ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

5 idees per invertir en la transició ecològica

Idees d'experts   Josep-Miquel Torregrosa, director d’inversions d’InnoEnergy

La imprescindible transició ecològica i energètica vindrà acompanyada de tota mena de solucions tecnològiques i de grans oportunitats d'inversió. De tot plegat, en parla Josep-Miquel Torregrosa, director d’inversions d’InnoEnergy, en un nou Esmorzar de finançament d'ACCIÓ.

17/02/2021

L’ús creixent d’energies renovables, l’auge de la mobilitat elèctrica o la reducció dels combustibles fòssils, entre d’altres, demostren que ens trobem en un procés clar i necessari de transició energètica i ecològica. Un procés que ha d’incrementar -i molt- durant els propers anys.

Per fer-ho possible, empreses com InnoEnergy impulsen solucions innovadores de l’àmbit de la transició energètica fomentant el talent, les noves tecnologies o la inversió d’empreses i startups.

“L’objectiu és aportar tecnologia i coneixement al mercat per reduir les emissions i la dependència en l’energia provinent de fonts d’energia no renovables”, descriu el seu director d’inversions, Josep-Miquel Torregrosa. Ell ha estat el protagonista del darrer Esmorzar de finançament d’ACCIÓ on ha donat a conèixer algunes tendències que facilitaran la inversió en aquest camp durant les properes dècades.

  1. Descentralització energètica. Torregrosa apunta que estem passant d’un model amb fonts concentrades de combustibles fòssils per dirigir-nos cap a la implantació massiva d’energies renovables i descentralitzades amb un consumidor final que també serà una font de producció. “Tindrem comunitats i illes energètiques que produiran i consumiran localment. Tot plegat és una oportunitat de generar negoci pels inversors i que requereix molta innovació”, explica.
  2. Un cost eficient. Una dada rellevant d’aquesta tendència és que l’any 2020, malgrat l’aturada de la COVID-19, la inversió en energies netes no ha fet més que augmentar. Un nivell d’inversió que no ha parat de créixer durant els darrers 15 anys i que, juntament amb l’increment de la demanda i la millora tecnològica, ha reduït el preu final. Un fet que aporta competitivitat i eficiència en àmbits com l’energia solar, l’eòlica o en l’emmagatzematge energètic.
  3. L’empenta de les institucions. Una cosa és segura: les administracions tindran un paper clau pel desenvolupament d’iniciatives que afavoreixin la transició energètica. El paquet de mesures Green Deal europeu o el Pla de recuperació de la crisi derivada de la COVID-19 són grans iniciatives dedicades a fomentar la transició climàtica. “Startups i empreses innovadores d’aquest camp tindran una posició privilegiada per captar bona part d’aquests fons”, indica.
  4. L’electrificació del transport. “Les previsions indiquen que cap el 2050 la meitat dels vehicles seran elèctrics, una xifra que es podria superar”, apunta Torregrosa. Aquest pas endavant, a més de suposar un canvi en positiu de la qualitat de vida a les ciutats, requereix de moltes innovacions en aspectes com l’emmagatzematge energètic o nous sistemes de recàrrega.
  5. Necessitat de talent. Per fer possible la transició energètica resulta necessari comptar amb talent experimentat obrint la porta a noves oportunitats professionals. Tots els canvis que vindran durant les properes dècades requereixen innovacions tecnològiques en l’àmbit de la digitalització o de l’aplicació de nous formats energètics com l’hidrogen verd.

El director d’inversions d’InnoEnergy també ha posat exemples de startups invertides i que ja han fet un pas endavant cap a la transició energètica. És el cas de AEInnova, que desenvolupa sensors industrials que s’alimenten de petites fonts de calor; BeePlanet Factory, que dona una segona vida a les bateries dels vehicles elèctrics; RecySmart, que a través de la intel·ligència artificial ajuda a classificar els residus reciclables; o Flexidao, que fa certificacions energètiques a través de Blockchain.

Busques finançament? Descobreix el Recomanador de finançament alternatiu d’ACCIÓ: troba la millor eina de finançament per a la teva empresa en només 5 clics!

Serveis relacionats