ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La intel·ligència artificial a Catalunya

Informes tecnològics

Catalunya ja compta amb gairebé 200 empreses dedicades a una de les tecnologies més disruptives, que impacta de ple en l’economia i els models de negoci de múltiples sectors.

La intel·ligència artificial a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLES EN CATALÀ I ANGLÈS

No hi ha cap dubte que la intel·ligència artificial és una de les tecnologies que més impacte pot generar tant en la vida quotidiana dels ciutadans com en el teixit econòmic i empresarial. L’informe La intel·ligència artificial a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ i la Secretaria de Polítiques Digitals, identifica fins a 179 empreses que ja hi treballen al nostre país.

En una definició genèrica del terme, la intel·ligència artificial (IA) es refereix a sistemes de computació que poden percebre el seu entorn, pensar, aprendre i actuar en conseqüència amb els seus objectius i allò que perceben. A la pràctica són sistemes d’algorismes que poden realitzar anàlisis i processaments de dades concretes i rellevants.

A través de tècniques com el machine learning o el deep learning, els sistemes poden aprendre automàticament de les dades i l’experiència, identificar patrons i prendre decisions amb la mínima intervenció humana. Tots aquests sistemes poden estar basats en programari i actuar en el món virtual (assistents de veu, cercadors, etc.) o bé es poden integrar en algun tipus de maquinari (robots, drons, vehicles autònoms, etc.).

Un canvi de paradigma

Aquesta tecnologia representa un factor decisiu de canvi per a l’economia mundial, ja que aportarà una veritable automatització en diversos sectors. El fet de dotar les màquines i aplicacions de capacitats cognitives pròpies de les persones facilita la presa de decisions automatitzada amb una alta precisió i velocitat; gràcies a una intel·ligència basada en la recopilació de dades i les capacitats d’aprenentatge.

Alhora, la ràpida evolució d’aquesta tecnologia, el creixement de les tecnologies facilitadores que l’envolten i de la demanda d’automatització propicien la implantació efectiva de la IA. Es tracta d’una tendència global que troba els seus principals hubs al món a Silicon Valley, Boston i Nova York als Estats Units; Londres i Tel Aviv a Europa; així com a les xineses Pequín i Shenzen a l’Àsia.

ACTUALITZAT Infografia Intel·ligència artificial

Són molts i diversos els sectors on ja s’aplica i s’intensificarà la presència de la IA. Un d’evident són són les TIC i cibersgeuretat, però també té aplicacions en salut, per exemple amb la cirurgia de precisió o l’assistència a la gent gran. En el camp industrial, la IA és clau en l’automatització i la logística autònoma; mentre que en defensa i seguretat ciutadana la IA permet desenvolupar les tecnologies de reconeixement facial. Un altre àmbit on impacta la IA és en l’automoció, per exemple a través dels vehicles autònoms.

La IA a Catalunya

A Catalunya s’han identificat 179 empreses que treballen amb la IA. Entre totes elles facturen 1.358 milions d’euros i donen feina a 8.483 treballadors. Els principals segments on operen són en el desenvolupament d’algorismes, software o dispositius; la consultoria i la provisió de serveis.

Es tracta d’un sector format majoritàriament per pimes (92%), on una mica més de la quarta part són exportadores (27%). En qualsevol cas, es tracta d’un sector eminentment emprenedor, format en un 63% per startups i on el 71,5% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida.

Aquest ecosistema s’alimenta també d’un entorn potent de recerca amb infraestructures com el Barcelona Supercomputing Centre o l’àmplia xarxa de centres tecnològics del país; que inclou entitats com l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial o el Centre de Visió per Computador.

Consulta totes les dades a l'informe La intel·ligència artificial a Catalunya (document .PDF).

Continguts relacionats