ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Com importar oli de gira-sol a Catalunya durant el conflicte a Ucraïna

Articles i altres publicacions

La Guerra a Ucraïna provoca desajustos en el subministrament d'oli de gira-sol i pot obligar a moltes empreses a buscar altres països per importar el producte com Hongria o l'Argentina. Revisa l'informe i descobreix els requisits per importar oli de gira-sol de països tercers.

23/03/2022
Importació d’oli de gira-sol a Catalunya

Tal i com passa amb el blat de moro, Ucraïna és el gran proveïdor d’oli de gira-sol a Catalunya amb el 43,7% del total i el segon producte més importat des d’aquest país. La guerra al país n’ha aturat l’abastiment fet que provoca desajustos en el seu subministrament i un conseqüent augment del preu per a moltes empreses alimentàries (conserves, entre d’altres). Tot plegat, obliga a buscar alternatives: ja sigui per importar el producte d’altres països o substituir-lo per altres.  

L’informe Importació d’oli de gira-sol a Catalunya (document pdf) descriu aquestes alternatives i els requisits duaners per importar el producte provinent d'altres països, més enllà d'Ucraïna. ACCIÓ recomana planificar una campanya d’aprovisionament d’oli de gira-sol i diversificar la cartera de proveïdors. En aquest sentit, les importacions podrien substituir-se per països com Alemanya, Argentina, Bèlgica, Hongria, Romania o Sèrbia o per altres productes alternatius.

Dels tràmits habituals per a les importacions d’Ucraïna (un mercat extracomunitari) a priori no existiran diferències per aquests països alternatius. Tot i això, cal tenir en compte que, en funció de l'evolució del conflicte, hi pot haver un augment del proteccionisme a l’hora d’exportar oli de gira-sol en alguns d’aquests mercats i cada país pot presentar algunes barreres.

Revisa L’informe Importació d’oli de gira-sol a Catalunya (document pdf) per conèixer aquests mercats, els aranzels a la importació i els tràmits duaners necessaris.

Serveis relacionats

Oficina tècnica de barreres a la internacionalització

Cap obstacle podrà aturar el teu negoci internacional

Pàgines relacionades