ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La fotònica a Catalunya

Informes tecnològics

Més d’un centenar d’empreses treballen en l’àmbit de la fotònica a Catalunya, una eina present actualment a pràcticament tots els sectors d’activitat per la seva generació de solucions eficients.
La fotònica a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLA EN CATALÀ I ANGLÈS

La fotònica estudia la creació, el control i la detecció dels fotons i les seves interaccions amb la matèria. Actualment es tracta d’una eina present a pràcticament tots els sectors d’activitat generant solucions d’eficiència. Sense anar més lluny, l’expansió de l’Internet d’alta velocitat no s’explicaria sense el desenvolupament de tecnologies òptiques i fotòniques, com en el cas de la fibra òptica. A Catalunya, són més d’un centenar les empreses que s’hi dediquen, tal com recull l’informe d’ACCIÓ La fotònica a Catalunya (document .PDF).

Quan les tecnologies convencionals arriben al seu límit en termes de velocitat, capacitat, consum d’energia o precisió; la fotònica hi pot oferir noves solucions. Per exemple, fent-la servir com a ciència base es desenvolupen tecnologies com sensors i escàners, sistemes làser o il·luminació avançada.

A escala global, la fotònica creix a un ritme del 8,4% anual, el doble de la taxa de creixement del PIB global. A més, Europa n’és el segon productor global amb una ocupació de 300.000 persones i un creixement del 5% anual.

Pel que fa a Catalunya, són 115 les empreses que s’hi dediquen, el 90% de les quals són pimes. La seva facturació agregada supera els 1.700 milions d’euros i genera gairebé 30.000 llocs de treball. Es tracta d’un sector madur, on el 77% de les companyies té més de 10 anys de vida.

Alhora, també és un sector obert al món, atès que més de la meitat de les seves empreses són exportadores i gairebé una cinquena part disposen de filials a l’estranger. A Catalunya, les principals tecnologies facilitadores per facturació són els sensors, escaneig i imatge (68%), la il·luminació avançada (19%) i els sistemes làser (10%).

Descobreix aquestes i moltes més dades en l’informe La fotònica a Catalunya (document .PDF).

Continguts relacionats

Pàgines relacionades