en l’activitat de fabricació i/o comercialització de l’/del ofici/s atorgat/s, i que aquesta es trobi al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i amb la Seguretat Social
- Exercir la docència en arts i oficis de manera continuada
En el cas de sol·licitar el carnet d’artesà/ana divulgatiu/iva i no poder acreditar un mínim de 2 anys d’exercici de l’ofici:
- Que tinguin titulació d'Arts i Oficis
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Criteris de valoració de la Comissió d’acreditació
- Titulacions d'estudis finalitzats professionals i acadèmics, així com els cursos de l’ofici i/o de perfeccionament realitzats
- Memòria del procés de fabricació de l’especialitat sol·licitada
- El domini tècnic de l’ofici de la persona sol·licitant
- El temps d’exercici de l’ofici
- Els treballs realitzats per la persona sol·licitant
Conseqüentment, la Comissió d’acreditació del carnet d’artesà/ana pot determinar la realització de proves pràctiques, sol·licitar informació addicional o requerir la presentació de productes que permetin conèixer el domini de l’ofici de la persona sol·licitant.
Validesa
Té una vigència indefinida subjecta al compliment continu dels següents requisits:
- modalitat professional (s’ha de complir una d’aquestes situacions):
- estar inscrit/a en la Seguretat Social i en el Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors de l’Agència Tributària en l’activitat de fabricació i/o comercialització de l’/del ofici/s atorgat/s, i al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i amb la Seguretat Social
- dur a terme l'activitat en una empresa inscrita en la Seguretat Social i en el Cens d’Empresaris, Professionals i Retenidors de l’Agència Tributària en l’activitat de fabricació i/o comercialització de l’/del ofici/s atorgat/s, i que aquesta es trobi al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i la Generalitat de Catalunya i amb la Seguretat Social
- exercir la docència en arts i oficis de manera continuada
- modalitat divulgativa:
- no exercir professionalment l’activitat productiva i comercial de l’/del ofici/s atorgat/s, i difondre l’/les activitat/s artesanal/s per mitjà de demostracions i de tasques formatives o divulgatives
Causes de revocació
En el cas que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya detecti:
- un ús fraudulent del carnet: iniciarà l’expedient sancionador corresponent, d’acord amb el procediment i la tipificació de les infraccions previstes al Capítol II de la Llei 1/1990, de 8 de gener, sobre la disciplina del mercat i de defensa dels consumidors i dels usuaris
- l’incompliment dels requisits exigits per tenir-lo: ho comunicarà a la direcció general competent en matèria d’artesania, per tal que s’ordeni la seva revocació, amb audiència prèvia de la persona interessada
Titulacions oficials acceptades
1. Cicles formatius de grau superior d’ensenyaments artístics i disseny. S’admet de grau mitjà quan els estudis en qüestió no disposen de grau superior de l’especialitat.
2. Graus en Art i Disseny, en Art o en Disseny
a) Branca d’Arts i Humanitats:
a.1) Arts i Disseny
a.2) Belles Arts
a.3) Disseny (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
b) Branca d’enginyeria i arquitectura (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
b.1) Disseny
b.2) Enginyeria agrícola
b.3) Enginyeria de tecnologia i disseny tèxtil
3. Titulacions equivalents a graus adscrits a l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques (ESDAP)
4. Titulacions equivalents a graus adscrits a l’Institut del Teatre (només les especialitats que tenen vinculació amb les famílies d’oficis artesans)
5. Certificats de professionalitat del Servei d’Ocupació de Catalunya (nivells 2 i 3) de la família Arts i Artesania i aquelles especialitats de les famílies Arts Gràfiques; Fusta, Moble i Suro; Tèxtil, Confecció i Pell; i Vidre i Ceràmica, que tinguin vinculació amb les famílies d’oficis artesans del Repertori.
6. Les titulacions d’estudis i acadèmics obtingudes fora de Catalunya es convaliden d’acord amb la Directiva de reconeixement de qualificacions professionals 2005/36/CE així com les posteriors modificacions, permetent els professionals d’un altre Estat membre accedir en les mateixes condicions que els nacionals.
Requeriment de productes que permetin conèixer el domini de l’ofici
Les persones sol·licitants que rebin el requeriment per aportar productes que permetin conèixer el domini de l’ofici, els han de lliurar a l’Òrgan Tècnic (Àrea d’Artesania - c. Banys Nous, 11 de Barcelona) presencialment de dilluns a divendres de 9 a 14 hores o mitjançant servei de missatgeria a ports pagats.
Excepcionalment, es poden lliurar als centres de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) les peces que reuneixin les següents característiques:
- que no siguin fràgils
- que no sobrepassin els 2 kg de pes
- que la major dimensió de llarg, d’ample i d’alt no excedeixi de 60 cm
No es poden lliurar productes a les oficines OGE-Cambra.
El Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) i els centres de l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) no es fan responsables de qualsevol tipus de desperfecte, sostracció o desaparició, inclosos els casos de força major que es puguin ocasionar als productes aportats, en les següents situacions:
- durant el temps que aquests romanguin a les seves instal·lacions
- enviament mitjançant valisa
- retorn mitjançant Correus
Productes lliurats a l’Àrea d’Artesania del CCAM:
El termini de temps fixat per recollir-los és d’un mes, a comptar des de l’endemà de rebre la notificació de resolució, superat aquest termini, s’entendrà que la persona propietària hi renuncia i cedeix els productes aportats al Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya perquè en faci l’ús que consideri oportú.
Productes lliurats a les oficines OGE:
Es retornaran a la persona sol·licitant mitjançant Correus.
Avantatges
Per ambdues modalitats de carnet d’artesà/ana:
- Acreditació oficial de la condició de persona artesana
- Formar part del Cens d’artesans/anes de Catalunya, i prèvia autorització, participació en la funció de difusió i promoció de l’activitat artesanal
- Rebre informació (via correu electrònic) de les notícies relacionades amb el sector
- Programa de serveis: promocions, avantatges i preus especials en serveis i compres diverses
- Disposar gratuïtament de qualsevol de les dues sales d’exposicions i de la Sala d'Actes del Centre d’Artesania Catalunya
Específiques de la modalitat professional:
- Possibilita la participació en fires i a les accions de promoció comercial que es duguin a terme
- Facilita l’accés a les convocatòries de subvencions, concursos, exposicions i mostres
- Obtenció dels distintius d’artesania:
- de producte (D’A)
- d’establiment de venda d’artesania catalana
Específiques de la modalitat divulgativa:
- Possibilita la difusió de l'ofici a través de demostracions
- Facilita l'accés a les convocatòries de concursos, exposicions i mostres, i altres accions culturals
Pasos a realizar
-
Primer paso
Solicitar
-
Segundo paso
Recibir respuesta de la administración
¿Cuándo se recibe la respuesta?El plazo máximo para dictar y notificar la resolución es de tres meses desde la fecha de presentación de la solicitud con la documentación exigida. Transcurrido este [...]
¿Cuándo se recibe la respuesta?
El plazo máximo para dictar y notificar la resolución es de tres meses desde la fecha de presentación de la solicitud con la documentación exigida. Transcurrido este plazo sin que se haya dictado y notificado la resolución a la persona interesada, la solicitud se entenderá desestimada por silencio administrativo.¿Qué respuesta se recibe?
Comunicación de resolución firmada por el/la jefa del Área de Artesanía del Consorcio de Comercio, Artesanía y Moda de Cataluña (CCAM) por delegación del/de la director/a del CCAM, a propuesta de la Comisión de acreditación, y en el caso de otorgamiento, carné acreditativo.
Se notificará a la persona solicitante por correo certificado o por cualquier medio que permita tener constancia de su recepción, de acuerdo con lo que disponen los artículos 58 y 59 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, y al artículo 56 de la Ley 26/2010, de 3 de agosto.Asimismo, se podrán utilizar medios electrónicos cuando las personas solicitantes lo hayan solicitado o consentido expresamente en el apartado habilitado a este efecto en el formulario de solicitud, de acuerdo con el artículo 43 de la Ley 26/2010, del 3 de agosto.
¿Se puede presentar un recurso?
Sí, contra la resolución, que no agota la vía administrativa, se puede interponer recurso de alzada delante de la persona titular del departamento competente en materia de artesanía en el plazo de un mes, a contar desde el día siguiente de recibir la notificación de la resolución, sin perjuicio que se pueda interponer cualquier otro recurso que sea procedente.
