ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Christian Ketels: Què hem après de l’experiència de clústers a Catalunya?

Idees d'experts   Christian Ketels (Harvard Business School)

Christian Ketels, professor de la Harvard Business School, ha estat un dels ponents principals del Cluster Day 2022 per fer balanç dels 30 anys de la política de clústers a Catalunya

21/12/2022
Christian Ketels

Christian Ketels

En la seva ponència durant el Cluster Day 2022, Christian Ketels fa una mirada enrere per parlar dels inicis de la política de clústers a Catalunya, d’on venim i com ha canviat. "És notable el fet que la política de clústers catalana hagi continuat sent rellevant durant tant de temps. Segurament com a resultat de mantenir els elements clau i la capacitat d’adaptar-se contínuament als nou reptes", reconeixia.

Algunes de les clau per Ketels és que els clústers catalans han permès a les empreses entendre millor el mercat i el seu entorn i millorar, a la vegada, la seva estratègia i el seu desenvolupament. "La política de clústers permet crear un diàleg diferent entre els diferents actors que d’altra banda seria difícil", explica Ketels.

El professor de la Harvard Business School assenyala algunes claus concretes que han empès els clústers catalans a l’èxit. Per començar, Ketels assenyala l'obertura dels directius empresarials per parlar d’estratègia entre ells i per crear un bon ambient a dins els clústers; també destaca que tots ells miren pels beneficis comuns més enllà dels de la pròpia empresa; la capacitat dels clústers mànagers per parlar diferents idiomes en funció de qui tinguin a davant: universitats, empreses o governs; i el suport de l’administració a través d’ACCIÓ. "Tot plegat és difícil trobar-ho durant tants anys".

Christian Ketels també posa en valor el paper de l'ecosistema clúster a nivell internacional amb vincles amb entitats com 4 Motors Europe o TCI Network, entre d'altres, i també parla de futur i del posicionament dels clústers als grans reptes globals que tenim per davant com el canvi climàtic, les tensions geopolítiques o de l'auge de la servitització, entre d'altres. 

Ketels ha participat a la segona edició del Cluster Day, una jornada per celebrar i posar en valor els 30 anys de clústers a Catalunya. Recupera la seva ponència.

Serveis relacionats

Cluster Day 2022

30 anys de canvi estratègic

Troba el teu clúster

El clúster és l'espai on reforçar la competitivitat de l'empresa