- Les exportacions catalanes al país del sud-est asiàtic s’han gairebé quadruplicat en els darrers 10 anys, una tendència que es pot veure reforçada arran d’aquest nou context comercial.
- Es preveu que gràcies a l’acord creixeran en els propers 15 anys un 29% les exportacions europees al Vietnam, on la COVID-19 ha tingut un impacte econòmic moderat.
Les exportacions catalanes de maquinària i productes farmacèutics seran les principals beneficiàries del nou acord de lliure comerç entre la Unió Europea i el Vietnam que entra en vigor l’1 d’agost. És una de les conclusions d’una anàlisi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- del tractat, que elimina la pràctica totalitat dels aranzels que fins al moment afectaven les relacions comercials entre la les dues regions.
En aquest sentit, el nou acord comercial preveu suprimir el 99% dels aranzels a les exportacions dels països de la UE al país del sud-est asiàtic -un 65% en el moment de l’entrada en vigor de l’acord i el 35% restant progressivament en un període de 10 anys-, mentre que la resta s’eliminarà parcialment a través de quotes aranzelàries. Així, la maquinària (que fins ara comptava amb aranzels de fins el 35%) i els productes farmacèutics (aranzels actuals de fins el 8%) es preveu que siguin els sectors a Catalunya que es veuran més beneficiats, ja que són els principals sectors exportadors d’empreses catalanes al Vietnam, amb un 13% i un 10% del total de les vendes, respectivament.
D’altra banda, també se’n beneficiaran de forma immediata el sector químic, el tèxtil i la pesca; mentre que els tributs sobre altres productes com els components d’automoció, la carn i els vins i altres begudes alcohòliques desapareixeran de manera progressiva en els següents 10 anys. A més, també es preveu la protecció de 160 indicacions geogràfiques protegides europees, incloses 5 de catalanes vinculades al sector del vi.
Segons la directora d’Internacionalització d’ACCIÓ, Cristina Serradell, aquest nou tractat “és un dels acords de comerç més ambiciosos entre la UE i una economia emergent que consolidarà Vietnam com el segon soci comercial més important de la Unió Europea al sud-est asiàtic, després de Singapur i d’haver superat els últims anys Indonèsia i Tailàndia”. De fet, la Comissió Europea estima que l’acord ajudarà a augmentar les exportacions europees al Vietnam un 29% fins al 2035.
Per Serradell, aquest acord “obre un nou escenari d’oportunitat de negoci per a la internacionalització de les empreses catalanes, que hauran d’aprofitar les noves dinàmiques dels mercats internacionals, especialment en temps de complexitat econòmica com l’actual”. En aquest sentit, “per a les empreses europees i, per tant, per a les catalanes, l’acord de lliure comerç suposa una oportunitat per a accedir a un mercat en creixement com és el vietnamita, ja que assegura la desaparició dels avantatges aranzelaris de què disposaven altres països fins ara i que dificultava poder competir en nombrosos productes. És el cas d’alguns productes molt demandats i que tenen un valor afegit, com la maquinària o els productes farmacèutics”, explica.
Creixement de les exportacions catalanes al Vietnam
El Vietnam és el vuitè país més gran d’Àsia amb més de 95 milions d’habitants. Des de la seva entrada a l’Organització Mundial del Comerç l’any 2007, la seva economia ha crescut a un ritme d’un 6% anual, fet que ha facilitat el sorgiment d’una classe mitjana que impulsa la demanda de tots els sectors econòmics. Es tracta d’un dels països que ACCIÓ va identificar en l’estudi 'La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur com un dels mercats amb més potencial per de creixement per a les exportacions catalanes entre 120 analitzats. Cal destacar que la COVID-19 ha tingut un impacte moderat al Vietnam i que l’economia del país ha mantingut el seu creixement durant el primer trimestre d’enguany (a un ritme del 3%) i l’FMI preveu un creixement del 2,7% per aquest 2020.
Les exportacions catalanes al Vietnam van sumar 145,1 milions d’euros l’any 2019, xifra que gairebé multiplica per quatre la de fa deu anys. Aquesta tendència es manté durant aquest 2020, ja que entre gener-abril (les darreres dades disponibles), les vendes de Catalunya al país asiàtic han augmentat un 7,7% respecte el mateix període de 2019. A més, 1.039 empreses catalanes van exportar al Vietnam l’any 2019, 412 de les quals de manera regular, és a dir, durant els darrers quatre anys de manera consecutiva.
Des del punt de vista sectorial, Catalunya exporta principalment al Vietnam maquinària (12,7%), productes farmacèutics (10,1%), plàstics (9,3%), aparells i material elèctric (8,4%), peces de vestir (7,2%), altres productes químics (6,7%) i carn de porc (5,1%), segons dades del 2019.
Precisament per impulsar les relacions comercials en aquesta regió, ACCIÓ va obrir l’any 1990 la seva Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Singapur, que dona cobertura al Vietnam. Des d’aquesta oficina també es fomenta el desenvolupament de projectes conjunts entre empreses catalanes i asiàtiques en l’àmbit de la innovació.
Impuls a l’e-commerce i menys barreres aranzelàries
D’altra banda, l’acord de lliure comerç també preveu mesures d’impuls a l’e-commerce amb l’eliminació d’impostos duaners per a les transmissions electròniques. Així mateix, el nou escenari també millorarà les oportunitats de negoci per al comerç de serveis, especialment en l’àmbit de les TIC, la logística, l’educació o les finances, entre d’altres.
També es contempla la reducció d’altres tipus de barreres no aranzelàries per facilitar l’accés de les empreses europees al mercat vietnamita i viceversa. En aquest sentit, es treballarà per simplificar i harmonitzar normatives i regulacions tècniques, procediments i estàndards. També s’inclouen mesures de protecció de la propietat individual, de liberalització de les inversions, licitacions públiques i de competència. D’altra banda, també es preveuen accions més enllà de l’àmbit del comerç, com ara que el Vietnam adopti les mesures previstes a l’Acord de París sobre el clima i el medi ambient i que implementi les convencions de l’Organització Internacional del Treball.
Segons la directora d’Internacionalització d’ACCIÓ, Cristina Serradell, aquest nou tractat “és un dels acords de comerç més ambiciosos entre la UE i una economia emergent"