ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Els semiconductors a Catalunya

Informes tecnològics

L'ecosistema del semiconductors és una indústria a l'alça amb grans projectes per incrementar la seva producció a Europa

Els semiconductors a Catalunya

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .pdf)

Els semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna, i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també maquinària i tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat.

En aquest sentit, el sector de l’automoció és una de les indústries que viurà un creixement de la demanda més elevat (+10,3% anual fins el 2025) per la gran necessitat de xips i semiconductors que requereixen els nous vehicles elèctrics, connectats o autònoms.

En xifres globals, el 2021 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors van ascendir a 583.480 milions de dòlars, un augment considerable respecte l'any anterior, en què els ingressos totals van arribar als 466.240 milions de dòlars. El 2022, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors arribi als 600.000 milions de dòlars.

Presència a Catalunya

Segons l’estudi Els Semiconductors a Catalunya (document .PDF), l’ecosistema a casa nostra està en una fase incipient. A banda de centres tecnològics, universitats o altres associacions que ja hi treballen, l’ecosistema està format per empreses internacionals com Festo, EBV Elektronik, Hitachi o Kistler juntament amb pimes catalanes com LAB Circuits, Imasenic o Avant Studio. A més, també cal destacar la presència de proveïdors químics com Basf, Air Liquide o Merck, entre d’altres.

Projecte del Xip Europeu

La Comissió Europea ha manifestat la necessitat que Europa incrementi la seva sobirania tecnològica i pugui accedir a processadors i acceleradors basats en propietat intel·lectual europea. El projecte Xip Europeu és una iniciativa publico-privada que té per objectiu constituir a Barcelona el nucli del disseny i el prototipatge d’un xip, incloent el processador i l’accelerador. El projecte, que s’enmarca dins de Quantum Spain, el lidera el BSC-CNS i és un dels projectes emblemàtics identificats per la Generalitat per optar als fons Next Generation.

Grans oportunitats i molts reptes dels semiconductors

L'escassetat actual de semiconductors ha alertat la comunitat internacional sobre la importància estratègica i econòmica dels xips i semiconductors. Això ha obert oportunitats sense precedents i, a la vegada, molts reptes. Per un costat, els semiconductors poden acompanyar a empreses i països a avançar cap a la plena digitalització a través de la dinamització de l’economia, reforçant la indústria, fomentant projectes Next Generation o treballant en la recerca.

Malgrat aquests avantatges, els reptes principals de l’ecosistema es basen en la complexitat de la cadena de valor, la concentració geogràfica de l’oferta, la necessitat de grans inversions de capital, d’innovació constant i de talent i el gran consum d’aigua que requereixen les fàbriques.

Continguts relacionats

Pàgines relacionades