La indústria alimentària catalana: força productiva i diversificació
La indústria alimentària catalana és el motor principal del sector agroalimentari de Catalunya, amb una contribució significativa a la seva economia. L'any 2021, la indústria d'alimentació i begudes a Catalunya va registrar 31.729 M€ de facturació, amb 5.017 empreses alimentàries catalanes i 92.888 treballadors.
Les vendes de la indústria agroalimentària catalana han augmentat un 13,6 % en els últims cinc anys, posicionant Catalunya com la primera regió a l'Estat espanyol per facturació i nombre de treballadors en aquest àmbit.
La diversitat és una característica fonamental de les empreses agroalimentàries de Catalunya. Els principals segments per facturació inclouen la indústria càrnia (32 %), els productes per a l'alimentació animal (17 %), sucre, xocolata, cafè i productes de confiteria (8 %), olis (7 %) i productes de fleca i pastes alimentàries (6 %).
La indústria càrnia es destaca com el subsector agroalimentari més important a Catalunya, amb una creixent tendència cap a la integració vertical per garantir la traçabilitat completa dels productes.
Lideratge exportador de productes alimentaris catalans
Catalunya es manté com la regió líder exportadora a Espanya en el sector agroalimentari per quart any consecutiu. L'exportació de productes alimentaris des de Catalunya va assolir un rècord el 2023, superant els 15.327 M€, amb un increment del 3,2 % respecte a l'any anterior.
Aquesta xifra representa un creixement del 90 % en valor en els últims 10 anys. El 94,7 % d'aquest valor prové d'exportadors habituals, i els productes carnis lideren amb el 34,9 % del total, consolidant la presència de les empreses alimentàries catalanes al mercat global.
Atracció d'inversió i ecosistema innovador
El sector agroalimentari a Catalunya és també un focus d'atracció per a la inversió estrangera directa (IED). Entre 2019 i 2023, Catalunya va captar 700 M€ d'IED en alimentació i begudes a través de 41 projectes, generant 2.234 llocs de treball. Catalunya se situa com la 5a regió de la UE en nombre de projectes d'IED en aquest sector, subratllant la confiança dels inversors en la indústria alimentària catalana.
A més, l'ecosistema compta amb 143 startups en agritech i foodtech el 2023, un augment del 19 % respecte al 2021, impulsant la innovació i la transformació digital del sector.
Suïssa és un gran mercat consumidor de productes gurmet i la competitivitat dels productors i de les empreses catalanes els pot obrir oportunitats, sempre i quan se'n reforci la promoció als punts de venda i als mitjans.
Desplegar més opcions de Gran consum de productes gurmet al mercat suísEls consumidors suïssos estan cada cop més interessats en el consum d'aliments saludables, és a dir, baixos en greix i amb contingut limitat de sucre i sal.
Amagar més opcions de Gran consum de productes gurmet al mercat suísUna altra tendència important a Suïssa és la consciència cap als temes de sostenibilitat, que ha incentivat la demanda de productes orgànics, de comerç just o de productes certificats per altres mètodes. Aquestes raons, unides a l'alt poder adquisitiu del país, fan que Suïssa importi una gran quantitat de productes orgànics i/o gurmet, àmbits ambdós en els quals Catalunya està ben posicionada i que suposen per tant una oportunitat de negoci.