• Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El 5G a Catalunya

Informes tecnològics

Catalunya compta amb 22 companyies que ja desenvolupen projectes de 5G, una tecnologia que representarà un gran salt en la connectivitat i un impuls per a la competitivitat de les empreses. Aquest informe de la Generalitat de Catalunya en recull totes les dades.
22/10/2018
El 5G a Catalunya

INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLES EN CATALÀ I ANGLÈS

La tecnologia 5G representarà un enorme salt en la connectivitat mundial. Un salt necessari atès que el trànsit de dades ha augmentat un 42% entre 2014 i 2019; i entre 2016 i 2020 haurà multiplicat per dos el nombre de connexions. L’evolució en el camp de la Internet de les Coses i les ciutats intel·ligents provoca que les xarxes 4G i LTE quedin curtes. El 5G, que representarà un salt molt més gran que les evolucions de les anteriors generacions, ha de permetre suportar les exigències d’aquesta nova etapa. L'informe El 5G a Catalunya repassa la situació d'aquesta tecnologia tant al nostre país com arreu del món; i identifica fins a 22 empreses que ja desenvolupen projectes en aquesta línia a Catalunya.

Què aportarà el 5G?

La tecnologia 5G suposa un avenç molt més gran dels viscuts en les anteriors generacions. D’entrada, ofereix un ample de banda molt superior, que es mou entre els 10 i 100 Gbps. Tot plegat combinat amb una latència molt baixa, d’aproximadament 1ms; i una densitat de connexió molt elevada d’aproximadament un milió de connexions per kilòmetre quadrat. Alhora, el 5G afavoreix una gestió de l’energia i les connexions més eficient, segura i intel·ligent.

Per a l’empresa, el 5G permetrà obtenir connexions molt més estables i segures per tal d’operar aparells i infraestructures crítiques a distància. A més, es tracta d’una tecnologia facilitadora amb la qual les empreses podran implementar tot el potencial de la Internet de les Coses, els vehicles connectats o les ciutats intel·ligents. Tot plegat amb un control a temps real i amb un evident estalvi energètic.

El 5G a Catalunya

A Catalunya hi ha 22 empreses que desenvolupen projectes de 5G, tot i que sigui una tecnologia encara no disponible, fet que impedeix obtenir xifres de negoci ni de treballadors vinculats. En qualsevol cas, es tracta d’un ecosistema on hi conviuen grans empreses madures i startups; de les quals el 73% factura més d’un milió d’euros i el 55% més de 10 milions d’euros.

Tot i la presència d’empreses emergents, és un sector madur on només el 28% de les companyies té menys de 10 anys. Amb un grau d’internacionalització mitjà (el 27% són exportadores i el 18% tenen filials a l’estranger); es dediquen principalment al desenvolupament de solucions, la fabricació d’equips o al proveïment de xarxa i/o infraestructures.

5G_v3_def

El 5G al món

La fase de desenvolupament que viu aquesta tecnologia impedeix que actualment generi ingressos. No serà fins a principis de la dècada de 2020 que es preveu que estigui suficientment estesa perquè sigui així. Un desplegament total, previst per al 2026, que generarà un impacte especialment rellevant en sectors com l’energia, les manufactures o la seguretat.

Consulta'n tots els detalls a l'informe El 5G a Catalunya.

Continguts relacionats

Pàgines relacionades