• Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El blockchain a Catalunya

Informes tecnològics

El sistema de cadenes de blocs basa el seu potencial al ser obert, segur, barat, fàcil d’utilitzar i amb múltiples aplicacions. Aquest informe identifica les 35 empreses que ja l’utilitzen a Catalunya i les seves principals aplicacions i tendències a escala global
El blockchain a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLA EN CATALÀ I ANGLÈS

 

El terme blockchain s’ha popularitzat els darrers anys per l’elevada generació d’expectatives que ha generat. Formalment, es refereix a una base de dades distribuïda i descentralitzada formada per cadenes de blocs. Aquestes cadenes estan dissenyades per evitar la seva modificació un cop una dada ha estat publicada utilitzant un segell digital en el temps i enllaçant amb un bloc anterior.

D’aquesta manera, les cadenes de blocs permeten realitzar transaccions financeres i no financeres entre dos participants de forma segura, fiable i irreversible; tot plegat sense la necessitat d’un intermediari o una autoritat central. L’informe El blockchain a Catalunya analitza l’impacte d’aquesta tecnologia al nostre país, on s’hi ha identificat 35 empreses que ja l’utilitzen.

Entendre el blockchain

Per entendre el funcionament del blockchain cal partir de la base que hi ha una xarxa distribuïda formada per nodes, que guarden una còpia de cada comunicació. Cada canvi genera a l’instant un segell de temps a cadascun dels nodes i qualsevol notificació en el contingut de la comunicació ha de ser validada per tots els nodes. Un cop validat el canvi, la informació es converteix en un nou bloc. Aquest, al seu torn, s’afegeix a la cadena de manera permanent i inalterable i arriba al seu destí.

Les principals característiques del blockchain que condicionen la seva disrupció tecnològica passen pel seu funcionament d’igual a igual, es tracta d’un sistema distribuït en milers de nodes independents. Això, per exemple, permet generar pagaments de forma molt més ràpida evitant els obstacles burocràtics. Tot i així, les aplicacions del blockchain van més enllà del món bancari i financer i poden ser d’utilitat en moltes altres indústries.

En qualsevol cas, el potencial del blockchain es fonamenta en bona part en el fet que es tracta d’un sistema obert, segur, barat, fàcil de fer servir i amb múltiples aplicacions. Per exemple, a la indústria hi pot tenir una aplicació transversal i convergent amb altres tecnologies que generi una reducció de costos i un major control i fiabilitat.

El blockchain a Catalunya

A Catalunya l’estudi ha identificat 33 empreses dedicades al blockchain amb un impacte econòmic que, tot i ser baix de moment, té un gran potencial de creixement. Es tracta d’un ecosistema emergent, on el 58% de les empreses tenen menys de quatre anys, i format majoritàriament per microempreses.

Infog_Blockchain

De totes elles, un 55% l’utilitzen com a tecnologia facilitadora per desenvolupar els seus productes o serveis, mentre que un 30% fan assessorament sobre el seu ús i el 15% restant estan especialitzades en cripto monedes.

Potencial global

Les expectatives que genera el blockchain són molt elevades i per al 2021 s’estima que la seva dimensió al mercat global serà de 2,3 bilions de dòlars amb un creixement anual del 61,5%. No en va, l’augment de la demanda per poder fer pagaments més ràpids i segurs ha fet del blockchain un dels mercats tecnològics de més ràpid creixement del món.

Les principals regions mundials on incideix el blockchain són l’Amèrica del Nord, líder global del mercat i la tecnologia; l’Orient Mitjà, on hi té un gran impuls en part per la seva adopció en el sector financer de Bahrain; i l’Àsia-Pacífic on hi ha les economies desenvolupades que són líders en la seva adopció.

Per conèixer tots els detalls, característiques i oportunitats, consulta l’informe El blockchain a Catalunya.

Continguts relacionats

Pàgines relacionades