ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
Troba el teu clúster

El Clúster residus és una iniciativa conjunta de l’Agència de Residus de Catalunya i ACCIÓ amb l’objectiu d’agrupar empreses i agents d’entorn de tota la cadena de valor del sector. Això implica anar des de l’origen del residu, passant per la seva gestió (recollida, classificació, tractament i valorització) i arribar fins al seu final de cicle de vida o al client final de la matèria prima secundària.

Amb aquesta visió de la cadena de valor, el sector dels residus està format a Catalunya per 693 empreses que facturen 10.000 milions d’euros i reuneixen uns 41.000 treballadors. La majoria d’aquestes empreses, un 86%, són operadors de residus; però aquests xifres també inclouen productors de béns d’equipament i tecnologies de tractament, construcció d’infraestructures i instal·lacions, consultoria, enginyeria i control i anàlisi.

En un sector que està en constant transformació, que afronta nous desafiaments i on és clau l’economia circular, apareixen nous reptes estratègics de futur. L’objectiu del clúster és ser un element dinamitzador en tots els aspectes clau del negoci (millora de la competitivitat, projectes d’R+D, obertura de nous mercats, etc.) a través del treball conjunt de tota la cadena de valor, creant a Catalunya una iniciativa clúster similar a les que es desenvolupen a escala internacional.

Actualment el clúster de residus es troba en procés de creació i dinamització. Durant els propers mesos, s'anirà progressant amb la implementació del seu pla d’accions, liderat per un equip tècnic d'ACCIÓ i l'Agència de Residus de Catalunya, per acabar conformant una junta directiva i la incorporació d'un clúster manager.

 

Activitats sobre el Clúster de residus

Dilluns, 25 octubre 2021