ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Alimentació i begudes a Catalunya

Informes sectorials

El sector de l'alimentació i begudes és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 38.205 M€ i amb més de 160.000 empleats. Aquest estudi realitzat per ACCIÓ en repassa les principals xifres i les oportunitats més destacades a Europa, Amèrica o l’Àsia.
Alimentació i begudes a Catalunya

PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)

El sector de l’alimentació i les begudes és un dels clars referents de l’economia catalana. Liderat per les indústries càrnies, gaudeix d’un elevat desenvolupament gràcies al seu potent ecosistema empresarial al llarg de tota la cadena de valor. De fet, aquesta riquesa de la cadena de valor és una de les claus per entendre l’èxit del sector. Des dels proveïdors de matèries primeres i maquinària fins als consumidors finals. L’estudi d’ACCIÓ Alimentació i begudes a Catalunya radiografia la realitat d’aquest sector i en presenta les millors oportunitats internacionals.

Aquest és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació global de 38.205 M€ i que dona feina a 164.372 persones. El sector de l’alimentació i les begudes compte amb 3.922 empreses a Catalunya, una xifra que se li han de sumar les més de 57.000 explotacions agrícoles i les 436 empreses de la indústria auxiliar.

A escala internacional, la producció global d’alimentació i begudes es va valorar en 6,5 bilions d’euros el 2019, unes xifres del tot influenciades per la Xina, el principal productor mundial. Els Estats Units, el Japó, Alemanya i el Brasil segueixen al gegant asiàtic en termes de producció. En canvi, i si posem el focus en l’exportació, el principal país exportador de productes alimentaris i begudes són els Estats Units.

Un sector que es menja el món

A Catalunya, el bon moment del sector també ha estat objecte d’interès per a la inversió estrangera, amb 26 projectes d’inversió directa entre el 2015 i el 2019. Tots plegats han sumat 552 milions d’euros i han generat 1.546 llocs de treball. De fet, Catalunya ha captat el 24% dels projectes a Espanya en aquest període.

Pel que fa a les exportacions, les d’alimentació i begudes representen l’12,4% del total a Catalunya i superen els 10.677 M€ amb 2.760 empreses que ho fan de forma regular. De fet, el nombre d’empreses exportadores regulars a Catalunya representa el 31% sobre el total de l’Estat. Els productes carnis, els productes alimentaris de qualitat, les fruites i verdures, els olis i els vins i caves són els que tenen més èxit a l’exterior.

Infografia sobre l'alimentació i begudes a Catalunya

Innovació amb bon gust

Un dels puntals del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya és la seva capacitat innovadora. Amb centres tecnològics capdavanters com Eurecat, Leitat o la Fundació Alícia i la presència de diversos clústers, associacions i empreses internacionals, aquest sector és un dels grans tractors de la innovació catalana.

Oportunitats mundials

Aquest informe identifica els mercats mundials amb més oportunitats per a les empreses catalanes d’alimentació i begudes. Els Estats Units i Canadà a Amèrica; Bèlgica, França, Alemanya o el Regne Unit a Europa; Austràlia, Hong Kong o el Japó a l’Àsia i Oceania; i Ghana i Kenya a l’Àfrica, concentren bona part de les opcions per internacionalitzar les empreses catalanes del sector.

Finalment l’estudi d’ACCIÓ també inclou oportunitats internacionals concretes i vinculades a la COVID-19.

Per conèixer més les dades, consulta la píndola Alimentació i begudes a Catalunya (document .PDF).