Informes d'anàlisi econòmica
Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes assoleixen el setè any consecutiu de rècord històric i ja superen els 70.000 milions d’euros, una xifra un 8,7 % superior a la del 2016. Consulta i descobreix totes les dades en aquest informe.

Anàlisi de les exportacions catalanes 2017
Per setè any consecutiu, les exportacions catalanes assoleixen un nou rècord històric. Els 70.828,7 milions d’euros del 2017 marquen un nou màxim que supera en un 8,7% l’assolit l’any 2016. Es tracta d’un creixement superior al de la zona euro (7,2 %) per vuitè any consecutiu. Aquest informe 'Anàlisi de les exportacions catalanes 2017 (document .PDF)' de la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ t’ofereix totes les dades del comportament de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes.
Aquestes xifres es tradueixen en un clar lideratge català en les exportacions d’Espanya, en les quals les catalanes representen el 25,6 %. Un percentatge molt superior al d’Andalusia (11,2 %) o la Comunitat de Madrid (11 %), que completen el podi.
Alhora, destaca el fet que les vendes catalanes a la resta del món (+8,7 %) segueixen creixent per sobre de les vendes a Espanya (+4,5 %). En aquest sentit, les exportacions internacionals ja representen el 64,5 % del total de les vendes fora de Catalunya; mentre que les dirigides a Espanya es queden en el 35,5 %.
Rècord d’empreses exportadores regulars
Per primera vegada les empreses exportadores regulars catalanes han superat les 17.000 i assoleixen un nou rècord per cinquè any consecutiu. Tot i així, el nombre total d’empreses exportadores cau un 2,9 % respecte el 2016 i es queda en 46.651.
Per trams d’exportació, el creixement de les xifres de vendes a l’exterior s’explica en bona part pels registres de les grans empreses. El 88,5 % del total de les vendes de les exportadores regulars prové de les 1.545 capaces d’acumular més de 5 milions d’euros d’exportacions cadascuna.
Els sectors que tiren del carro
Com és habitual, els sectors catalans més exportadors són el de l’automoció, la química, l’alimentació i el farmacèutic. Si a tots aquests hi sumem el pes de les vendes exteriors en tèxtil i maquinària, tot plegat representa dues terceres parts de les exportacions catalanes.
També destaquen les exportacions d’alt contingut tecnològic, que baten un nou rècord amb un creixement del 9 % fins als 7.314,9 milions d’euros. Unes vendes d’alt valor afegit que han anat a parar principalment a Suïssa (23,1 %), França (12,2 %) i Alemanya (10 %). De totes maneres, la gran majoria d’exportacions tecnològiques segueixen sent les d’un nivell mitjà-alt (48 %).
La UE, destí principal
La Unió Europea es manté com el destí principal de les exportacions catalanes. No en va, en concentra el 64,9 % amb un creixement del 7,2 % respecte el 2016 fins als 45.982,4 milions d’euros. Un creixement que és la tònica general en totes les regions excepte Oceania.
I si el mercat favorit és la UE, ampliant el focus es constata que França, Alemanya i Itàlia són els destins preferits de les exportacions catalanes. La suma de les vendes a aquests tres països representa el 35,9 % del total de les exportacions catalanes aquest 2017.
Sigui com sigui, el pes total de les exportacions a la UE recula un 0,9 % respecte el 2016 gràcies al bon comportament de les vendes en regions com l’Àfrica, que ja és la quarta del rànquing; i l’Amèrica del Nord.
Barcelona, capital exportadora
L’informe també analitza la distribució provincial de les exportacions catalanes en aquest 2017. Un àmbit on Barcelona segueix dominant de forma aclaparadora (77,3 %); seguida de lluny per Tarragona (12,3 %), Girona (7,5 %) i Lleida (2,9 %). Sigui com sigui, les dades de les quatre províncies també assoleixen les seves xifres més altes de la sèrie històrica.
Amplia i consulta totes les dades amb l’informe complet d’Anàlisi de les exportacions catalanes 2017 (document .PDF).