ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Catalunya i Llombardia estrenyen les relacions comercials amb una trobada entre 13 clústers

ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- ha organitzat a Barcelona la quarta edició de l’International Intercluster Meeting per fomentar noves col·laboracions i aliances estratègiques entre clústers catalans i llombards.

19/04/2018 12:00
El director de l’àrea de clústers d’ACCIÓ, Alberto Pezzi, durant la sessió
  • Durant la jornada, el director de l’àrea de clústers d’ACCIÓ, Alberto Pezzi, ha destacat la importància de “crear aliances entre Catalunya i Llombardia”, dos territoris amb tradició industrial que comparteixen “una llarga història en la política de clústers”. 

13 clústers de Catalunya i Llombardia celebren aquest dijous i divendres a Barcelona la quarta edició de l’International Intercluster Meeting amb l’objectiu de potenciar noves col·laboracions i aliances estratègiques entre clústers de les dues regions. La jornada està organitzada per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- i la regió de Llombardia mitjançant Finlombarda en col·laboració amb l’Enterprise Europe Network de la Comissió Europea (EEN).

Aquest dijous, a la seu d’ACCIÓ, els 9 clústers catalans i 4 llombards han intercanviat bones pràctiques i oportunitats de col·laboració entre aquestes entitats o les empreses que en formen part en àmbits com la indústria 4.0 i la salut. Així, els representants dels clústers han participat en activitats de networking i han fet una presentació de les seves necessitats i capacitats per trobar nous socis per als seus projectes.

Durant l’acte, el director de l’àrea de clústers, Alberto Pezzi, ha subratllat que “un dels principals objectius de la nostra estratègia és impulsar la col·laboració entre diferents clústers i estem molt oberts a crear aliances entre Catalunya i Llombardia”. Pezzi ha agraït l’interès de Llombardia pels clústers catalans i ha destacat que és mutu, ja que “Llombardia, com Catalunya, és una regió industrial i compta amb una llarga història en la política de clústers”.

La trobada d’aquesta setmana amb els clústers de Llombardia és la quarta edició de l’International Intercluster Meeting organitzat per ACCIÓ, que en ocasions anteriors s’havia celebrat amb Noruega, Dinamarca i la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes (França). En aquest context, Romero ha agraït l’interès de Llombardia pels clústers catalans i ha destacat que és un interès mutu, ja que “Llombardia, com Catalunya, és una regió industrial i compta amb una llarga tradició en la política de clústers”. De fet,  conjuntament amb Catalunya, Auvergne-Rhône-Alpes (França) i Baden-Wüttemberg (Alemanya), la regió de Llombardia forma part del grup ‘4 Motors per a Europa’.

Els clústers catalans que hi han participat són el Clúster de la Salut Mental de Catalunya, el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), el Clúster de la domòtica, immòtica i smart cities (DOMOTYS), el Catalan Sports Cluster (INDESCAT), el Clúster d'Il·luminació de Catalunya (CICAT), el Packaging Cluster, el Light Technologies Cluster (SECPhO), el CataloniaBio & HealthTech i l’Associació Clúster Digital de Catalunya. Per la seva banda, els clústers italians convidats a la sessió han estat el Cluster Lombardo “Tecnologie per gli Ambienti di Vita”, Fondazione Cluster Tecnologie per le Smart Cities & Communities, Cluster Lombardo della Mobilità i Associazione Fabbrica Intelligente Lombardia.

Demà, la delegació de clústers de Llombardia visitarà l’Espai Catalonia Clústers impulsat per ACCIÓ el 2016, un espai de coworking de 400m2 que permet als clústers catalans que formen part del programa Catalonia Clústers d’ACCIÓ disposar d’un espai físic per treballar, dur a terme projectes col·laboratius, organitzar showrooms i rebre delegacions internacionals, entre d’altres activitats. Actualment acull 20 treballadors de 10 clústers catalans. Posteriorment, les quatre entitats de Llombardia visitaran l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i l’empresa Fluvia, membres del clúster DOMOTYS.

A Catalunya, la política de clústers a va començar fa 25 anys. El programa Catalonia Clusters impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ promou l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per compartir recursos, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment. Actualment, 29 clústers estan acreditats per aquest programa, agrupant 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i 309.000 treballadors.

La delegació de clústers de Llombardia visitarà l’Espai Catalonia Clústers impulsat per ACCIÓ el 2016, un espai de coworking de 400m2

Serveis relacionats