ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector 'smart cities' a Catalunya

Informes sectorials

Les 438 empreses que formen el sector de les "smart cities" a Catalunya ja generen el 4% del PIB del país amb incidència en múltiples àmbits com la mobilitat, l'entorn urbà o el medi ambient. Totes les dades es recullen en aquest informe sectorial elaborat per ACCIÓ.
19/11/2019
El sector smart cities a Catalunya

Radiografia de les smart cities a Catalunya

Barcelona és una ciutat líder en smart city: no només és considerada la segona smart city del món (Juniper Research, 2016) sinó que és la millor ciutat tech del món que no és capital (Tech Dities, Savills Index 2019). Un fet que situa Catalunya com una de les àrees amb més projecció en aquest sector. Així ho confirmen les dades de l’informe Smart Cities a Catalunya (document .PDF), que recull les seves principals xifres i oportunitats. Les 438 empreses amb gairebé 9.717 milions d’euros de facturació i que donen feina a més de 45.046 persones són una bona carta de presentació.

Les smart cities tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, a través d'iniciatives sostenibles, inclusives, transparents i participatives que faciliten una gestió urbana eficient a partir de l'ús de la tecnologia, la innovació i la creació de coneixement.

El sector el formen totes les empreses que ofereixen solucions intel·ligents per a les ciutats. Unes solucions que poden tocar àmbits tan diversos com la salut, l’enllumenat, la gestió i manteniment d’instal·lacions, el govern electrònic, el medi ambient, la mobilitat, els residus, la seguretat o el turisme.

El sector a Catalunya

Segons dades de 2018, a Catalunya hi ha 438 empreses que operen en el sector de les smart cities, un increment del 62% respecte el 2016. Es tracta d’un sector amb companyies madures, atès que el 52% tenen més de 10 anys de vida. A més, un 90% són pimes i un 89% es concentren a l’àrea de Barcelona.

En el mateix 2018, totes aquestes companyies han facturat 9.717 milions d'euros (xifra que representa el 4% del PIB català) i ho han fet donant feina a 45.046 persones.

Per àmbits, a Catalunya els que tenen més pes en nombre d'empreses dins de les smart cities són l'entorn urbà, la qualitat de vida, el medi ambient i la mobilitat.

Prova del bon posicionament smart city de Barcelona i Catalunya, és l'organització a la capital catalana de l'Smart City Expo World Congress, l'esdeveniment dedicat a les ciutats intel·ligents més rellevant a nivell internacional.

Infografia de les Smart Cities a Catalunya

Mirada internacional

El de les smart cities a Catalunya és un sector obert al món. No en va, el 46% de les empreses catalanes que hi treballen són exportadores (prop de la meitat exporten a Europa) i un 31% tenen filial a l’estranger. Moltes d’elles aprofiten les oportunitats en drons, mobilitat, vehicle connectat i energia que generen els atractius destins d’Europa (Moscou, Brussel·les o Amsterdam), els Estats Units, Canadà, Brasil, Marroc la Unió dels Emirats Àrabs, Singapur, Turquia o el Japó.

Consulta aquestes i moltes més dades a la píndola Smart Cities a Catalunya (document .PDF).

Serveis relacionats

Pàgines relacionades