ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La ciberseguretat a Catalunya

Informes tecnològics

Prop de 500 companyies a Catalunya ja treballen en l’àmbit de la ciberseguretat, un 15% més que les que hi havia l'any anterior, una indústria que no deixarà de créixer durant els propers anys.

La ciberseguretat a Catalunya

La ciberseguretat a Catalunya

Avui dia les empreses tenen una gran presència digital, ja sigui de cara a l’exterior a través d’internet, com de portes endins en la gestió de dades i processos. Més encara amb el desenvolupament de noves tecnologies, que han accelerat aquest procés imparable de digitalització. Així doncs, ser incapaç de protegir-se de forma eficaç contra les noves amenaces suposa un important impacte negatiu per a la companyia.

Tot plegat fa de la ciberseguretat un element fonamental per a l’empresa, tal com recull l’informe La ciberseguretat a Catalunya. Aquest estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha identificat fins a 495 empreses que ja hi treballen al nostre país el 2022, un 15% més que en l'any anterior.

Què entenem per ciberseguretat?

La ciberseguretat engloba el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i sistemes; ja siguin dispositius, aplicacions o dades, davant d’atacs digitals que puguin comprometre’n la confidencialitat, la disponibilitat o la integritat.

Disposar d’unes comunicacions fiables i segures és fonamental en qualsevol sistema equipat amb tecnologia connectada. No en va, el nombre de ciberatacs al món han augmentat una mitjana d’un 50% respecte el 2021 i, a Catalunya s’ha detectat un augment superior al 30%.

Per fer-nos una idea del creixement imparable, l’estudi indica que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà a un ritme del 13,6% anual entre el 2022 i el 2027, fins els 298.700 M€. Cal tenir present que el mercat de la ciberseguretat està concentrat en molts pocs països, amb especial èmfasi als Estats Units, que lidera el rànquing molt per davant de la Xina i el Japó.

Un mercat que creix a Catalunya

Tal i com explica l’informe, a Catalunya hi ha 495 empreses en el sector de la ciberseguretat. Totes elles donen feina a més de 9.400 treballadors (un 15% que l’any anterior) i facturen conjuntament 1.071 milions d’euros (+17,3%). Es tracta d’un sector format bàsicament per pimes (85%) i en el qual un 28,7% de les empreses són exportadores.

Pel que fa als segments de negoci, l’estudi apunta que el 89,7% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (58,7%), de les que s’especialitzen en detecció (37%), la resposta (33,6%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%).

L’any 2022 Catalunya s’ha situat com la 3a regió europea en captació de projectes d’inversió estrangera al sector de la ciberseguretat, només per darrere d’Irlanda i la regió de Brussel·les. S’han captat projectes per un valor de 163,6 milions d’euros que han permès crear 313 llocs de treball.

La ciberseguretat a Catalunya

Tendències en ciberseguretat

No és cap sorpresa que la ciberseguretat encapçali les preferències de les empreses en els seus processos de transformació digital. La Internet de les Coses, el Big Data o el Cloud Computing són tendències que requereixen d’una bona ciberseguretat per resultar efectives per a l’empresa.

L’informe, a més, també indica les principals prospectives per al 2023 que poden fer créixer l’àmbit de la ciberseguretat: com són les crisis globals, els conflictes geopolítics, el cibercrim, l’espiral de digitalització o les noves mesures legals mitigadores

Descarrega l'informe complet sobre la Ciberseguretat a Catalunya i consulta totes les dades!