ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El sector de les TIC a Catalunya

Informes sectorials

Un total de 16.711 empreses formen a Catalunya un dels sectors més dinàmics de la seva economia; amb 129.000 treballadors i una facturació que ja supera els 19.325 milions d’euros. Descobreix totes les dades del sector TIC al món i a Catalunya.

RESUM EXECUTIU DISPONIBLE EN FORMAT PÍNDOLA EN CATALÀ (document .PDF) i ANGLÈS (document .PDF) I INFORME COMPLET

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) reuneix les indústries de fabricació i serveis que capturen, transmeten i presenten dades i informació de manera electrònica. Es tracta d’un sector global que mou 4.900 milions de dòlars (facturació 2020) i s’espera que el creixement anual sigui del 5,1% fins el 2023.

Tot i el seu enorme volum, la seva distribució és desigual. Només entre els Estats Units (32%) i la Unió Europea (21%) concentren més de la meitat de la despesa global de les TIC.

El sector a Catalunya

El sector TIC és un dels més dinàmics de l’economia catalana, compta amb un dels clústers més importants d’Europa i disposa de desenvolupadors de programari altament competitius. De fet, Barcelona és la primera millor ciutat tecnològica del món que no és capital i Catalunya es va convertir el 2019 en el primer laboratori obert de 5G d’Europa.

Un total de 16.711 empreses formen el sector TIC català (any 2020), una xifra que ha experimentat un creixement constant a Catalunya: un 2,32% el 2020 i d’un 17% des del 2016. En aquest sentit, Catalunya ocupa una posició de lideratge a l’Estat amb el 22,1% de les empreses.

Totes elles generen 129.000 llocs de treball (4rt trimestre de 2020) i sumen 19.325 milions d’euros de facturació (2018), una xifra que ha crescut un 5,5% el darrer any. Aquestes dades sorgeixen del nou informe El sector de les TIC a Catalunya.

Oportunitats tecnològiques

El sector TIC ofereix una llarga llista d’oportunitats tecnològiques per a les empreses a través de la indústria 4.0. Tecnologies com la impressió 3D, la robòtica, la internet de les coses, el big data o la intel·ligència artificial són oportunitats que les empreses ja tenen al seu abast.

A més, també cal destacar el paper de la mobilitat del futur. És el cas del vehicle connectat i autònom, els drons, el nou espai, la mobilitat com a servei o el mateix vehicle elèctric.

Per la seva banda, alguns dels sectors amb alta intensitat tecnològica i que més se’n poden aprofitar són el comerç electrònic, la greentech, les ciències biològiques o les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

Infografia del sector TIC a Catalunya

Oportunitats globals

Amèrica del Nord, una llarga llista de països de Sud Amèrica, el Marroc o Kenya són alguns dels països i regions que més oportunitats ofereixen a les empreses catalanes del sector TIC. Sense necessitat de creuar l’Atlàntic, Finlàndia, Itàlia, Dinamarca, França o els Països Baixos també són mercats atractius; mentre que, a l’Àsia, Hong Kong, la Xina, el Japó o l’Índia acumulen bones oportunitats.

Consulta totes les dades en l’informe complet en angles El sector de les TIC a Catalunya.

Continguts relacionats

Pàgines relacionades