ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana HONEXT crea un nou material per a la construcció fet totalment amb els residus de la indústria del paper

La startup catalana HONEXT crea un nou material per a la construcció fet totalment amb els residus de la indústria del paper
  • HONEXT, que ha rebut el suport d’ACCIÓ en la preparació per accedir a fons europeus, forma part de la iniciativa Catalonia Exponential Leaders, que identifica les empreses més disruptives de Catalunya.
  • A banda de la construcció, els taulells HONEXT també s’utilitzen com a lleixa o decoració en seus corporatives i botigues que apostin per la sostenibilitat.

La startup catalana HONEXT ha creat un nou material per a la construcció realitzat completament a partir dels residus de la indústria paperera. D’aquesta manera, transforma el residu de fibra de cel·lulosa de les fàbriques de paper en uns taulells equiparables als de fibra de fusta, però totalment neutres en emissions contaminants i 100% reciclables. Els taulells HONEXT es poden utilitzar en la construcció de parets i sostres, però també s’utilitzen com a lleixes o decoració en espais corporatius i botigues que apostin per la sostenibilitat.

HONEXT ha comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- en la preparació de la seva candidatura a fons europeus. A més, és una de les 16 empreses més disruptives de Catalunya de l’any 2021, segons la iniciativa Catalonia Exponential Leaders d’ACCIÓ.

Nascuda l’any 2011 arran d’una patent de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), HONEXT ha desenvolupat un procés biotecnològic, exemple d’economia verda i circular, per fer més forts els enllaços de la cel·lulosa per tal que es puguin tornar a unir. D'aquesta manera, quan arriba el residu passa uns processos de neteja per eliminar les impureses, es fa el tractament biotecnològic, s'hi afegeixen altres additius necessaris i es forma el panell humit que posteriorment s'introdueix a un forn per assecar-lo.

HONEXT ha desenvolupat i protegit la propietat intel·lectual de la tecnologia de producció, que ha estat dissenyada i desenvolupada amb la voluntat de garantir una fàcil i ràpida escalabilitat. Pol Merino, Managing Director de HONEXT, destaca que “és l’únic taulell creat 100% amb residus i sense resines, de tal manera que no s’afegeixen emissions de compostos volàtils i se’n garanteix la reciclabilitat”. Respecte la comparació amb la fusta, assenyala que “té les mateixes propietats però és més sostenible perquè s’aprofiten residus i no hi ha materials tòxics en la seva composició”.

Actualment HONEXT disposa d’una primera fàbrica industrial pilot a Vacarisses (Vallès Occidental), també sostenible atès que funciona amb biogàs, i amb una capacitat de producció d’uns 14.000 taulells anuals. L’objectiu de l’empresa és ampliar aquesta capacitat fins als 100.000 taulells a finals del 2022. De cara al futur, HONEXT vol “construir fàbriques de dimensió mitjana a prop d’on es generen els residus i comercialitzar en l’àmbit local per reduir l’impacte del transport”, apunta Merino.

Per finançar la construcció d’aquesta primera fàbrica i estabilitzar-ne una producció pilot, HONEXT ha obtingut 1,192 MEUR de l’ajut europeu SME Instrument – Fase II. Per accedir a aquests fons, l’empresa ha comptat amb el suport d’ACCIÓ. “Vam participar a la ronda d’entrevistes de preparació abans d’anar a Brussel·les a presentar el projecte. Ens va servir per anar molt més ben preparats al tipus de preguntes que has de respondre”, valora Merino.

HONEXT, amb seu a Barcelona i una vintena de treballadors, ja comercialitza el seu producte a Espanya, el Regne Unit i el Benelux. Durant aquest 2022, l’empresa també espera estendre el seu producte al mercat alemany.

Les empreses més disruptives de Catalunya

Catalonia Exponential Leaders és la iniciativa d’ACCIÓ posada en marxa l’any passat en el marc del programa Catalonia Exponential, oberta a qualsevol empresa catalana que tingui un projecte disruptiu en algun camp rellevant pel futur de la societat. L’objectiu és identificar i difondre projectes innovadors que responguin a criteris de valoració basats en l’impacte de la proposta, el seu alineament amb els ODS o l’aportació diferencial capaç de generar un nou mercat, entre altres. De fet, fins al 6 de març està oberta la convocatòria per a les empreses catalanes que vulguin presentar-se a l’edició d’enguany.

Les 16 Catalonia Exponential Leaders de l’any 2021 van ser, a banda de HONEXT, Vottun, Qilimanjaro Quantum Tech, Bimetrics, Sateliot, Venvirotech, Peptomyc, Nostrum Biodiscovery, Humanitcare, Zyrcular Foods, Heura, Natural Machines Iberia, SEAT:CODE, Advanced Air Mobility, Premium PSU i X1 Wind.

HONEXT disposa d’una primera fàbrica industrial pilot a Vacarisses amb una capacitat de producció d’uns 14.000 taulells anuals però amb l'objectiu d'ampliar-la fins als 100.000 taulells a finals del 2022